Medved na posnetku varnostne kamere v mestu Liptovsky Mikulaš. Foto: Reuters
Medved na posnetku varnostne kamere v mestu Liptovsky Mikulaš. Foto: Reuters

Slovaški okoljski minister Tomaš Taraba, ki je sporočil novico o odstrelu medveda, se je zahvalil vsem sodelujočim v operaciji.

Medved je 17. marca v turističnem mestu Liptovsky Mikulaš napadel in poškodoval pet ljudi, med njimi tudi otroka.

Oblasti so nato za medvedom sprožile iskalno akcijo in pozvale prebivalce, naj ne zapuščajo domov, zlasti v večernih in zgodnjih jutranjih urah.

Kot preventivni ukrep pred podobnimi napadi so prejšnji teden v okrožjih po vsej regiji razglasili stanje pripravljenosti s poostrenimi policijskimi patruljami.

Incident se je zgodil nekaj dni za tem, ko je na območju bližnje Demanovske doline umrla pohodnica, ki je bežala pred medvedom. Turistka iz Belorusije je po navedbah policije med begom padla po pobočju z velike višine in pri tem dobila smrtonosne poškodbe.

Na Slovaškem je po podatkih oblasti nekaj več kot 1200 medvedov. Običajno se izogibajo ljudem, če jih pravočasno opazijo, lahko pa tudi napadejo, če se prestrašijo.

Po poročanju BBC-ja želi slovaška vlada več svobode pri zmanjševanju populacije medvedov s selektivnimi odstreli.

Nekateri člani slovaške populistične nacionalistične vlade so dejali, da incident dokazuje potrebo po omilitvi okoljske zaščite Evropske unije za divje živali, ki preprečuje lov na živali, kot so medvedje in volkovi.