Evropa
Stevan Löfven
Stevan Löfven je zatrdil, da ne bo odstopil. Foto: Reuters
Jimmie Akesson
Vodja skrajno desnih Švedskih demokratov Jimmie Akesson je slavil najboljši dosežek stranke v njeni zgodovini. Foto: Reuters

Dodaj v

Na Švedskem patpoložaj: glavna bloka loči zgolj en poslanski sedež. vzpon skrajne desnice

Vse stranke izključile sodelovanje s Švedskimi demokrati
10. september 2018 ob 08:46,
zadnji poseg: 10. september 2018 ob 17:19
Stockholm - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Švedski se obeta obdobje politične nestabilnosti, potem ko sta dva glavna bloka na parlamentarnih volitvah dobila praktično enak odstotek glasov, na tretje mesto pa se je povzpela skrajno desna stranka Švedski demokrati, ki je tako postala pomemben igralec na političnem parketu.

Vladajoči socialdemokrati trenutnega premierja Stefana Löfvena so na nedeljskih parlamentarnih volitvah dobili 28,4 odstotka glasov, kažejo neuradni izidi po preštetih 99,8 odstotka glasov. Socialdemokrati tako ostajajo največja stranka, a je to hkrati njihov najslabši izid v zadnjih stotih letih.

Skupaj z zavezniki, Levimi in Zelenimi, je "levi blok" dobil 40,6 odstotka glasov oziroma 144 mandatov v 349-članskem parlamentu. Desni blok na čelu s konservativno, desnosredinsko Zmerno stranko, je prejel 40,3 odstotka glasov, kar pomeni, da ju loči zgolj en poslanski sedež. Voditelj Zmerne stranke in njihov kandidat za premierja Ulf Kristersson je dejal, da se je vladajoči koaliciji čas iztekel in da bi morala odstopiti. Zmerna stranka je z 19,8 odstotka glasov volivcev tudi druga najmočnejša stranka v državi.

Razlika med taboroma 30.000 glasov
Za večino v parlamentu je potrebnih 175 mandatov. Prešteti morajo še okoli 200.000 glasov iz tujine, to pa naj bi storili v sredo. Razlika med dvema glavnima taboroma je za zdaj zgolj 30.000 glasov.

Skrajno desni Švedski demokrati, ki ostro nasprotujejo priseljevanju, so dobili 17,6 odstotka glasov podpore oziroma 63 sedežev in se uvrstili na tretje mesto. Na prejšnjih volitvah so prepričali 12,9 odstotka volivcev. Čeprav so letos dosegli najboljši izid v zgodovini stranke, pa so jim javnomnenjske ankete še pred meseci napovedovale več kot 25 odstotkov glasov. Stranka je nastala leta 1988 ima korenine v neonacističnem gibanju. Od leta 2005 jih vodi Akesson, v parlament pa so se prvič prebili pred osmimi leti. Stranka želi, da Švedska zapusti Evropsko unijo, zato se zavzema za izvedbo referenduma o "swexitu".

Preseči blokovsko delitev
Premier Stefan Löfven je že povabil tabor štirih desnosredinskih strank k "čezblokovskemu sodelovanju". Dodal je, da izidi kažejo, da je na Švedskem napočil čas za konec blokovske politike, in zatrdil, da ne namerava odstopiti. "Do konstituiranja novega parlamenta imamo dva tedna časa. Do takrat bom delal mirno, tako da bom spoštoval volivce in švedski volilni sistem. Sredinske stranke imamo moralno dolžnost, da sestavimo vlado," njegovo izjavo povzema BBC.

Vse stranke so že napovedale, da s Švedskimi demokrati ne bodo sodelovale, čeprav je njihov voditelj Jimmie Akesson sporočil, da se je pripravljen pogovarjati z vsemi. "V parlamentu bomo povečali število sedežev, pridobili pa bomo tudi velik vpliv na dogajanje na Švedskem v prihodnjih tednih, mesecih in letih," je dejal Akesson.

Le Penova in Salvini pozdravila izid skrajne desnice
Evropske skrajno desne stranke so izid Švedskih demokratov pozdravile. Vodja italijanske vladajoče stranke Liga Matteo Salvini je zapisal, da so se Švedi končno odločili za spremembo. "Švedska, domovina multikulturalizma in zgled levice, se je po več letih neurejenega priseljevanja končno odločila za spremembo," je na Facebooku zapisal italijanski notranji minister Salvini. "Tudi na Švedskem so rekli ne Evropi birokratov in špekulantov, ne nezakonitim migracijam in islamskemu ekstremizmu. Na majskih volitvah v Evropski parlament bomo dokončali spremembo, utemeljeno na vrednotah dela, varnosti in družine," je dodal podpredsednik italijanske vlade. Ob tem je bil kritičen do italijanskih medijev, ker so pisali o vzponu "skrajne desnice". Vsake stranke, ki želi nadzorovati spremembo, se ne more označiti za skrajno desno," je dodal.

Predsednica francoske skrajno desne stranke Nacionalni zbor (nekdanje Nacionalne fronte) Marine Le Pen je v odzivu zapisala, da je "demokratična sprememba v Evropi v teku".

Generalni sekretar avstrijskih svobodnjakov, ki so v Avstriji prav tako v vladi, Harald Vilimsky je izrazil zadovoljstvo z izidom, ki so ga dosegli Švedski demokrati. Stranke, ki mislijo, da je mogoče prezreti probleme, ki izhajajo iz množičnega priseljevanja, so volivci znova kaznovali, je povedal evropski poslanec. "Stranke, ki te probleme jemljejo resno, tako kot velika večina ljudi, pa se krepijo." Izrazil je upanje, da se bo ta trend nadaljeval na evropskih volitvah prihodnje leto.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
TIGR
# 10.09.2018 ob 08:50
Trenutni vzpon desnice je samo rezultat zablojene priseljenske politike levice...

Ekstremni ste samo novinarji s svojim etiketiranjem, ki ni v skladu z vašo agendo!
MitjaM
# 10.09.2018 ob 08:53
Bi se strinjal s 1. komentarjem.
Vzpon skrajne desnice je posledica nove ''levice'' in njenih novih politik.
In dajmo si že enkrat nalit čistega vina: migracije niso v interesu delavskega, ampak enega drugega razreda.
TIGR
# 10.09.2018 ob 08:56
fritaja
Kdor se ne strinja z masovnimi in nekontroliranimi migracijami je že kar naci?

Torej so po vaši analogiji desni volivci naciji, levi pa ekstremni komunisti, da ne rečem leninisti...?

Zanimivo!
NOPCBS
# 10.09.2018 ob 09:04
kdor obvlada medije obvlada drzavo,
mediji so cetrta veja oblasti

to je jasno izjavilo ze vec profesorjev na FDV in celo novinarji, za to je navsezadnje FDV Kardelj tudi ustanovil

preko medijev se namrec da reprogramirati populacijo, vnesti nove pojme, etiketiranja, asociacije...

in skoraj povsod po svetu so druzboslovci bolj levo-liberalno usmerjeni, tako da je izredno tezko pricakovati nepristransko porocanje, propagando itd...to bi moralo biti zakonsko doloceno bolj uravnotezeno, ker ne zastopajo pogledov populacije, ampak gredo celo v ekstreme!
TIGR
# 10.09.2018 ob 09:00
NOPCBS
Žalostno je predvsem to, da moramo delo opravljati komentatorji namesto plačanih novinarjev.

Žal to kar danes prepisuje članke ni niti N od novinarjev. Postali so žal samo podložni prepisovalci člankov po nareku svojih šefov in razmišljanja z lastno glavo je manj kot v vojski.

Če se temu uprejo - dobijo nogo.

Raziskovalno novinarstvo - rest in peace!
cairns
# 10.09.2018 ob 09:13
Na Švedskem pat položaj: glavna bloka izenačena, vzpon skrajne desnice

Ko sem videl posnetke na politično korektnih medijih sem mislil da so bile volitve v Pakistanu ali Afganistanu. Na posnetkih sami priseljenci.
cairns
# 10.09.2018 ob 09:08
Na Švedskem pat položaj: glavna bloka izenačena, vzpon skrajne desnice

Skrajna levica je izgubila ogromno poslancev. Švedom je dovolj nasilja priseljencev.
TIGR
# 10.09.2018 ob 09:04
Disfenocingul
Se popolnoma strinjam. Nekontrolirane migracije vsega živega od blizu in daleč so ljudje širom Evrope SITI ! Kdor bo ponudil alternativo aktualni politiki do wilkomerske politike bodo ljudje izbrali, pa naj bo rdeč, črn, zelen ali pa rumen.

Ljudem je enostavno dovolj tega nekontroliranega azilnega brezumja!
NOPCBS
# 10.09.2018 ob 08:56
Bivsi svedski premier je izjavil sledece
KLIK

zgolj v premislek!

komu sluzijo izvoljeni politiki?

in potem strasenje s skrajno desnico...ki je seveda le posledica
The Matrix
# 10.09.2018 ob 09:55
Poglejmo si rezultate okrožja Stockholma, kjer je 90% migrantov. Koga so volili?? Jasno, karizmatične levičarje!!
Vam je zdaj jasno zakaj hočejo karizmatični levičarji pripeljati v državo čimveč migrantov???

Jože Gorišek
# 10.09.2018 ob 09:05
Zamaskirani levičarji ki po Evropi s palicami ,kamenjem in histerijo, grozijo vsem ki ne razmišljajo kot oni,so za vas pravičniki in intelektualci , ljudje ki jim je mar za svojo državo,lastnino ki so si jo ustvarili s svojimi rokami in za mirno življenje, pa označite za skrajne desničarje. Res bolano
Bivši uporabnik
# 10.09.2018 ob 09:21
V obdobju, ko lahko skrajna levica nekaznovano poziva k nacionalizacijam in izgonu elit v morje, bo vsekakor prišlo tudi do vzpona skrajne desnice, to je logičen odziv na čedalje večji ekstremizem levice (meja ni, nelegalnih ni, spustimo vse v državo, narodnost ni več pomembna, kdo ni z nami je proti nam, če protestiraš proti nelegalnim migrantom (ne beguncem) si nacist/rasist ...).

EU Politična pokrajina se polarizira v skrajnosti, na obeh straneh. Dajmo uvozimo še 2 milijona v drugem migrantskem valu, bomo videli kako bo gospodarstvo funkcioniralo v novih no-go zonah.
Tetameta
# 10.09.2018 ob 09:11
Vzpon desnice? Le zakaj že?
Canis.Lupus
# 10.09.2018 ob 10:11
fritaja

# 10.09.2018 ob 08:53
To, da so naciji dobili 17% je še vedno manj kot drugod po Evropi v zadnjem času. Tako da je še upanje ...


Ravo ta rezulčtat daje upanje! Mogoče pa se norci na levici prebudijo!
Seveda so Švedi sedaj nacisti, levaki, ki so vse zakuhali in njihovi medijski pudli pa seveda nič krivi.

Še zgodba:
Letos poleti sem šel na izlez z vlakom. na vlaku simpatična SWE družina ( mati/oče + 2 mala froca). Kot šveda mislim stereotipna "ABBA" šveda.
Malo sem podrezal in sta mi kar po pravici povedala, da na SWE, če smo pisneš kakrkoli glede zblojene imigracijske politike se TAKOJ nacist. In ljudem je bilo dovolj in so obrniuli ploščo za 180 stopinj in sedaj so tema samo prislejenci. Jeza tli.

Rekla sta da so ti zadnji "doktorji" priseljenci velika težava. In sta pač povedala, kar vsak normalen človek že ve. Da so levaki z katastrofalno (načrtno?) priseljensko politiko iz kota omare poklicali desnico.

Moram reči, da sem bil kar malo presenečen nad iskrenostjo.
TIGR
# 10.09.2018 ob 09:58
fritaja
Malo vas jem malo vas je, p....e! :D

"Intelektualni" domet samo oklicane družbene inteligence je izjemen... Zgornji post je dokaz za to.

Precej več nas je kot si misliš in ko narodu zagusti se najprej reši kvizlingov.
aljaz26
# 10.09.2018 ob 09:22
Kaka obrazlozitev o naci koreninah stranke? Al bi to blo prevec za vas?
levak
# 10.09.2018 ob 09:22
Na Švedskem pat položaj: glavna bloka izenačena, vzpon skrajne desnice
----
Ni potrebna nobena analiza. Če ne ustavijo tega nekontroliranega priseljevanja, se bo res zgodila skrajna desnica.
patriot1970
# 10.09.2018 ob 10:19
Verjetno bo znal Igor E.Bergant najti obilico presežnikov in hvalospevov za Švedski multikulti,....kot je to našel za Dunaj,...obenem pa povsem ignorirati dejstva in vzroke,..ki vodijo k porastu desnice in skrajne desnice!

RTV SLO takšni novinarji so vam nedvomno v ponos,....nam pa v veliko pomoč pri konzumiranju objektivnih informacij! .....saj zato vas plačujemo,...mar ne?

https://twitter.com/IEBergant/status/102
9340790647078913
Adanos
# 10.09.2018 ob 10:26
Tipični levičarji:
Vidijo alarmantni vzpon (skrajne) desnice, ne vprašajo pa se ZAKAJ.
Imeli bi socialo in vsem bi bilo lepo, ne vprašajo pa se KAKO.

Problem levičarjev je, da živijo v nekem svojem fiktivnem oblačku, kjer bi se imeli super in fajn, ne znajo pa povezati stika z realnim svetom in njegovimi zakonitostmi (tako naravnimi kot družbenimi).
skera
# 10.09.2018 ob 09:28
Ja še je upanje za levičarske uničevalce Evrope... Ampak mi se ne damo, gremo samo naprej!
pacoman
# 10.09.2018 ob 11:59
Včeraj pa cenzura, kot bi šlo za volitve v Sloveniji. Zgleda so se naši novinarski aktivisti ornk bali neizogibnega vzpona "skrajne" desnice.
The Matrix
# 10.09.2018 ob 11:03
©firbec111
Stockholm z okolico ima cca 2,3 milijona prebivalcev od tega jih je cca 80% Švedov. Hmmm le kako boš sedaj razložil svoj zapis? aja sigurno si jaz zmišljujem

Ne samo da si izmišljušeš, tudi smešiš se po forumu. Prikazani so rezultati za stokholmski Rinkeby (razvidno iz slike) Okrožja, kjer je 90% prebivalcev migrantov!!
Stockholm z 2.3 mio prebivalcev bi bil težko en volilni okoliš, kar bi seveda bilo jasno vsakemu, razen nekomu, ki je včeraj dobil internet.
Canis.Lupus
# 10.09.2018 ob 10:01
Sem v prvem komentarju grdo napisal (v afektu!). prosim, če Admin odstrani in pusti tega, popravljenega.
- - -
Saj vse skupaj ni rocket science!
Bolj ko se bo gledalo skozi prste glavorezcem (levaki, refudžis welkom, NGO-ji na državnih seskuh in ostali norci), več desnice bo!

Binder Dandet
# 10.09.2018 ob 11:05
@firbec111:
" Levica pa vseeno zmaga na volitvah kljub tem ogromnim težavam"

V članku piše
"Socialdemokrati tako ostajajo največja stranka, a je to hkrati njihov najslabši izid v zadnjih stotih letih."

in pa

"Skupaj z zavezniki, Levimi in Zelenimi, je "levi blok" dobil 40,6 odstotka glasov oziroma 144 mandatov v 349-članskem parlamentu. Desni blok na čelu s konservativno, desnosredinsko Zmerno stranko, je prejel 40,6 odstotka glasov."

Bloka sta izenačena. Švedskih političnih razmer ne poznam dobro, vem pa, da je znano, da jih vodijo social demokrati že desetletja.

Lahko torej tako nonšalantno rečemo, da če je toliko težav, kako to, da še vedno zmagujejo? Je ta rezultat zmaga, sploh v luči preteklih volilnih rezultatov?
Zlobni škrat
# 10.09.2018 ob 10:39
Koga briga Švedska to je izgubljen narod.
endvatrilovi
# 10.09.2018 ob 10:53
"Skrajna desnica" je za rtvslo, siol, 24ur, mladino, delo, dnevnik, večer... vse kar ni v skladu z moralo lgbtqp+ in ekonomijo socialistično-komunističnega elitizma.
Propad družbe kot jo poznamo (zahodna evropa) ali pa ohranitev demokracije na temeljih krščanskih vrednot - ne kradi, ne laži in spoštuj/ljubi sočloveka (V4).
pero-perica
# 10.09.2018 ob 10:25
če prebereto tole izjavo švedskega policaja potem vam bo jasno za kaj je po vaše v vsponu skrajna desnica
https://www.index.hr/vijesti/clanak/sved
ski-policajac-izisao-u-javnost-s-podacima-o-imigrantskom-kriminalu-odmah-prijavljen-komisiji/949242.aspx
Coen
# 10.09.2018 ob 10:57
@ Canis,
Malo sem podrezal in sta mi kar po pravici povedala, da na SWE, če smo pisneš kakrkoli glede zblojene imigracijske politike se TAKOJ nacist.

Saj tako je vsepovsod v zahodni Evropi. Bog ne daj, da načneš to temo, ker si takoj brezčuten, nečloveški, pa nacist, fašist, in podobne floskule. Za davke plačevat si pa OK.

Kot je že milijonkrat bilo povedano na to temo, migracije da, vendar po pameti. Ne moreš sprejet kar vsakega, ki si zmisli prit sem, sploh pa ne na način, kot so to delali v času prvega večjega vala migrantov v Evropo, ko jim še niti dokumentov niso pregledovali.
kapljač
# 10.09.2018 ob 10:15
Vzpon ekstremistov je pogoj povezan z nesposobnostjo obvladovanja aktualne politike, določenih perečih vprašanj družbe . Ne znajo reševat problemov , ki se v družbah tako nakopičijo, niti s e znajo lotevat ekstremov.
nemarjak09
# 10.09.2018 ob 10:54
Torej novinarji mi hočete povedat da imajo švedi toliko skrajnih desničarjev? Ha ha, smešni ste.
cairns
# 10.09.2018 ob 21:03
Razlika med taboroma 30.000 glasov

Ena NO-GO cona z muslimanskimi priseljenci ki že imajo volilno pravico. Zmago na volitvah bodo zagotovo proslavili z zažigom najmanj 1000 avtomobilov in uničenjem 100 trgovin.
Canis.Lupus
# 10.09.2018 ob 14:37
Captain_America

# 10.09.2018 ob 13:57
Prijavi neprimerno vsebino Volk, če je levica skrajna, je lahko tudi NSi skrajen. Tonin naprimer razlaga, da lahko dosežemo izravnan proračun tudi tako, da znižamo dajatve in iz tega dosežemo takšno gospodarsko rast, da izničimo izpade od nižjih dajatev... To je skrajno neoliberalno stališče in klasična voodoo ekonomija, kako to gre, smo videli v ZDA ko je Donči znižal dajatve, sedaj bodo pa za to, da bodo pokrili primanjkljaj nižali socialne ugodnosti. Pač to je stališče ne volilca Levice, ampak levičarja. Levica je vsaj relativizirala izpade Kordiša, NSi pa to ponavlja v nedogled. Trickle-down economics pač ne funkcionira, in ni nič manj ekstremno stališče, kot ga ima levica s povečano redistribucijo.

Ne skrbi, saj se bo tudi desna stran sčistila, levica se je že in je precej podobna normalnim Evropskim državam, imaš Socialiste, Socialne Demokrate in imaš en kup liberalcev. Pač predpogoj je, da se SDS skine iz scene, torej da res zgubi ene volitve katastrofalno, drugače bomo poslušali vsake volitve znova, da so jih ukradli. Kdo, državljani?

In ja, se strinjam, novinarji najverjetneje ne morejo pisati svojega mnenja, bolj podajajo informacije, ki pa so/bi morale biti svetovno/nazorsko neutralne. Zdaj pa idi pogledat RTV ali Nova24 in mi povej, katere so bolj neutralne :). In ja,vsak si lahko izbira, kaj bere, itak bodo zaposleni morali slediti navodilom lastnikov (kot desničar, bi moral to bolj "štekat" ko jaz). Na koncu smo pa kupci ti, ki odločimo, kaj bomo brali, če sploh kaj. Imaš pa cel kup, za moje pojme kvalitetnih portalov, ki pa niso MSM, Pod Črto je eden, ki mi pade na pamet.


NSI so lahko liberalci ali neoliberalci, to pa nime vaze s skrajnostjkjo desnice, kot jo večina razume in o kateri je govora v tej temi. Prepričan sem, da to tudi ti veš. Ko bo nSi zagovarjala rasno politiko in dikaturo (fašizem) ipd. bo skrajna. Do takrat je zame desna sredinska krščanska stranka. Zaenkrat s skrajostmi in populizmi kot so markrsizem, komunizem in nacionalizacija ... opletajo le na Levici. Iz tega (zame) sledi da so skrajneži, saj Kordiš še kar visi v stranki. Pa naj bodo. Vsaka druža potrebuje klovne. Ne vem pa zakaj mediji ne rečejo bobu bob.

Levica pri nas se ni prav nič ščistila, kvečjemu tone če bolj v levo. Še SD je začel tekmovat z Levico. In bo izgubil. Proti popuistilčni levici ne moreš tekmovat. kako boš šel še bolj levo od levice?

Zakaj bi skinil SDS s scene? To naj se volivci odločijo. SDS je pač glas jeznih državljanov, ki se nimajo na nikogar drugega za obrnit. NSI je očitno premil, ne vem. Bi pa bilo modro, če bi se Glanckopf končno umaknil. To pa res, ker dela samo škodo. Pa un tamau hrček, ki ne vem kako mu je že ime.

Nove ne berem in ne gledam. Novice spremljam na RTV slo in na tujih medijih. TV dnevnika ne gledam. Mediji so profilirani in novice spinajo v smer, ki koristi tistim na vrhu. To ni nič novega, zato pravim, da medijem na prvo žogo verjet ne gre več. Lep primer sta FOX in CNN v USA. RTV je načeloma ok. Me edino moti, da je očitna preferenca v levo pri piscih(FDV pranje možganov) in se določene teme forsira. RTV je od vseh nas in od RTV novinarjev pričakujem več kot od pisuna v SLO noviceah, Mladini, Reporterju ipd,, ki pač furajo svoje agende. Pod črto pa je kar ok in sem tudi že kak evro daroval.

In nenazadnje, nisem noben desničar, sem pa konzervativen v določenih zadevah in se nekako profiliram na desno sredino, če se že moram. Načeloma se ne, ke rmeni je vseeno od kod pride zamisel, le da je dobra. Tudi levico bi podprl, če bi predlagala kaj pametnega. Seveda me ni strah, da bi se kaj takega zgodilo. In če to pomeni, da sem desničar tudi prav. Pa naj bo. Raje to kot Kordiševec.

lp. grem na sonce.
delfino_
# 10.09.2018 ob 13:09
Ne razumem čemu se sedaj čudite. V državi kjer je skoraj več priseljencev kot domačih in je tako integracija v bistvu ne več zmožna, kjer se v predmestjih razraščajo geta in sociala poka po šivih ljudem pač na neki točki prekipi.
Canis.Lupus
# 10.09.2018 ob 12:13
GORILA

# 10.09.2018 ob 11:50
Prijavi neprimerno vsebino Letos poleti sem šel na izlez z vlakom. na vlaku simpatična SWE družina ( mati/oče + 2 mala froca). Kot šveda mislim stereotipna "ABBA" šveda.

Ha, ha!
No, jaz sem pa poleti v Estoniji debatiral z družbo 5-6 švedov v zgodnjih tridesetih letih (vsi ABBA švedi!)... pa so me vprašali, kdo je za mene najbolj znan Šved... In ko jim odgovorim"Ingemar Stenmark" so me trije zabodeno gledali, dva sta se pa spomnila, da je včasih dobro smučal... in me poučili; "Največji Šved vseh časov je ZLATAN IBRAHIMOVIĆ!" he he he he...no, vsaj "šved" je!


Ne vem kaj točno želiš povedat ampak ok.
Drgač je zame je šved, Anglež, Slovenec ipd. tisti človek, ki se tako čuti in je lojalen državi in kulturi, ali vsaj spoštuje vse to.
Tako da ja, Zlatan je lahko boljši Šved kot kak Ingemar. ne bi pa vedel.
B in .
# 10.09.2018 ob 11:28
Koga briga Švedska to je izgubljen narod.

Ja, to so napol posušeni narodi, ki odmirajo (Francozi, Švedi, Nemci, Angleži ...) in jih bodo v prihodnosti nadomestili drugi, plodni, ki se morajo širit.
Radoveden
# 10.09.2018 ob 10:22
Pri nas moramo pa očitno odteči še en krog. Sicer zelo verjetno ne bo cel, ampak, hej, upanje umira zadnje, mar ne?
Springbok
# 10.09.2018 ob 09:44
V bistvu se ni spremenilo dosti. Socialdemokrati so izgubili 2,8% glasov, ki pa so večinoma ostali v levem bloku, saj je Levica (Vanstre) dobila +2,2%.
Moderaterna je izgubila 3,4% glasov, ki pa so tudi ostali večinoma v bloku desnice, saj sta se rahlo okrepili Centrum in Krščanski demokrati.
Švedski demokrati so povečali delež za + 4.7% na 17.6% glasov, kar pa zaostaja za ciljem 20% pred volitvami.
Pravi poraženec so zeleni: - 2.4%, in komaj preko volilnega praga.

Nove volitve ne prinesejo ničesar, saj se glasovi prelivajo med strankami istega bloka.

Torej mnogo hrupa za nič.
TIGR
# 10.09.2018 ob 18:24
Mancica
ROFL...čestitke za tale "intelektualni" presežek..naj te razočaram. Dol mi visi za Jajota in njegovo kamarilo vsaj toliko kot za tiste, ki hodijo okrog z rožnatimi očali in se gredo človekoljube ob tem, da k sebi domov ne bi vzeli nobenega migranta.

Kdo je večji hinavec, tisti ki odkrito nasprotuje množični migraciji brez repa in glave, ker mi je popolnoma jasno, da tem ljudem ne moremo omogočiti to, kar pričakujejo, ali tisti, ki jih odkrito vabi, čeprav ve, da zanje ne bo ustrezno poskrbljeno? Hvala za odgovor.

Sedaj pa brž na PIC ali AI ter vzemi vsaj enega pod streho in skrbi zanj. Samo dejanja štejejo...vse ostalo je pamfletarstvo.
lemi4133
# 10.09.2018 ob 14:24
dejte no prepovedat komentirat tale članek, ker mi je nerodno čitat tole vse kar ljudje pišejo ... sej noben več ne verjame rtv.si ... kakšen neuspeh propagande in agenda je v nevarnosti ... bo treba dobit nova navodila počasi ...
pero-perica
# 10.09.2018 ob 10:44
Zlobni škrat-pa še dobr nas bo zanimal,kaj dogaja v franciji,nemčiji švedski.pred vsem naše kao politike,da se bodo kaj naučili na teh primerih
keln,paris,pa moja zgornja povezava
navigator007
# 10.09.2018 ob 10:39
Vse stranke so že napovedale, da s Švedskimi demokrati ne bodo sodelovale...
Tako rekoč "slovenski model" političnega dialoga. To je popolna neumnost in poniževanje državljanov v katerikoli državi. Volivci imajo pravico izraziti svojo voljo in pravico imajo do sorazmernega zastopstva v vladi. Politike izločanja se bodo vrnile kot bumerang prav tistim, ki se danes z zavračanjem sodelovanja poskušajo krčevito obdržati na oblasti, dva meseca kasneje pa se licemersko sprenevedajo in blebetajo o tem, kako so bili pripravljeni na dialog. Laži in sprenevedanja so slabši od odkrite politike, četudi jo MSM-ji pridno imenujejo "ekstremna" (ker za uporabo tega izraza dokazi niso več potrebni).
Radoveden
# 10.09.2018 ob 10:20
"To, da so naciji dobili 17% je še vedno manj kot drugod po Evropi v zadnjem času. Tako da je še upanje ..."

To da socialdemokrati tako ostajajo največja stranka, a je to hkrati njihov najslabši izid v zadnjih stotih letih ne vliva ravno upanja. Sicer pa, upanje na kaj? Common sense? Definiraj to.

Sicer pa skrajno desnico ste ustvarili skrajni levičarji. Nič od tega pa ni dobbro za blaginjo naroda. Vse klofute ki ste jih stalali boste sedaj dobili nazaj. Treznitev je tu.
Disfenocingul
# 10.09.2018 ob 08:57
Vidno tudi v Evropi ta skrajno-desničarska plima pojenja.
Resda je nastal nek nov katoliško-integralistični blok Italije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške, Češke, Slovaške in Poljske, a je to tudi to. Predvsem Trump v ZDA in Erdogan v Turčiji sta največja proti-propaganda za njih same.

Tako da, pamet v roke. Ilegalne migracije je potrebno zaustavit, pa skrajni desničarji ne bodo imeli česa za prodajat. Ker drugače krščanski ekstremizem ni pozitivna alternativna islamskemu.
obelix complicus
# 10.09.2018 ob 19:42
Oliva: Ampak kaj je pa Švede delalo Švede? :)
Kaj točno na Švedskem se je opevalo?

Kaj se je opevalo? Državo z majhno stopnjo neenakosti in močno socialo. To je tisti največji plus Švedske.
Problem nastaja zaradi pol milijona (v konstantni rasti) novih prišlekov, ki samo koristijo socialne bonitete države, v malho iz katere se le te izplačujejo pa ne prispevajo nič. Ljudje se bojijo (glede na informacije iz finančnih krogov upravičeno), da se bodo zaradi tega začele zmanjševati socialne pravice 'domorodcem'.
Da sploh ne omenjamo, do nedavnega javno zanikanih, predelov švedskih velemest, kamor se še policija ne upa.
Seštevek obojega je vzpon bloka, ki zagovarja restriktivnejšo migracijsko politiko. Oziroma zagovarja azil tistim, ki so do njega upravičeni. Zakaj bi bili označeni za skrajno desnico, pa mi resnično ni jasno. Sploh glede na javno dostopne podatke, da so imeli na listah nadpovprečno število (seveda integriranih) kandidatov, ki niso ravno 'švedski arijci'.
Canis.Lupus
# 10.09.2018 ob 16:03
GORILA

# 10.09.2018 ob 16:01
Prijavi neprimerno vsebino @canis
Tako da ja, Zlatan je lahko boljši Šved kot kak Ingemar. ne bi pa vedel.

...Zlatan je torej lahko Šved, ne morejo pa biti Mohamedi, Ahmedi, itd???
A ni to malo čudna logika????


Ko opraviš tečaj o funkconalni pismenosti, se spet oglasi. Do takrat pa lp.
Canis.Lupus
# 10.09.2018 ob 11:58
Captain_America

# 10.09.2018 ob 11:37
Prijavi neprimerno vsebino @volk, nisem repliciral tebi, razen če imaš 2 uporabniški imeni :D.
Ampak ok... Za začetek je treba ločiti konzervativne stranke, far-right stranke, liberalce, social demokrate in levico. Celo povojno obdobje sta se, v večini demokratične evrope na oblasi izmenjevali neka konzervativna stranka (ljudska) in social demokrati. ne gre za preboj desnice, ki je problematičen, tega je evropa navajena. gre za to, da se prebija ekstremna desnica, ki je šovinistična, rasistična, ksenofobna in anti-imperialistična (ok, anti EU), česar evropa ni navajena, saj ima glede tega iz preteklosti zelo slabe izkušnje.
Nihče pa ne vidi, da preboju te ekstremne desnice sledi tudi rast levice, v Nemčiji, Sloveniji in sedaj tudi na Švedskem. Torej smo v položaju, kjer se krepita tako levi in desni pol, stranke, ki so pa do sedaj vodile večino držav v evropi (ljudska in social demokrati) pa obojni izgubljajo neto glasove napram bolj ekstremnim polom te iste politike. In kar je resnično zaskrbljujoče je to, da so se v zgodovini ekstremisti vedno "našli" (recimo pakt Molotov-Ribentrop). In ne gre za levico/desnico, gre za ekstremizme, ki za družbo niso koristini. Torej je na zmernih strankah, da se malo refokusirajo, modernizirajo in to preprečijo...
Pri nas imaš primer Škofja Loke in Kranja. Izvoljena poslanca sta Miha Kordiš in Žan Mahnič. Gre za 2 res hardcore ekstremista, ampak v bistvu gre za drugo stran istega kovanca. In če ti misliš, da je to problem levice/desnice se motiš, prej kot si misliš, bo to postal problem vseh 70% ljudi, ki si pač ne želijo ekstremistov na oblasti...Revolucija je sredstvo levice, ki jo podpira cca 15% populacije, vojna je sredstvo desnice, ki jo podpira cca 15% ljudi, vmes pa imaš 70% raznoraznih barv, ki si želijo živeti v miru in stabilnosti. In ta desnica/levica bo počasi začela ogrožati "comfort zone" teh 70%.


Ajej, res je.
sem prebral @canis namesto @cairns.
Se opravičujem.

Drugače se z zgornjim kometarjem 100% strinjam. jaz pač rečem levica, kar je levo do sredine. Mi je pa jasno, da ni vsaka levica "kordiš" levica. In i vsaka desnica "Hitler".

In tu trčimo tudi v glavne sokrivce vsega tega sreanja ->MEDIJE!
Npr.Na RTV ne bodo nikoli napisali skrajno leva stranka Levica, kar stranka Levica de facto je! Takoj pa začnejo opletati s krajno desnico, fašisti, islamofobi ipd.

Dosegli so le to, da so tem besedam odvzeli naboj in ljudje ne vedo več kaj je kaj in predvsem medijem ne zaupajo več (skrajni čas).

Priznam, da tudi sam za te desničarje na SWE nisem vedel kaj natančno so. Medijem pač ne verjamem več in če mi en xy pisun ali pisura na RTV napiše da je nekdo skrajni XY, jim na prvo žogo enostavno ne verjamem.

SKrajni gor ali dol, malo mije žal, da niso dobili vsaj 20%, mogoče se potem sredinci zbudili in začneli postavljati svari na svoje mesto. Časa in možnosti pa je čedalje manj, saj se družba na splošno izjemno polarizira.

Sam sem na SLO twitterju in imaš dva očitna pola (mehurčka) levičarje in desničarje ki se samo je*ejo v glavo. In samo čakajo na napako drug drugega. Sredinci (normalno razmišljujoči) so v veliki manjšini in bog ne daj, da pohališ politiko, dejanje ali karkoli iz nasprotne strani. Takoj sledi križanje :/
HOR
# 10.09.2018 ob 11:48
"...Na Švedskem patpoložaj: glavna bloka izenačena, vzpon skrajne desnice..."

To je seveda jasno sporočilo, da so glede sprejema tujcev ravnali neprimerno in, da nima smisla riniti z glavo skozi zid razen, če je kdo načrtoval vzpon skrajne desnice...
Captain_America
# 10.09.2018 ob 11:37
@volk, nisem repliciral tebi, razen če imaš 2 uporabniški imeni :D.
Ampak ok... Za začetek je treba ločiti konzervativne stranke, far-right stranke, liberalce, social demokrate in levico. Celo povojno obdobje sta se, v večini demokratične evrope na oblasi izmenjevali neka konzervativna stranka (ljudska) in social demokrati. ne gre za preboj desnice, ki je problematičen, tega je evropa navajena. gre za to, da se prebija ekstremna desnica, ki je šovinistična, rasistična, ksenofobna in anti-imperialistična (ok, anti EU), česar evropa ni navajena, saj ima glede tega iz preteklosti zelo slabe izkušnje.
Nihče pa ne vidi, da preboju te ekstremne desnice sledi tudi rast levice, v Nemčiji, Sloveniji in sedaj tudi na Švedskem. Torej smo v položaju, kjer se krepita tako levi in desni pol, stranke, ki so pa do sedaj vodile večino držav v evropi (ljudska in social demokrati) pa obojni izgubljajo neto glasove napram bolj ekstremnim polom te iste politike. In kar je resnično zaskrbljujoče je to, da so se v zgodovini ekstremisti vedno "našli" (recimo pakt Molotov-Ribentrop). In ne gre za levico/desnico, gre za ekstremizme, ki za družbo niso koristini. Torej je na zmernih strankah, da se malo refokusirajo, modernizirajo in to preprečijo...
Pri nas imaš primer Škofja Loke in Kranja. Izvoljena poslanca sta Miha Kordiš in Žan Mahnič. Gre za 2 res hardcore ekstremista, ampak v bistvu gre za drugo stran istega kovanca. In če ti misliš, da je to problem levice/desnice se motiš, prej kot si misliš, bo to postal problem vseh 70% ljudi, ki si pač ne želijo ekstremistov na oblasti...Revolucija je sredstvo levice, ki jo podpira cca 15% populacije, vojna je sredstvo desnice, ki jo podpira cca 15% ljudi, vmes pa imaš 70% raznoraznih barv, ki si želijo živeti v miru in stabilnosti. In ta desnica/levica bo počasi začela ogrožati "comfort zone" teh 70%.
KLIPAN
# 10.09.2018 ob 11:29
Vse razumem, samo nečesa ne-zakaj desni vedno podpirajo osvajalne vojne Amerike in Nata po Bližnjem vzhodu, prodaje orožja desničarja Trumpa šeriatski Saudovi Arabiji, krčenje ozemlja Palestincev s strani Izraela, rušenje držav, pobijanja ljudi itd., če dobro vidijo, da potem begunci množično derejo v EU????
Če si proti beguncem, potem bi po vsej logiki moral biti tudi proti vojnam, rušenju držav, prodfaji orožja šeriatskim Saudijcem itd.
Ampak, kot lahko vidimo pri desnih, vsa logika tukaj odpove.
So proti beguncem, proti priseljevanju......ne motijo pa jih vojne in prodaja rekordnih količin orožja islamski Saudovi Arabiji s strani desničarja Trumpa.
Dajte mi lepo prosim že 1x razložit v čem je fora.
Kazalo