"Življenje gre naprej," je po izreku kazni dosmrtnega zapora dejal Nemmouche. Foto: Reuters

Nemmouche je napad izvedel s kalašnikovko in pištolo. Ubil je dva izraelska turista, francosko prostovoljno delavko in belgijskega receptorja.

Nacer Bendrer, prav tako francoski državljan, ki je pomagal pri zasnovi napada in je zagotovil orožje, je bil medtem obsojen na 15 let zapora, poroča BBC. "Sram me je, da sem srečal tega tipa. On ni človek, on je pošast," je o Nemmouchu dejal Bendrer. Nemmouche pa je po izreku kazni dejal: "Življenje gre naprej".

Obramba se je sklicevala na tuje obveščevalce

Nemmouchevi odvetniki so sicer skušali prikazati, da mu je bil napad podtaknjen in da so ga pravzaprav izvedle tuje obveščevalne agencije, vendar niso za to ponudili nikakršnih dokazov, piše BBC.

Odvetnik Sebastien Courtoy je tako dejal, da sta njegovega klienta v Libanonu januarja leta 2013 rekrutirali iranska in libanonska obveščevalna agencija z namenom, da se pridruži IS-ju. Te trditve ni podkrepil z dokazi.

Sojenje je bilo močno varovano. Foto: Reuters
Sojenje je bilo močno varovano. Foto: Reuters

Po besedah odvetnika umori v Judovskem muzeju niso bili napad Islamske države, ampak "načrtna usmrtitev agentov Mosada" oziroma izraelske obveščevalne agencije, ki naj bi ji po trditvah Courtoyja pripadal ubiti izraelski par. Ubijal naj bi neznan napadalec, je dejal odvetnik.
Tudi za trditev, da je napad povezan z Mosadom, ni bilo predstavljenih dokazov.

Obramba je celo trdila, da Nemmouche ne more biti antisemit, saj je nosil čevlje znamke Calvin Klein, pri čemer je odvetnik namigoval na judovski rod Kleina.

Leto dni se je boril v Siriji

Nemmouche je leta 2013 za leto dni odpotoval v Sirijo, kjer naj bi se boril za džihadistično skupino Islamska država, belgijski tožilci pa menijo, da je prvi evropski džihadist, ki se je vrnil iz Sirije, da bi v Evropi izvedel teroristični napad.

V Siriji naj bi spoznal Najima Laachraouija, samomorilskega napadalca v napadu na bruseljsko letališče marca 2016, v katerem je umrlo 32 ljudi.

Pred tem je bil pet let v zaporu zaradi ropa, ravno tam pa naj bi spoznal Bendrerja. Oba so označili za radikalizirana zapornika, za Nemmoucha je tožilec dejal, da je bil "ne samo radikaliziran, temveč ultra radikaliziran". Kot je dejal, mu identiteta žrtev ni bila pomembna, pomembno naj bi bilo le, da morajo biti žrtve.

Po napadu v bruseljskem muzeju je bil Nemmouche aretiran na jugu Francije in izročen Belgiji, v Franciji pa mu bodo morda sodili zaradi obtožb, da je v Siriji zadrževal francoske talce. Štirje francoski novinarji so dejali, da sta jih med ujetništvom v Siriji čuvala ravno Nemmouche in Laachraoui.