Parlament v Budimpešti je Orbanu konec marca s sprejetjem zakonodaje o izrednih razmerah podelil posebna pooblastila, da lahko v državi za nedoločen čas vlada z odloki. To je naletelo na številne kritike v Evropski uniji in domači opoziciji. Orban je sprejel več kot 100 dekretov. Po lastnih navedbah pa namerava do opustitve posebnih pooblastil sprejeti še dve ali tri odločitve.

Madžarski premier Viktor Orban in srbski predsednik Aleksandar Vučić med petkovim srečanjem v Beogradu. Foto: Reuters
Madžarski premier Viktor Orban in srbski predsednik Aleksandar Vučić med petkovim srečanjem v Beogradu. Foto: Reuters

Odziv na epidemijo je bil izjemen
"Poseben pravni red, vzpostavljen na Madžarskem, je vladi in njenemu vodji omogočil hitro sprejemanje resnih in težkih odločitev glede epidemije,"
je Orban povedal na skupni novinarski konferenci s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem v Beogradu. Poudaril je, da je bil madžarski odziv na epidemijo novega koronavirusa "izjemen".

Vsem bomo dali možnost, da se opravičijo
"Vedno smo delali v demokratičnem okviru in se bomo vrnili na običajno delovanje parlamenta, ko se bomo odrekli posebnim pooblastilom," je poudaril. "Nato bomo vsem dali priložnost, da se opravičijo za neutemeljene obtožbe na račun Madžarske," je dodal madžarski premier.

Na Madžarskem 3400 okužb, 442 bolnikov umrlo
Na Madžarskem, kjer je skoraj deset milijonov prebivalcev, so doslej potrdili več kot 3400 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 442 bolnikov s covidom-19. Ukrepe za zajezitev novega koronavirusa so začeli v večini države rahljati že na začetku maja, strogi ukrepi veljajo samo še na območju Budimpešte.

Orban o sodbi sodišča Evropske unije: Ne bodo nas ukanili
Orban je v četrtek v intervjuju za madžarski državni radio nakazal, da bi lahko Madžarska ignorirala četrtkovo razsodbo Sodišča Evropske unije, da lahko madžarsko zadrževanje prosilcev za azil v taboriščih na obmejnem območju pomeni kršitev evropske zakonodaje. Orban je v pogovoru za madžarski državni radio dejal, da je namen odločitve Sodišča EU-ja države prisiliti v sprejemanje migrantov. "Ampak nas ne bodo ukanili," je poudaril. Dejal je, da ima nacionalna ustava prednost pred pravom EU-ja.