Madžarska več let prosilce za azil zadržuje v dveh taboriščih na meji s Srbijo, ki sta obdana z visoko ograjo in bodečo žico. Foto: EPA
Madžarska več let prosilce za azil zadržuje v dveh taboriščih na meji s Srbijo, ki sta obdana z visoko ograjo in bodečo žico. Foto: EPA

Po mnenju sodišča se namreč zadrževanje lahko opredeli kot pripor, ta pa je v neskladju z evropsko zakonodajo, če predtem zadeva ni bila obravnavana individualno.

Sodišče je presojalo v primeru štirih prosilcev za azil iz Irana in Afganistana, ki so jih po prihodu iz Srbije zadržali na območju prehoda Röszke na madžarsko-srbski meji. V Budimpešti so njihovo prošnjo za azil zavrnili.

Pogoji, ki veljajo na prehodnem območju Rözske, predstavljajo odvzem svobode, saj oseba ne more na zakonit način zapustiti območja v nobeno smer, je v razsodbi zapisalo sodišče.

Sodišče EU-ja je menilo, da je takšno zadrževanje nezakonito, če predtem ni bila sprejeta odločitev o priporu in če ni bilo ugotovljeno, da je takšen ukrep potreben in sorazmeren.

Po mnenju sodišča nobenega prosilca za mednarodno zaščito ali državljana tretje države ni mogoče zadržati priprtega zgolj zaradi utemeljitve, da ne more poskrbeti za svoje potrebe.

Ljudje, zaprti v taboriščih, obdanih z žico

Madžarska že več let prosilce za azil zadržuje v dveh taboriščih na meji s Srbijo, ki sta obdani z visoko ograjo in bodečo žico. Štirje prosilci, ki so se pritožili na Sodišče EU-ja, so lahko svoj prostor v taborišču zapustili le v izjemnih primerih in ob policijskem spremstvu.

V Budimpešti trdijo, da so ljudje zaprti prostovoljno, saj bi lahko taborišče zapustili v smeri Srbije. A kdor se vrne v Srbijo, na Madžarskem samodejno izgubi status prosilca za azil.

Zaradi madžarskih taborišč na meji s Srbijo poteka še en postopek pred Sodiščem EU-ja, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Evropska komisija je proti Madžarski sprožila postopek, ker taborišča po njeni presoji predstavljajo kršitev prava EU-ja.