Rusija z raketami iskander odgovarja na krepitev sil Nata v bližini Rusije. Foto: EPA
Rusija z raketami iskander odgovarja na krepitev sil Nata v bližini Rusije. Foto: EPA

Rakete, nameščene na tovornjake, je bilo v Kaliningradu moč videti že na nočni vaji za vojaško parado ob 9. maju, ko Rusija praznuje dan zmage nad nacizmom v drugi svetovni vojni. "Prebivalci eksklave lahko vidijo in razumejo, da je najsodobnejše orožje ruske vojske na voljo za obrambo regije," je za rusko tiskovno agencijo Interfax povedal tiskovni predstavnik ruske vojske.

Na ožjem območju Kaliningrada raket sicer ne bodo izstrelili niti za vajo, da "ne bi prestrašili naših sosedov v Litvi in na Poljskem", je dodal.

Raketni sistem je od začetka leta v mestu Černjahovsk, ki leži v osrednjem delu eksklave, je povedal tiskovni predstavnik. To je v skladu s februarskimi navedbami litovske vojske, ki je opazila prevoz sistema, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Namestitev raketnega sistema v Kaliningradu, najbolj zahodnem ruskem ozemlju, predstavlja pričakovan odgovor Rusije na vzpostavitev štirih bataljonskih skupin zveze Nato v baltskih državah in na Poljskem. Rakete Iskander je bilo v eksklavi mogoče videti že v preteklosti, vendar pa tam niso bile nameščene dlje časa.