Analiza po parlamentarnih volitvah v Španiji
Zmagoviti Sanchez z ženo. Foto: Reuters
Zmagoviti Sanchez z ženo. Foto: Reuters

"Prihodnost je zmagala, preteklost izgubila," je še poudaril pred več sto privrženci, ki so se zbrali pred sedežem stranke v Madridu.

Španci so po njegovih besedah Evropi in svetu poslali jasno sporočilo, da je reakcionarje, avtoritarnost in nazadnjaštvo mogoče premagati. S tem je Sanchez namignil na španske desne stranke, ki so na volitvah dobile manjšo podporo, kot so napovedovale ankete.

Po vseh preštetih glasovnicah so socialisti prejeli skoraj 29 odstotkov glasov, kar zadostuje za 123 poslanskih mandatov v 350-članskem parlamentu.

Na drugem mestu je končala konservativna Ljudska stranka (PP), ki bo imela 66 sedežev, sledita liberalni Ciudadanos s 57 sedeži in skrajno levi Podemos z 42 poslanskimi mandati.

V spodnji dom španskega parlamenta pa se je prvič po padcu Francove diktature leta 1975 uvrstila tudi skrajno desna stranka – stranka Vox, ki bo imela 24 poslancev. Poslanske sedeže je osvojilo še devet manjših, večinoma regionalnih strank.

Ponuja roko vsem silam

Sanchez je po prvi zmagi španskih socialistov po letu 2008 sporočil, da bo pri drugih strankah iskal podporo za oblikovanje vlade. "V skladu z idejami levice in našimi naprednimi stališči bomo ponudili roko vsem političnim silam," je dejal.

V Španiji zmagali socialisti, pot do vlade zahtevna

Ob tem je izpostavil tri cilje prihodnje vlade: povečanje socialne enakosti, krepitev sobivanja, da bi končali spor glede Katalonije, in oživitev demokracije, ki bi opravila s korupcijo.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pričakovati je, da se bo Sanchez o oblikovanju vlade pogovarjal s stranko Podemos. Njen vodja Pablo Iglesias je že izrazil pripravljenost za oblikovanje leve vlade. A stranki skupaj nimata dovolj sedežev za večino v parlamentu. Imata jih 165, potrebovali pa bi jih 176.

Za podporo bi lahko zaprosili Katalonsko republikansko levico (ERC), ki je osvojila 15 sedežev, a je doslej kot pogoj za sodelovanje v vladi postavljala referendum o neodvisnosti Katalonije.

Mogoče je tudi, da bi socialisti sestavili vlado z desnosredinsko liberalno stranko Ciudadanos, saj imata glede na delne izide 180 poslancev. Ciudadanos je sicer pred volitvami zavračal sodelovanje s socialisti, a bi si zdaj, sploh glede na izide, lahko premislil.

Desne stranke PP, Ciudadanos in Vox bi medtem težko sestavile koalicijo, ki se je pred volitvami omenjala kot ena izmed možnosti. Skupaj imajo namreč le 145 sedežev v parlamentu.

Pred Španijo zahtevno sestavljanje vlade