Srbska opozicija v vsej ideološki raznolikosti se združuje proti vladajoči Srbski napredni stranki in predsedniku države Aleksandru Vučiću. Foto: EPA
Srbska opozicija v vsej ideološki raznolikosti se združuje proti vladajoči Srbski napredni stranki in predsedniku države Aleksandru Vučiću. Foto: EPA

Kot so sporočili, je njihov cilj, "da Srbija postane država odgovornosti, vladavine prava, pravičnosti in svobode, v kateri se spoštujejo evropske vrednote". Do "dogovora z ljudstvom" prihaja pet mesecev po oblikovanju opozicijske koalicije Zveza za Srbijo.

Voditelji opozicije so se v tem sporazumu, ki ima sedem točk, zavzeli za skupen boj z državljani za demokracijo v Srbiji, za svobodne medije in za svobodne ter poštene volitve. Postavili pa so pogoj, da morajo biti prihodnje volitve svobodne in poštene, sicer na njih ne bodo sodelovali.

Na takšnih volitvah oblikovana oblast pa bo nelegitimna, so še sporočili po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina.

Sporazum so podpisali Dragan Đilas (nekdanji župan Beograda), Boško Obradović (Dveri), Zoran Lutovac (nekdaj vladajoča Demokratska stranka), Nebojša Zelenović (Skupaj za Srbijo), Milan Stamatović (Zdrava Srbija), Borko Stefanović (Levica Srbije), Vuk Jeremić (Narodna stranka), Slaviša Ristić (Ljudsko gibanje Srbov s Kosova in Metohije Očetnjava), Janko Veselinović (Gibanje za preobrat) in Željko Veselinović (USS Sloga).

Vučićevi kritiki predsedniku očitajo avtoritarnost in nadzor nad mediji. Foto: EPA
Vučićevi kritiki predsedniku očitajo avtoritarnost in nadzor nad mediji. Foto: EPA

Kot poroča srbski portal blic.rs, so se predstavniki opozicije zavezali, da si bodo, ko bodo izpolnjeni pogoji za svobodne volitve, prizadevali za oblikovanje skupne liste. Na njej naj bi bili poleg strankarskih kandidatov tudi predstavniki sindikatov, strokovnih in državljanskih združenj, študentov, profesorjev, akademikov in javnih osebnosti.

Po volitvah bi bila oblikovana vlada strokovnjakov, ki naj bi v enem letu sprejela določene sistemske ukrepe, nato pa bi bile razpisane volitve.

Sporazum bodo ponudili tudi predstavnikom protestov, ki že od decembra potekajo vsako soboto pod geslom Eden od petih milijonov, in drugim. V tem dogovoru tudi napovedujejo nadaljevanje protestnih shodov proti aktualni oblasti predsednika Vučića.

Omenjeni protesti so se sprva začeli v Beogradu, nato pa so se razširili na več kot 40 srbskih mest.