Protesti potekajo pod sloganom
Protesti potekajo pod sloganom "Eden od petih milijonov". Foto: Reuters

Protesti potekajo pod geslom "Eden od petih milijonov", ker je Vučić po prvem protestu 8. decembra dejal, da se lahko na ulicah zbere tudi pet milijonov ljudi, pa ne bo izpolnil niti ene njihove zahteve.

Protestniki zahtevajo odstop Vučića in vlade ter več medijske svobode. Tokratni protesti so kljub mrazu in močnemu sneženju potekali že osmi konec tedna zapored.

Kot poroča portal balkaninsight.com, se je v glavnem mestu Srbije zbralo več deset tisoč ljudi, ki protestirajo proti "političnemu nasilju" v državi.

Poziv RTS-u, naj poroča nepristransko

Sprehodili so se mimo številnih javnih ustanov, kot so parlament, urad predsednika in javne radiotelevizije Srbije RTS, ki ji Vučićevi nasprotniki očitajo podrejenost predsedniku in pristranskost v poročanju. Pred njenim poslopjem so protestniki zahtevali, naj v svojem poročanju enakomerno obravnava tudi opozicijo in proteste.

Protestniki so nosili transparente z napisi, kot so "Nekaj gnilega je v Srbiji", "Srbija, zbudi in dvigni se", "Nas je več".

Protesti potekajo kljub mrazu in snegu. Foto: Reuters
Protesti potekajo kljub mrazu in snegu. Foto: Reuters

Udeležence protesta v Beogradu je nagovoril profesor na beograjski fakulteti za politične vede Čedomir Čupić, ki je dejal, da je Vučić pravno državo spremenil v hlapca svoje volje in parlament v glasovalni stroj. Nekdanji vrhovni sodnik Zoran Ivošević pa je Vučića pozval k odstopu, da bi Srbija lahko spet postala ustavna država.

Proteste je podprlo več kot 100 profesorjev beograjske Filozofske fakultete, okoli 90 predavateljev na Fakulteti za družbene vede in več deset predavateljev na Pravni fakulteti. Podporo je izrazilo tudi nekaj profesorjev z univerz v Novem Sadu in Kragujevcu.

V petek pa so se protesti odvili tudi v drugih mestih po Srbiji, v Novem Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, Zaječarju in Kruševcu.

Protestov se udeležujejo tudi številni opozicijski politiki, ki jim organizatorji protestov še niso omogočili nagovoriti protestnikov.

Prvi protesti pod sloganom "Stop krvavim srajcam" so bili sicer organizirani po fizičnem napadu na vodjo stranke Levica Srbije Borka Stefanovića in dva strankarska aktivista konec novembra lani, opozarjali pa so na vse več nasilja v Srbiji.