Prodajo orožja pogojuje z njegovo neuporabo v notranjih konfliktih, kljub temu pa je odločitev izzvala javni protest vladnih nasprotnikov. Foto: Reuters
Prodajo orožja pogojuje z njegovo neuporabo v notranjih konfliktih, kljub temu pa je odločitev izzvala javni protest vladnih nasprotnikov. Foto: Reuters

"Prodajo orožja državam z notranjimi konflikti moramo tudi v nadaljnje preprečevati," so sporočile švicarske oblasti, ki so prepričane, da prodaja ni sporna, če ne obstaja sum uporabe tovrstnega orožja v samem spopadu. Švica izključuje prodajo orožja državam, v katerih divja državljanska vojna, kot sta Jemen in Sirija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odločitev vlade je že izzvala javni protest vladnih nasprotnikov.

Orožarska industrija zaznava padec
Švicarsko ministrstvo za gospodarstvo mora pred začetkom prodaje spremeniti odlok o vojaškem materialu, ki ga bo morala potrditi tudi vlada. Ker gre za spremembo odloka, te odločitve v skladu s švicarskimi zakoni ni treba potrjevati državljanom na referendumu, je dejal tiskovni predstavnik ministrstva Fabian Maienfisch.

Vlada je v svoji obrazložitvi odločitve izpostavila predvsem izvoz proizvodov švicarske orožarske industrije, ki že več let zaznava padec. Ob tem so poudarili, da je orožarska industrija te nevtralne evropske države pogoj za ohranjanje njene verodostojnosti v mednarodni skupnosti.

Načet ugled?
Vladni nasprotniki pa so nad odločitvijo švicarske vlade ogorčeni in dvomijo o njenih namenih. Socialdemokrati vlado obtožujejo, da želi prodati orožje državam v državljanski vojni in s tem ugoditi željam orožarske industrije, kar nima nič skupnega s spoštovanjem človekovih pravic. Za Zelene je odločitev v nasprotju z mednarodnim humanitarnim pravom. Ob tem menijo, da bi vlada s tovrstno prodajo škodovala vlogi tihega pogajalca Švice v sporih.