Pred glasovanjem je ukrajinski predsednik Petro Porošenko ocenil, da je četrtek za državo zgodovinski dan. Spremembe ustave je nato podprlo 334 poslancev, proti pa jih je bilo 35. Za sprejetje ustave je bilo sicer potrebnih 300 poslanskih glasov, kar je dvotretjinska večina.

450-članski ukrajinski parlament, rada, je potrdil spremembe ustave. Foto: EPA
450-članski ukrajinski parlament, rada, je potrdil spremembe ustave. Foto: EPA

Poteza Porošenka za ponovno izvolitev
Predsednik parlamenta Andrij Parubij je po glasovanju izrazil zadovoljstvo in poudaril "nepovratnost naše evropske izbire". "Ukrajina se bo pridružila EU-ju, Ukrajina se bo pridružila Natu!" je zatrdil. Sprememba ustave je po ocenah analitikov korak podpore proevropski usmeritvi Porošenka, ki si želi tudi tako zagotoviti ponovno izvolitev na predsedniških volitvah 31. marca.

Članstvo v EU-ju in Natu kot obramba pred Rusijo
Kijev članstvo v EU-ju in Natu vidi kot edino možnost za krepitev obrambe proti Moskvi in proruskim separatistom. Drugi pa ocenjujejo, da bodo te ustavne zaveze težko uresničljive, če bo na volitvah zmagal proruski kandidat.

Zadovoljna predsednik Ukrajine Petro Porošenko in predsednik ukrajinskega parlamenta Andrej Parubij. Foto: Reuters
Zadovoljna predsednik Ukrajine Petro Porošenko in predsednik ukrajinskega parlamenta Andrej Parubij. Foto: Reuters

Ukrajinci prepovedali vstop opazovalcem volitev iz Rusije
Od ruske priključitve Krimskega polotoka leta 2014 in poznejše podpore vzhodnih ukrajinskih separatistov Moskvi, je Kijev v vojni s sosedo. Od izbruha konflikta je Kijev poostril zahteve za vstop ruskih državljanov. Ukrajinski parlament je v četrtek sprejel tudi zakon, s katerim je prepovedal opazovalce volitev iz Rusije. Zakon naj bi preprečil rusko vmešavanje v volitve, so poudarili v Kijevu.

Za predsednika kandidira 40 kandidatov
Na predsedniških volitvah v Ukrajini se bo za predsednika potegovalo približno 40 kandidatov. Javnomnenjske raziskave kažejo, da ima največ možnosti za zmago komik Volodimir Zelenski, ki sicer nima političnih izkušenj, je pa nekoč v nadaljevanki igral ukrajinskega predsednika. Podprlo bi ga od 19 do 23 odstotkov volivcev. Nekaj nižjo javnomnenjsko podporo pa imata nekdanja premierka Julija Timošenko in Porošenko.