Ukrajinski vojaki z zaseženimi ruskimi tanki pri Kupjansku v pokrajini Harkov. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki z zaseženimi ruskimi tanki pri Kupjansku v pokrajini Harkov. Foto: Reuters

Ukrajinske napade v regiji Herson je potrdil predstavnik od Rusije imenovanih okupacijskih oblasti v tej regiji Kiril Stremusov, ki je poročal zlasti o topniškem obstreljevanju. Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da so ofenzivo že odvrnili in da so ustavili tudi ukrajinske poskuse napredovanja v regijah Doneck in Mikolajiv. Pri tem naj bi "sovražniku povzročili znatne izgube".

Sorodna novica Ruske enote ubile ukrajinskega glasbenika, ker je zavrnil sodelovanje na koncertu v Hersonu

"Sovražnik je v zadnjih 24 urah poskušal prebiti rusko obrambno črto v bližini naselij Košara in Pjatihatki v regiji Herson," je povedal tiskovni predstavnik ministrstva Igor Konašenkov in dodal, da je bilo v spopadih ubitih več kot 250 ukrajinskih vojakov, uničenih 11 tankov, 14 oklepnih vozil in dva artilerijska topa, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Glavnina spopadov v regiji se sicer osredotoča na vzpostavitev nadzora nad občinama Dudčani in Milove ter nad severozahodnim obrežjem reke Dneper, ki so trenutno v ruskih rokah.

V Belorusijo naj bi prišlo 9000 ruskih vojakov

V Belorusijo naj bi prišlo približno 9000 ruskih vojakov, njihov prevoz bo trajal še nekaj dni, so sporočile beloruske oblasti. Prvi ruski vojaki so v Belorusijo, kjer bodo delovali v novi skupni vojaški skupini, prispeli v soboto.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je v ponedeljek Poljsko in Litvo obtožil, da pripravljata teroristične napade in netita vstajo v Belorusiji, ter napovedal namestitev regionalne vojaške skupine. Belorusija trdi, da so skupne sile z Rusijo izključno obrambne narave in da je njihov namen varovanje meje.

Hkrati Minsk obtožuje Kijev, da pripravlja ofenzivo na belorusko ozemlje. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v torek Moskvo obtožil, da želi "Belorusijo potegniti v vojno", in pozval k mednarodni opazovalni misiji skupine G7 na meji med Ukrajino in Belorusijo.

Belorusija, tesna zaveznica Rusije, je Moskvi ob začetku njene agresije na Ukrajino omogočila, da so ruske sile z njenega ozemlja izvajale ofenzivo, vendar pa beloruska vojska še ni sodelovala v spopadih na ukrajinskem ozemlju.

Minsk vselej zatrjuje, da v Ukrajino v pomoč ruskim enotam ne namerava poslati svojih vojakov. Podobno mnenje imajo tudi številni vojaški strokovnjaki, ki menijo, da bi takšen korak lahko spodkopal Lukašenkov že tako nestabilen položaj na oblasti.

Boji za Bahmut

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da razmere ostajajo najtežje v bližini industrijskega mesta Bahmut na vzhodu države, ki ga ruske sile že tedne silovito obstreljujejo in skušajo zavzeti. Po poročanju tamkajšnjih proruskih oblasti naj bi separatističnim silam pred dnevi uspelo zavzeti dve vasi blizu Bahmuta, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zelenski je sinoči zatrdil, da ukrajinske sile še naprej ohranjajo svoje položaje na območju in da Bahmut ostaja v njihovih rokah.

Siloviti spopadi pri Bahmutu

Kijev: Šest ranjenih po ruskih napadih v Nikopolju

Ruska vojska medtem nadaljuje zračne napade na tarče v Ukrajini. Sirene, ki opozarjajo na nevarnost napadov, so se danes zjutraj oglasile v različnih delih Ukrajine.

Mesto Nikopolj je zadelo več kot 30 ruskih izstrelkov, pri čemer je bilo šest ljudi ranjenih, več kot 20 hiš in več daljnovodov pa je bilo poškodovanih, je na Telegramu sporočil predstavnik ukrajinskega predsedstva Kirilo Timošenko. Teh informacij sicer po poročanju DPA-ja ni mogoče neodvisno preveriti.

Separatisti: V ukrajinskih napadih smrtna žrtev in več ranjenih

Proruski separatisti so medtem ukrajinsko vojsko danes obtožili, da je v preteklih 24 urah izvedla 40 napadov na cilje v Donecku, v katerih naj bi bil ubit en civilist, še štirje pa ranjeni.

Med drugim naj bi Ukrajina obstreljevala mesto Doneck, kjer sta bila po poročanju Tassa ranjena dva človeka. Prav tako naj bi bila močno poškodovana upravna stavba, več avtomobilov pa je zagorelo.

Tudi v ruski regiji Belgorod severno od Ukrajine je guverner regije Vječeslav Gladkov obtožil Ukrajino obstreljevanja in opozoril, da so v napadih bili ranjeni štirje ljudje, med njimi trije člani iste družine. A njegovih trditev ni mogoče neodvisno preveriti.

Posledice ukrajinskih napadov na mestno hišo v Donecku. Foto: Reuters
Posledice ukrajinskih napadov na mestno hišo v Donecku. Foto: Reuters

Zračni napadi ruske vojske

Ukrajina je bila medtem v soboto tarča novih ruskih raketnih in letalskih napadov, je v videonagovoru potrdil Zelenski. Ruska letala naj bi napadla kar 17-krat, ruske sile pa so z raketometi obstreljevale več kot 20 naselij, med drugim Ivanivko v regiji Herson in Kostiantivko v Donecku.

Rusija naj bi obstreljevala tudi regijo Zaporožje na jugu Ukrajine, kjer je guverner Oleg Staruh prebivalce zato znova pozval, naj se umaknejo v zaklonišča, je v svojem poročilu o razmerah sporočil generalštab ukrajinske vojske.

Kijev si prizadeva za osvoboditev južne regije Herson. Foto: EPA
Kijev si prizadeva za osvoboditev južne regije Herson. Foto: EPA

"Nekatere rakete in brezpilotna letala so bili sestreljeni, vendar žal ne vsi. Delamo vse, da bi sestrelili več sovražnikovih raket in brezpilotnih letal, zagotovo bo prišel dan, ko bo naša država to nalogo lahko opravila stoodstotno," je poudaril Zelenski.

Tudi Konašenkov je danes potrdil, da ruske sile nadaljujejo z napadi na ukrajinske vojaške in energetske objekte. Med drugim naj bi Rusija z visoko natančnim orožjem uničila pet skladišč streliva v regijah Herson in Doneck ter v mestu Zaporožje, poroča Tass.

"V zadnjih 24 urah smo zadeli tri poveljniške točke v bližini naselij Korovi Jar in Nikoforovka v (samooklicani) ljudski republiki Doneck, naselje Novoosinovo v regiji Harkov, pa tudi položaje 42 artilerijskih enot in vojaško opremo na 141 območjih," je povedal.

Musk napovedal nadaljevanje financiranja Starlinka

Potem ko je ustanovitelj Tesle in podjetja SpaceX, milijarder Elon Musk, sporočil, da SpaceX ne more v nedogled financirati satelitskega interneta Starlink v Ukrajini, je zdaj dejal, da bo financiranje vendarle nadaljeval.

Elon Musk. Foto: Reuters
Elon Musk. Foto: Reuters

Na družbenem omrežju Twitter je Musk napisal: "K vragu, čeprav Starlink še naprej povzroča izgubo, druga podjetja pa dobivajo milijarde dolarjev davkoplačevalcev, bomo še naprej brezplačno financirali ukrajinsko vlado."

Musk je v petek dejal, da SpaceX ne more v nedogled financirati Starlinka v Ukrajini in da naj financiranje prevzame ameriško ministrstvo za obrambo. Ta storitev je v državi pomagala tako civilistom kot vojski ostati na spletu.

Ni jasno, kako Musk načrtuje financiranje trenutne podpore oziroma ali se je dogovoril za kakšno pomoč države. Milijarder je sicer dejal, da omogočanje te storitve v Ukrajini SpaceX stane približno 20 milijonov dolarjev mesečno.

Musk se je sprl z več ukrajinskimi predstavniki na spletu zaradi mirovnega dogovora, ki ga je predlagal. Ukrajina pravi, da je preveč velikodušen do Rusije. Musk je namreč predlagal, da bi Ukrajina del svojega ozemlja, polotok Krim, prepustila Rusiji.

Na čelu ruskih enot v Ukrajini Sergej Surovikin