Do zdaj je iz Ukrajine zbežalo 2,5 milijona ljudi. Foto: Reuters
Do zdaj je iz Ukrajine zbežalo 2,5 milijona ljudi. Foto: Reuters

Zatočišče so našli predvsem pri sorodnikih in prijateljih. V deželi živeči Ukrajinci oziroma Ukrajinke so tudi sicer močno vpete v humanitarno pomoč, ki jo namenjajo njihovi domovini.

Nina Monastretska ima svojo špedicijsko podjetje že dobrih 20 let. Ko se je zaradi nasilja trgovinski promet z Ukrajino ustavil, je na tovornjake začela nalagati humanitarno pomoč. Iz Fernetičev jih je v domovino poslala že šest, skupno več kot 11 ton pomoči. "To so tovornjaki, ki so tu ostali pred začetkom spopadov. Da se ne bi vračali prazni, vozniki zdaj v Ukrajino vozijo humanitarno pomoč, a se sem ne morejo več vrniti," razlaga.

Z donacijami so se odzvali prijatelji, poslovni partnerji, društva in šolarji. Te dni bo proti Ukrajini odpeljal nov tovornjak. Pomoč vozijo v zbirne centre rdečega križa na zahodu Ukrajine, pa tudi na mejo z Romunijo. Ninini starši in sestra živijo v vzhodnem delu države, na meji z Rusijo. Ni jih slišala že teden dni: "Vem, da prebivalci te regije nimajo več elektrike in komunikacijskih povezav. Odrezani so od sveta."

V deželo Furlanijo - Julijsko krajino se je do zdaj zateklo nekaj manj kot 800 Ukrajincev, velika večina k sorodnikom in prijateljem, okoli 200 jih gostijo v javnih nastanitvah. Tržaški prefekt Annunzio Varde: "Ministrstvo za notranje zadeve spodbuja sklepanje dogovorov z občinami in zagotavlja povračilo stroškov."

V primeru pomanjkanja prostora se dežela že dogovarja o možnosti, da bi begunce začasno nastanili tudi v hotelih. Do zdaj jih je za azil zaprosila le peščica. Za vse pa je poleg testa za covid-19 obvezna tudi petdnevna karantena.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.