Čeprav pri gašenju sodeluje več sto gasilcev, se ogenj še naprej širi. Foto: Reuters
Čeprav pri gašenju sodeluje več sto gasilcev, se ogenj še naprej širi. Foto: Reuters

Od 20. avgusta, ko je Grčija že drugič letos poleti zaprosila za pomoč v okviru mehanizma EU-ja na področju civilne zaščite, je EU za pomoč pri gašenju napotil 11 letal iz zalog mehanizma rescEU, ki so stacionirana na Hrvaškem, Švedskem, v Nemčiji, Franciji, Španiji in Cipru ter en helikopter Blackhawk iz Češke.

Prav tako se je prek mehanizma odzvalo 407 gasilcev in 62 vozil iz Bolgarije, Cipra, Češke, Francije, Romunije, Srbije in Slovaške, je sporočila Evropska komisija.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je pomoč članic EU-ja označil za največjo zračno gasilsko operacijo Unije, ki poudarja zavezanost hitremu in učinkovitemu ukrepanju v kriznih razmerah. "V mislih smo z Grki in si bomo še naprej prizadevali za varovanje življenj, premoženja in okolja," je še dodal.

S požarom se sicer trenutno bojuje okoli 475 gasilcev ob pomoči šestih letal in štirih helikopterjev. Pri gašenju uporabljajo tudi predelan bojni tank leopard, ki so ga v regijo pripeljali iz osrednje Grčije. Tank lahko skladišči okoli 15.000 litrov vode, v njem pa je prostora za deset oseb.

V Grčiji obsežen požar na meji s Turčijo

Odškodnine za prizadete prebivalce

Po poročanju spletne strani grške televizije ERT so oblasti začele izplačevati odškodnine prebivalcem, prizadetim v požarih. Predsednik vlade Kiriakos Micotakis naj bi vodil krizni sestanek o obvladovanju požarov in pogozdovanju prizadete regije, parlament pa bo o požarih razpravljal prihodnji četrtek.

Požar je ob rekordno visokih temperaturah izbruhnil 19. avgusta v bližini mesta Alexandroupolis in ga širi močan veter. Kot poroča dopisnik RTV Slovenija iz Beograda Boštjan Anžin, je samo v narodnem parku Dadia zgorelo več kot 13.000 hektarjev.

Po Grčiji sicer trenutno pustoši več 100 požarov, med večjimi je na gorovju Parnitha v bližini Aten. Letos je ogenj po celotni državi pogoltnil že okoli 120.000 hektarjev površine, julija so morali z otoka Rodos evakuirati 20.000 turistov. V nekaterih predelih si gasilci že pomagajo s preventivnim nadzorom z brezpilotnimi letalniki.

Gozdni požari medtem še vedno divjajo tudi v gorovju Parnitha severozahodno od Aten ter na otokih Andros in Evboja. Civilna zaščita pa je za večji del polotoka Peloponez, regijo Atika, Kiklade in Kreto izdala opozorila pred nevarnostjo gozdnih požarov. Gasilci, policija in vojska na teh območjih redno patruljirajo, da bi čim prej odkrili morebitne nove požare.