Evropa
Charlie Rowley je v bolnišnici od 30. junija. Foto: Reuters

Dodaj v

Velika Britanija: 45-letnik, zastrupljen z novičokom, prišel k zavesti

Z rokami sta se dotaknila okuženega predmeta
10. julij 2018 ob 21:37,
zadnji poseg: 10. julij 2018 ob 21:47
Salisbury - MMC RTV SLO, STA

Charlie Rowley, ki je bil izpostavljen živčnemu strupu novičok, je prišel k zavesti. Je v kritičnem, a stabilnem stanju, so sporočili iz bolnišnice v Salisburyju.

Pojasnili so, da je prišel k zavesti po "majhnem, a pomembnem izboljšanju", da pa je še vedno v zelo slabem stanju in bo še naprej potreboval neprestano specialistično oskrbo. V bolnišnici je, odkar so ga 30. junija skupaj z njegovo 44-letno partnerko našli v Amesburyju. Njegova partnerka, Dawn Sturgess, ki je bila prav tako izpostavljena novičoku, je za posledicami umrla v nedeljo.

V Rowleyjevi hiši v vasi Amesbury, nekaj več kot 10 kilometrov oddaljeni od Salisburyja, kjer sta bila marca z isto vrsto živčnega strupa zastrupljena bivši ruski agent Sergej Skripal in njegova hčerka Julija, so ju našli nezavestna. Sturgessova je živela v socialnem stanovanju v Salisburyju, kjer sta bila s partnerjem, preden sta 29. junija odšla v Rowleyjevo stanovanje v bližnjem Amesburyju. Dan kasneje so ju našli nezavestna.

Z rokami sta se dotaknila okuženega predmeta
Sprva so domnevali, da sta vzela prevelik odmerek mamil. Vendar je policija kasneje sporočila, da so testi v laboratoriju Porton Down potrdili, da gre za novičok, ki naj bi ga po navedbah Velike Britanije izdelovali v nekdanji Sovjetski zvezi. Za zdaj so s testiranji ugotovili, da sta se z rokami dotaknila okuženega predmeta in da sta bila izpostavljena veliki količini strupa. Policija pa še ni mogla potrditi, ali gre za isti strup, ki je bil uporabljen v poskusu umora Skripalovih.

Predstavnica zdravstvenih oblasti Sally Davies je prebivalce Salisburyja in Amesburyja opozorila, naj zaradi varnosti ne pobirajo predmetov, ki bi lahko vsebovali tekočino ali gel. To pomeni, naj ne pobirajo posod, brizg in injekcijskih igel, kozmetičnih tub ali podobnih predmetov iz kovine, plastike ali stekla. V okviru preiskave, ki jo vodi protiteroristična policija, so v ponedeljek zasegli avto v kraju Swindon, ki leži 64 kilometrov od Salisburyja. Policija ni podala podrobnosti. London za napad z novičokom na Skripalova sicer krivi Rusijo, kar ta odločno zanika in poziva britansko vlado k predstavitvi dokazov.

T. J.
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 10.07.2018 ob 23:05
Velika Britanija: 45-letnik, zastrupljen z novičokom, prišel k zavesti

Rusi so šokirani. To naj bi bil njihov najboljši izdelek pa ima samo 25% smrtnost. Kemike čaka gulag v Sibiriji.
dongo
# 10.07.2018 ob 22:08
Zgleda je zdaj "in" da se v bližini tistega angleškega laboratorija za proizvodnjo bojnih strupov fiksajo s t.i. novičokom...

Mimogrede, ali so Vladimirjevo osebno že našli blizu hiše teh džankijev?
Ramus
# 10.07.2018 ob 23:31
Vse bolj očitno je, da neki lokalni norec zastruplja vaščane,...
Bivši uporabnik
# 10.07.2018 ob 22:03
Artičoka in droga ne pašeta skupaj.
izo
# 11.07.2018 ob 06:30
Policija pa še ni mogla potrditi, ali gre za isti strup, ki je bil uporabljen v poskusu umora Skripalovih.

lol, potrdila pa je , da gre za novičok, avtohtona ruski receptura, dosegljiva samo njim..
SF-SN
# 11.07.2018 ob 08:21
Da sploh ne govorim o tem, kako lahko Porton Down sploh določi tip in izvor strupa, če ga pa po besedah medijev nebi imeli sami??
No, saj vodja Porton Downa je sam priznal da ga imajo, ko je na vprašanje glede govoric da je Novichok prišel od njih odgovoril, da imajo tako dobre varnostne sisteme, da je to nemogoče.
Torej ga IMAJO, drugače bi preprosto rekel, da je to nemogoče, saj nimajo vzorca
Bivši uporabnik
# 11.07.2018 ob 00:11
Vse bolj očitno je, da neki lokalni norec zastruplja vaščane,...

Mislim, da to ni lokalni norec ampak to počnejo norci iz angleške vlade.
NoFuture
# 11.07.2018 ob 08:13
Kje je ta okuženi predmet??
Binder Dandet
# 11.07.2018 ob 06:41
Dotaknila sta se okuženega predmeta. In kako dva navadna Britanca prideta do okuženega predmeta? Sredi ulice verjetno ni bil.
bori
# 11.07.2018 ob 01:27
Policija pa še ni mogla potrditi, ali gre za isti strup, ki je bil uporabljen v poskusu umora Skripalovih.

Ne vedo niti za strup v prvem primeru. Vedo le to, da je kriva Rusija. To pa zagotovo. Sam zgleda, da Stonehenge res pomaga pri teh zastrupitvah.
SF-SN
# 11.07.2018 ob 08:19
Hahaha dajte no, britanska elita potrebuje izgovore zaradi poloma z Brexitom.
Drugače bi nam že pokazali kakšen dokaz, ne pa samo trditve o ruski krivdi.
Hrk hrk
# 10.07.2018 ob 22:05
Morda tudi Dawn Sturgess vstane od mrtvih.
Bivši uporabnik
# 11.07.2018 ob 22:57
@Jagoda Lilit
Vas Scotland Yard še ni najel? Kaj za vraga čakajo?
Bivši uporabnik
# 11.07.2018 ob 10:49
Lokalni psihopat, ki ima pa zveze z vrhom bo pa še naprej pobijal. V roku treh mesecev bo ujel nov par. To je tako kot afera Maribor kjer vedno znova izvlečejo mlade fante mrtve iz Drave. Glej vzorec.

Zločin naj bi se zgodil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, in sicer med orgijo, na kateri so bili politični in vojaški predstavniki. Gre za škandal, ki že dalj časa pretresa britansko javnost, saj naj bi imeli opravka z izredno močno pedofilsko združbo.

Britanski The Telegraph poroča, da preiskovalci Scotland Yarda preiskujejo navedbe žrtev o najmanj treh domnevnih mrtvih dečkih, ki so bili umorjeni med pedofilskimi orgijami, katere so organizirali in na njih sodelovali pedofili iz britanskih visokih političnih in vojaških krogov. Vse se je dogajajo v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Moški, ki naj bi bil žrtev teh pedofilov, je preiskovalcem povedal, da je bil priča, ko je takratni britanski konservativni poslanec po skupinskem posilstvu zadavil 12-letnega dečka. Priča temu dejanju so bili posiljevalci in njihove žrtve, ki so bile prisiljene sodelovati v pedofilski orgiji. Domnevni umor naj bi se zgodil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, in sicer v luksuzni hiši, kjer so se zbirali pedofili iz britanskih visokih političnih krogov, zatrjuje njihova žrtev, ki je zdaj že odrasel moški.

Slednji je preiskovalcem na zaslišanju zaupal tudi dogodek, ko so pedofili namerno z avtomobilom sledili in nato do smrti povozili dečka, ki je bil takrat star okoli 10 let. Avtomobil je vozil eden izmed moški, ki je dečka v preteklosti tudi posiljeval. Tako naj bi svojim žrtvam pokazali, da imajo moč nad njimi.

Preiskovalci britanskega Scotland Yarda tako zdaj preiskujejo že tri domnevne umore, ki naj bi ga zagrešili moški iz kroga Westminsterjevih pedofilov. Gre za izredno vplivne osebe iz britanskega življenja – politike in druge javne osebnosti –, ki so organizirale orgije, na katerih so posiljevali otroke in mladoletnike.

Scotland Yard se s primerom, ki je pretresel britansko javnost, ukvarja že dve leti. V petek pa so potrdili, da so znotraj te preiskave odprli še preiskave umorov.

Moški, ki je bil žrtev pedofilov, je policistom povedal, da ga je vplivnežem prodajal njegov oče. K njemu domov so poslali avtomobil, voznik pa ga je odpeljal v hotele ali pa luksuzne vile, kjer so ga posiljevali.

No prej so bili pa moderni pedofili, ki po posilstvih považajo svoje žrtve. Vedno so pa za vse krivi drugi. In ker niso imeli dovolj svojih pedofili so načrtno izbrali še tiste Pakistance, ki so imeli pedofilska nagnjenja in jih navozili v Anglijo.
Glej vzorec. Terezkina vlada mora pa itak obrniti pozornost na zunanje sovražnike.
audiac
# 11.07.2018 ob 09:39
Policija pa še ni mogla potrditi, ali gre za isti strup,

Kako ne???
Že stokrat so rekli,da je isti.Tkole,jest pravm,da je sigurn isti.Brez veze sploh raziskovat.
Tko kot cairnsa pa me skrbi samo 25% uspešnost.Tut KGB-FSB ni več tist,kar je biu.
Bivši uporabnik
# 11.07.2018 ob 09:19
Jaz pa mislim, da je ženska preveč vedela in da so jo zato ubili.
Kazalo