Marine Le Pen meni, da je odvzem imunitete dokaz, da jo želi določena politična opcija utišati. Foto: EPA
Marine Le Pen meni, da je odvzem imunitete dokaz, da jo želi določena politična opcija utišati. Foto: EPA

Marine Le Pen je poslansko imuniteto pred mesecem dni odvzel že komite Evropskega parlamenta, a zadnji pečat je moral dati tudi sam parlament.
"Ni tankov in vojakov, a še vedno gre za okupacijo"
V Franciji je zoper njo podana kazenska ovadba. Le Penova je namreč leta 2010 na shodu skrajno desničarske stranke Nacionalna fronta dejala, da muslimani, ki molijo pred mošejami v Franciji, "okupirajo" francosko ozemlje.
Med drugim je dejala, da so v Franciji najprej gledali, kako je bilo vedno več žensk pokritih v rute, potem v burke, "potem pa so prišli še tisti, ki molijo na ulici … oprostite, a nekaterim je zelo blizu ideja okupacije iz druge svetovne vojne, zato recimo besedo ali dve o okupaciji, saj se to v tem primeru dogaja ... Sicer ni tankov in vojakov, a še vedno gre za okupacijo," so bile njene besede.

Molitev na cesti je bila v Franciji leta 2011 zakonsko prepovedana, zaradi naraščajočih protestov skrajnodesničarskih skupin.
V državi je okoli šest milijonov muslimanov, kar je manj kot deset odstotkov celotne populacije. Večina jih prihaja iz nekdanjih francoskih kolonij na severu Afrike.