Sodišče (ECJ) je presojalo v konkretnem primeru venezuelske državljanke, katere hčerka je nizozemska državljanka. Foto: Reuters
Sodišče (ECJ) je presojalo v konkretnem primeru venezuelske državljanke, katere hčerka je nizozemska državljanka. Foto: Reuters

Sodišče (ECJ) je presojalo v primeru ženske iz Venezuele, ki je prišla na Nizozemsko s turističnim vizumom in je imela leta 2009 otroka z državljanom Nizozemske, s katerim je živela v Nemčiji do njune ločitve leta 2011. Takrat je ženska s hčerko odšla in postala odgovorna za njeno skrb brez podpore očeta.

Kot poroča BBC, so ji nizozemske oblasti zavrnile prošnjo za socialno pomoč in otroški dodatek, saj ženska ni imela pravice do bivanja. Sodišče pa je zdaj dosodilo, da evropska zakonodaja ne dovoljuje članicam EU-ja, da sprejemajo odločitve, ki bi blokirale zakonite pravice družinskih članov državljana EU-ja, v tem primeru otroka, ki je nizozemska državljanka po očetu.

Sodišče tako meni, da bi vsako ogrožanje materine pravice do bivanja v EU-ju otroka prikrajšalo za uživanje njenih pravic, ki izhajajo iz evropske zakonodaje.

Sodba se sicer nanaša na primere, kjer je otrok odvisen od enega izmed staršev, kar pomeni, da bi moral otrok zapustiti ozemlje EU-ja, če bi to moral storiti tudi starš. To pomeni, da bi bilo teba v konkretnem primeru upoštevati več dejavnikov, od starosti, otrokovega razvoja in njegovih/njenih čustvenih vezi z vsakim od staršev.

Po sodbi ECJ-ja mora zdaj nizozemsko sodstvo sprejeti končno odločitev v tem primeru.

Pravice nedržavljanov spet v ospredju
Pravice nedržavljanov EU-ja so spet v ospredju pozornosti v času pogajanj glede britanskega odhoda iz EU-ja. Eden od razlogov, ki so jih za izstop iz Unije navajali nekateri zagovorniki brexita, je bil sicer tudi "vmešavanje" ECJ-ja v delo nacionalnih sodstev na področju priseljevanja, še poroča BBC. V četrtek bo v Evropskem parlamentu zasedanje na temo pravic državljanov EU-ja v Veliki Britaniji.