Carswellov odnos s stranko je bil sicer že dalj časa napet, še zlasti z njenim ustanoviteljem Nigelom Farageem. Foto: Reuters
Carswellov odnos s stranko je bil sicer že dalj časa napet, še zlasti z njenim ustanoviteljem Nigelom Farageem. Foto: Reuters

Njen edini poslanec Douglas Carswell je namreč sporočil, da izstopa iz stranke in namerava odslej delovati kot neodvisni poslanec.

Carswell je pojasnil, da njegovo članstvo v stranki po lanskem referendumu, na katerem so Britanci izglasovali izstop iz EU-ja, ni več potrebno. "Ukip bom zapustil prijateljsko, veselo in z zavedanjem, da smo zmagali," je zapisal na svojem blogu.

Svojo odločitev je sporočil le nekaj dni prej, preden naj bi britanska premierka Theresa May v sredo Evropsko unijo formalno obvestila o izstopu Velike Britanije iz Unije.

Napet odnos s stranko
Carswellov odnos s stranko je bil sicer že dalj časa napet, še zlasti z njenim ustanoviteljem Nigelom Farageem, ki si je sam večkrat zaman prizadeval za izvolitev v 650-članski predstavniški dom. Farage, sicer poslanec v Evropskem parlamentu, je Carswella prejšnji mesec javno pozval, naj zapusti stranko rekoč, da si dejavno in transparentno prizadeva, da bi ji škodil.

Carswell je bil za poslanca prvič izvoljen leta 2005 kot član konservativne stranke Mayeve, nato pa leta 2014 zapustil njene vrste in se pridružil Ukipu, ker si je, kot je zapisal na blogu, zelo želel, da bi Velika Britanija zapustila EU. Kot je ob tem še zatrdil, ne namerava prestopiti h kaki drugi stranki, denimo konservativcem, pač pa ostaja v poslanskih klopeh kot neodvisni poslanec.