Fatah (predstavlja ga Azam Al Ahmad na levi) in Hamas (njegov predstavnik je Musa Abu Marzuk) sta že večkrat prišla do dogovora. Foto: EPA
Fatah (predstavlja ga Azam Al Ahmad na levi) in Hamas (njegov predstavnik je Musa Abu Marzuk) sta že večkrat prišla do dogovora. Foto: EPA
Mlada Palestinka si ogleduje porušene ostanke družinskega domovanja na območju Gaze.
V izraelskem napadu na Gazo je poleti umrlo več kot 2.150 ljudi, gmotna škoda pa je po oceni ZN-a neizmerna. Foto: Reuters

Po dvodnevnem srečanju v Kairu so se predstavniki obeh gibanj v četrtek strinjali, da bo vlada narodne enotnosti pod vodstvom predsednika Mahmuda Abasa prevzela nadzor nad Gazo.

Azam Al Ahmad, vodja delegacije Fataha, je dejal, da je bilo treba pohiteti in premagati ovire na poti do enotne vlade. Kot poroča palestinska tiskovna agencija Maan News, so bili pogovori med gibanjema nujni za premagovanje razlik in strinjanje glede enotne strategije med pogovori z Izraelom, ki se bodo začeli oktobra. Oktobrski pogovori so sicer namenjeni doseganju trajnejšega premirja po zadnji izraelski agresiji na Gazo.

Pogovori med Fatahom in Hamasom so bili ključni tudi zaradi bližajoče se donatorske konference za obnovo Gaze, ki bo 12. oktobra v Kairu. "Razpravljali smo o pomenu začetka obnove Gaze po izraelskih agresijah v letih 2009, 2012 in 2014," je dejal Al Ahmad po zadnjih pogovorih v Kairu.

Palestinska oblast (PO) pod vodstvom Abasa je sporočila, da bo obnova Gaze stala 7,8 milijarde ameriških dolarjev, kar je 2,5-krat več kot znaša bruto domači proizvod Gaze, poroča Al Džazira.

Večkrat videno
Katarska televizija sicer še spominja, da je do takšnih dogovorov v preteklosti že prišlo. Hamas naj bi torej že večkrat privolil v varnostne sile PO-ja in dejal, da je pripravljen odreči se nadzoru nad mejami, a do tega nato nikoli ni prišlo. PO je zato Hamas obtožil zavlačevanja procesa.

Po premirju z Izraelom so trenja med Fatahom in Hamasom ovirala vzpostavitev nove vlade, kar bi lahko ogrozilo neposredne pogovore z Izraelom in tudi obnovo Gaze, poroča Al Džazira.

Spor okoli plač javnih uslužbencev
Premirje z Izraelom iz avgusta predvideva, da civilno administracijo v Gazi od Hamasa prevzame Palestinska oblast (PO). Trenja med obema palestinskima gibanjema so nastala zaradi spora o PO-jevem neplačevanju javnih uslužbencev v Gazi. Gre za okoli 45.000 nekdanjih Hamasovih uslužbencev, med katerimi so tudi delavci v zdravstvu in šolstvu.

"Vlada narodne enotnosti bo plačala vse javne uslužbence, saj so vsi Palestinci, in to je vlada vseh Palestincev," je dejal Al Ahmad.

Abas je v zadnjih tednih Hamas obtoževal, da vodi "vzporedno" administracijo in da kljub odstopu njihove vlade junija Hamas še vedno vlada v Gazi. Hamas pa je Abasu očital, da je zanemaril Gazo in da ne plačuje njegovih 45.000 javnih uslužbencev.

Vprašanje meja
Vodja Hamasovega političnega urada Musa Abu Marzuk je dejal, da bo nadzor nad mejnimi prehodi Gaze v rokah Združenih narodov in tudi vlade narodne enotnosti. Dogovor po poročanju Maan Newsa predvideva še, da bo PO prevzel nadzor tudi nad mejnim prehodom z Egiptom.

Palestinski gibanji sta dogovor o enotni vladi ob ostrem nasprotovanju Izraela sklenili že junija, a vlada nikoli ni zaživela. Izrael je namreč izvedel obsežno operacijo na Zahodnem bregu, v kateri je aretiral več sto pripadnikov Hamasa, več kot 10 ljudi je tudi ubil, nato pa je napadel Gazo.

Združeni narodi, Izrael in Palestinska oblast (PO) so 16. septembra dosegli dogovor, ki omogoča obnovo v Gazi. Spomnimo, v več kot 50 dni trajajočih napadih Izraela na to palestinsko enklavo je bilo ubitih več kot 2.150 Palestincev, od katerih je bilo tri četrtine civilistov, številni deli Gaze pa so bili porušeni do tal.