Fico je na levici izredno priljubljen, medtem ko ga ima desnica za velikega populista. Foto: EPA
Fico je na levici izredno priljubljen, medtem ko ga ima desnica za velikega populista. Foto: EPA

Ficova stranka je bila velika zmagovalka slovaških volitev, saj jo je podprlo kar 44,4 odstotka volivcev, kar ji je prineslo 83 poslanskih sedežev v 150-članskem parlamentu. Po njegovih besedah bo Smer sama sestavila vlado, potem ko je pet preostalih desnosredinskih parlamentarnih strank zavrnilo možnost sodelovanja v vladi.

Voditelji omenjenih strank, ki so se odločile za opozicijo, so pojasnili, da je prvič po padcu komunizma leta 1989 ena stranka prejela toliko glasov za samostojno oblikovanje vlade. Po njihovem mnenju to pomeni, da mora Smer v prihodnjih letih sama prevzeti odgovornost za vlado.

Fico namerava na ministrske položaje imenovati več nestrankarskih imen. Zunanje ministrstvo naj bi tako prevzel Miroslav Lajčak, ki je bil že v letih 2009 in 2010 vodja slovaške diplomacije, pred tem pa je bil tudi visoki predstavnik mednarodne skupnosti in posebni predstavnik Evropske unije v BiH-u.

Najhujši poraz je na volitvah doživela zlasti Slovaška demokratska in krščanska unija - Demokratska stranka (SDKU-DS), ki bo imela v novem parlamentu 11 sedežev oziroma kar 17 sedežev manj kot na zadnjih volitvah leta 2010.