Abu Sajaf je napadel na priljubljenem turističnem otoku Bohol. Foto: EPA
Abu Sajaf je napadel na priljubljenem turističnem otoku Bohol. Foto: EPA

Abu Sajaf je sicer znana skrajna skupina po ugrabitvi tujih turistov. Tamkajšnji prebivalci so povedali, da je v ponedeljek deset oboroženih moških prišlo s hitrimi napihljivimi čolni. Pripluli so do mesta Inabanga na Boholu in se po reki napotili v notranjost otoka, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal policist iz Inabange Edwin Melicor.

Spopad se je zgodil, ko je policija v torek začela preiskovati, kaj osumljenci počnejo. Strelski obračun naj bi trajal eno uro. Umrlo je najmanj devet ljudi, med njimi policisti in trije vojaki ter pet skrajnežev. Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, naj bi džihadisti na otok prišli z namenom ugrabitve tujih turistov.

Skupina Abu Sajaf je zaveznica samooklicane Islamske države. Konec februarja je obglavila nemškega talca, ki ga je na jugu Filipinov predtem zadrževala tri mesece. Še predtem je usmrtila njegovo ženo. Lani je skupina obglavila dva državljana Kanade, za katera ni prejela odkupnine. Kanadčana so ugrabili septembra 2015, skupaj z Norvežanom in Filipinko, ki so ju izpustili.