Ameriška akcija nad japonskim plovilom. Foto: Reuters
Ameriška akcija nad japonskim plovilom. Foto: Reuters

Obalna straža je predtem sporočila, da akcije ne bo izvedla, potem ko se je javila kanadska ribiška ladja, da ladjo Ryou-Un Maru reši. A kanadske oblasti so nato sporočile, da njihova ladja 61 metrov dolge japonske "ladje duhov" ni mogla odvleči.
Ryou-Un Maru je bila brez luči in elektrike in zato nevarna drugim ladjam. To naj bi bila le prva izmed razbitin v cunamiju, ki jih od lanske katastrofe dalje počasi naplavlja proti vzhodu. Ryou-Un Maru so prvič opazili ob obali kanadske Britanske Kolumbije 23. marca. Plovilo se je pomikalo s hitrostjo okoli 1 kilometer na uro v koridorju, ki loči ameriške in kanadske vode.

V času, ko so jo potopili, je bila ladja dobrih 300 kilometrov od kraja Sitka na jugovzhodu Aljaske. Poveljnik Kip Wadlow je za AP povedal, da so kroglo izstrelili s patruljne ladje, Ryou-Un Maru pa je potem, ko je bila zadeta, zagorela, vanjo pa je začela vdirati voda. Po nekaj urah so uporabili še več streliva, da so posel dokončali. Pri akciji je sodelovalo tudi vojaško letalo Hercules C-130.
Predrago reševanje
Wadlow je povedal, da bi bil poskus reševanja ladje, na kateri naj bi bilo po ugibanjih več kot 7.500 litrov dizelskega goriva, predrag in prenevaren. Ryou-Un Maru so na japonskem severnem otoku Hokaido uporabljali za lov na morske rake. Aljaški senator Mark Begich je sporočil, da so lastnika ladje obvestili, a da je ni želel nazaj.

Japonsko je 11. marca 2011 stresel potres z močjo 9. stopnje po Richterjevi lestvici, temu pa je sledil še uničujoč cunami, ki je poplavil del jedrske elektrarne v Fukušimi, s tem pa povzročil najhujšo jedrsko krizo po katastrofi v Černobilu leta 1986.