S prihodom ameriških vojakov je začela pomoč hitreje prihajati do preživelih. Foto: EPA
S prihodom ameriških vojakov je začela pomoč hitreje prihajati do preživelih. Foto: EPA
Tacloban
Nekateri preživeli na letališču v uničenem Taclobanu že več dni čakajo na evakuacijo. Foto: EPA
Filipini
Tajfun je opustošil otok Leyte. Foto: EPA

Po dolgotrajnih zamudah jim je preživelim v divjanju tajfuna Haiyan le uspelo dostaviti hrano, pitno vodo, zdravila in zasilna bivališča, čeprav mednarodni humanitarni delavci še vedno opozarjajo na številne logistične težave, ki spremljajo njihovo delo na prizadetih območjih, kjer so nekateri deli povsem zravnani z zemljo.

V veliko pomoč je ameriška letalonosilka USS George Washington s spremljajočim ladjevjem, ki je k vzhodni pokrajini Samar prispela v četrtek zvečer. Vojaški helikopterji z letalonosilke so prizadete prebivalce v uničenih mestih Tacloban in Guiuan oskrbeli s hrano, pitno vodo in zdravili. Skupno so dostavili 174 ton nujne potrebne pomoči in evakuirali skoraj 3.000 ljudi.

Natančno število žrtev še vedno ni znano. Po ocenah filipinskih oblasti je katastrofalen tajfun zahteval okoli 3.600 življenj, medtem ko predstavniki ZN-a ocenjujejo, da je bilo 4.460 smrtnih žrtev. Filipinski predsednik Benigno Aquino se je znašel na udaru kritik, potem ko ga je naravna nesreča povsem presenetila.

Kritike letijo predvsem na počasno dostavo pomoči, na katero so morali preživeli čakati kar nekaj dni, in na nejasne ocene števila žrtev. Prva številka je bila namreč 10.000 žrtev, a je Aquino v torek dejal, da gre za pretirano številko, ki je bila po njegovem mnenju posledica čustvene drame. Sam je pred dnevi ocenil, da je umrlo od 2.000 do 2.500 ljudi. Regionalnega vodjo policije, ki je medijem podal prvo oceno števila žrtev, so medtem že odpustili.

Čakanje na pomoč in evakuacijo
Krajevne oblasti še vedno tarnajo nad pomanjkanjem goriva, vreč za trupla in osebja. Poškodovani v tajfunu morajo čakati v dolgih vrstah pod žgočim soncem, da jih zdravstveni delavci oskrbijo. Na močno poškodovanem letališču v Taclobanu nenehno prihajajo letala s pomočjo, medtem ko na tisoče preživelih čaka v upanju na čimprejšnjo evakuacijo.

"V trenutnih razmerah ni nič dovolj hitro. Potrebe so ogromne in nujne. Vsakogar je težko doseči," je težko stanje opisal notranji minister Mar Roxas. Oblasti so za težave z dostavo pomoči okrivile pomanjkanje tovornjakov, s katerimi bi se lahko prebili do najbolj prizadetih območij.

Pri ZN-u so z zadržki pohvalili pripravljenost mednarodne skupnosti na pomoč. "Odziv mednarodne skupnosti sicer ni bil ravno ogromen glede na razsežnost katastrofe, a je bila do zdaj zelo radodarna," je dejal Jens Laerke iz Urada za koordinacijo humanitarnih zadev pri ZN-u.

Združeni narodi predvidevajo, da nujno pomoč na Filipinih potrebuje okoli 11 milijonov ljudi. Slovenska vlada bo za pomoč prebivalcem Filipinov, ki je prizadel uničujoč tajfun Haiyan, prispevala 60.000 evrov. Sredstva bodo namenjena Skladu Združenih narodov za otroke (Unicef), zagotovilo pa jih bo zunanje ministrstvo.