Voznik naj bi se skušal zaleteti v avtobus s kraljico, a ga je zgrešil. Foto: Reuters
Voznik naj bi se skušal zaleteti v avtobus s kraljico, a ga je zgrešil. Foto: Reuters
Zgroženi člani kraljeve družine so z avtobusa opazovali dogajanje. Foto: Reuters
Napad na nizozemsko kraljico

Na paradi v mestu Apeldoorn je manjši črn avtomobil drvel proti kraljevemu avtobusu na katerem je bila kraljica Beatrix in njena družina. Avtobus je zgrešil za štiri do pet metrov, tako da noben član kraljeve družine ni bil ranjen. Voznik je z veliko hitrostjo nadaljeval vožnjo, tudi ko je že trčil v množico, in se je ustavil šele, ko je trčil v kamniti spomenik. V nesreči je bilo ranjenih najmanj 13 ljudi.

Tarča domnevno kraljica
Policija je 38-letnega voznika, ki se je v incidentu hudo poškodoval, že pridržala. Policija je sporočila, da ji je moški takoj po napadu priznal, da je bila njegova tarča kraljeva družina. Nizozemski mediji ugibajo, da je bil motiv za njegovo dejanje obup, ker je izgubil službo in ni mogel plačati najemnine. Še vedno ni jasno, kako se mu je uspelo pripeljati na območje parade.

Preiskovalci so s psom preiskali avtomobil, da bi ugotovili, ali se v njem morebiti skriva eksplozivno sredstvo. Avtomobilu so nato odžagali streho in ga podrobneje preiskali.

Napadalec v bolnišnici
Predstavnik nizozemskega pravosodnega ministrstva je po incidentu povedal, da ni znakov, da bi šlo za terorizem. Napadalca, ki do incidenta ni zbujal pozornosti ali kazal znakov duševnih motenj, so odpeljali na operacijo v bolnišnico, njegovo zdravstveno stanje pa je kritično. Če bo preživel, bo najverjetneje obtožen uboja ali celo umora.

Kraljica pretresena
Oblasti so po incidentu odpovedale druge uradne proslave na vsakoletni praznik, ki na ulice privabi veliko ljudi. "Kar se je začelo kot čudovit dan, se je končalo z grozno dramo, ki nas je globoko pretresla," je v televizijskem nagovoru o dogodku povedala kraljica. Vsem poškodovanim in svojcem umrlih je izrazila globoko obžalovanje.

G. V./T. V.

Napad na nizozemsko kraljico