Svet
Melanie Griffith
Griffithova, mati igralke Dakote Johnson, ki je zaslovela s filmom Petdeset odtenkov sive, je bila na Dunaju odlično razpoložena. Foto: EPA
VIDEO
Na Dunaju tradicionalni p...

Dodaj v

Foto: Dunajski ples zaznamovali Melanie Griffith in protestniki

Dogodek avstrijske politične, gospodarske in družbene elite
9. februar 2018 ob 08:31
Dunaj - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Na Dunaju je potekal znameniti operni ples avstrijske politične, gospodarske in družabne elite. Za vstopnico je bilo treba odšteti 290 evrov, za ložo pa kar med 10.000 in 25.000 evrov.

Gre za višek pustnega dogajanja na Dunaju, ki ga je po televizijskih zaslonih po nekaterih ocenah spremljalo okoli 1,5 milijona gledalcev. Gledalci so lahko med prenosom videli tudi incident, ko je na plesni parket vdrla aktivistka gibanja Femen z razkritimi prsmi, čez katere je imela napisano "Poroshenko get the fuk out" (Odj...i, Porošenko!). Ob kričanju različnih sloganov so jo iz dvorane pospremili avstrijski policisti, elegantni gostje pa so umikali poglede in večinoma strmeli v svoje drage večerne toalete.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je bil namreč gost avstrijskega kolega Alexandra Van der Bellna na plesu, na katerem se je skupno zavrtelo 5.150 gostov, med njimi tudi 144 debitantskih plesnih parov iz Avstrije in tujine. Med njimi sta bila tudi miss in mister Avstrije, Celine Schrenk in Alberto Nodale. Prvič sta med plesnimi pari debitirala tudi par z Downovim sindromom, Felix Röper in njegova partnerka Swatina Wutha.

Samo v eni noči pa so prireditelji zaslužili 4,6 milijona evrov, od tega so za izdatke namenili okoli 3,5 milijona evrov.

Kurz: Avstrija je odprta v svet
Prvič je bil na plesu avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki sta ga spremljali prijateljica Susane Thier in borka za človekove pravice iz Somalije Waris Dirie. Njegov gost v loži je bil tudi irski premier Leo Varadkar s partnerjem Matthewom Barrettom. Med znanimi obrazi se je na parketu zavrtela tudi nemška manekenka Barbara Meier.

"Operni ples dokazuje, da je Avstrija odprta v svet. To je poseben kulturni dogodek," je izjavil Kurz.

Griffithovi odstranili raka
Največ pozornosti pa je vzbudila 60-letna ameriška hollywoodska igralka Melanie Griffith, ki je bila gostja razvpitega avstrijskega gradbenega magnata Richarda Lugnerja. Lugner je znan po tem, da vsako leto na ples povabi kakšno znano ime iz sveta zabavo - in zvezdnici za prihod in druženje seveda tudi zajetno plača. Griffithova je na novinarski konferenci dan pred plesom dejala, da so ji pred septembra odstranili kožnega raka, na kar jo še spominja brazgotina na nosu, a je bila kljub temu dobra razpoložena.

"Bila je odlična. Točna, prijazna. Super," je dejal Lugner.

Čast nastopiti na plesu sta dobila moldavska sopranistka Valentina Nafornita in slovaški tenorist Pavol Breslik.

Okoli 200 protestnikov
Ni pa šlo brez protestov. Te sta pod geslom Pojej bogate pripravila podmladek Komunistične stranke Avstrije in Združenje komunističnih študentov. Protesti so potekali v bližini dunajske Muzejske četrti, saj je policija prej prepovedala proteste v neposredni bližini Dunajske državne opere.

Po napovedih organizatorjev se je protestov, ki jih je spremljalo okoli 30 policistov, udeležilo kakih 200 ljudi, po navedbah policije pa 90. V ospredju protestov so bila gesla proti bogatim in kapitalizmu. Za varnost na opernem plesu je skrbelo okoli 350 policistov.

A. P. J., foto: EPA
Prijavi napako
Komentarji
Rdeči valjar
# 09.02.2018 ob 08:43
Groza, kaj je ta ženska naredila iz sebe!!!
rubin
# 09.02.2018 ob 11:00
Korošec, večina "elite" živi od dela drugih, tako da ta o delu je bolj bosa. In življenje na tujih plečih ni vrlina (no, pri tebi najbrž je..)
oliva
# 09.02.2018 ob 14:20
Saj jaz imam dejansko sočutje do teh ljudi, ampak še bolj pomilovanje.
Pohlep je bolezen.
Hlastanje za zunanjim te ne more nikoli potešiti.
KovacevaKobila
# 09.02.2018 ob 11:13
Kobila, zavist ni vrlina. Noben od teh ni tebi cisto nic dolzen in tudi ti njem ne.

To nima absolutno nobene zveze z zavistjo.

Gre se za to, da je izogibanje davkom izigravanje zakonov države, v kateri živiš.

Gre se za to, da je to popolno nasprotje od domoljubja in spoštovanja pravnega reda v državi - dveh konceptov, ki jih konservativci baje - tako vsaj pravite - zelo cenite.

Gre se za to, da konservativci revežem nadvse radi očitate 'neplačevanje davkov' in 'parazitiranje družbe', ko pa to počne elita - in to celo odkrito priznava - jo goreče branite.

Odločite se že enkrat, kaj bi radi. Stisnit in prdnit se pač ne da.
KovacevaKobila
# 09.02.2018 ob 14:14
Ker, če nimate sočutje za bogate (saj so ljudje kot vi), pomeni da je vaśe sočutje za revne le poskus prepričati sebe ali druge "saj sam dober človek."

Laže gre kamela skozi šivankino uho, kakor bogataš pride v Božje kraljestvo (Mt 19,24).

Tudi to je krščanstvo. Tako da mi dovolite, da malce dopolnim vaš komentar:

Ker, če nimate sočutje za revne (saj so ljudje kot vi), pomeni da je vaše sočutje za bogate le poskus prepričati sebe ali druge "saj sam dober človek."
zeuss-zeng
# 09.02.2018 ob 15:17
pkorošec
KDO od teh udelezencev dunajskega plesa zivi na plecih drugih ljudi, in KDO od teh ne placuje davkov. A je vase moraliziranje slucajno bolj abstraktne narave?
---------
vprašanje bi lahko postavil obrnjeno - torej kdo je tisti , ki si je pošteno zaslužil svoj denar ....
Samotna Duša
# 09.02.2018 ob 13:04
Večina komentarjev je totalno mimo, ker sploh ne veste, zakaj ne Velikem dunajskem opernem plesu sploh gre! In zbrani denar gre za DOBRODELNE namene!
Jaz pa sem NOTRANJE INTIMNO s tem dogodkom globoko povezana!
TV prenos na ORF je zame duhovni dogodek leta.
Sem v bistvu duhovni človek. Notranje zelo poduhovljena! Toda NE versko! Formalno sem ateistka, ideološko pa po slovensko svobodomiselna razumnica.
In je zame osebna tragedija, da so vsi moji zapisi na eDnevnik_si o Dunajskem opernem plesu totalno izbrisani, ker vsega bloga ni!

Oliva, tebi odgovarjam, zakaj sem s tem balom morda tudi z reinkarnacijo povezana:

oliva
# 09.02.2018 ob 11:39

Kako malo imam jaz s tem svetom...
Kot da bi bili 'vesoljci'....

... in uboga M. Griffith... :(

Melanie Griffith ni bila nič uboga, gledala sem prenos na ORF in je M. Griffith ganjeno uživala.
Kaj imam jaz s tem svetom? Nekoč pred leti mi je bilo na enem forumu napisano, da sem bila v preteklosti grofična na dunajskem dvoru, ki je odganjala vse snubce.

To pa je za tiste, ki so me sposobni razumeti.
Moja pokojna Omama (babica), mama mojega pokojnega očeta je bila doma iz okolice Dunaja. V Slovenijo je prišla po 1. prvi svetovni vojni. Zaradi mojega rodu po prednicah sem mistično navezana na Dunaj, na cesarski dvor, na glasbo tistega časa...Moj pokojni oče je bil vso delovno dobo violinist in violist v opernem orkestru SNG v Mariboru. In do rojstva mojega prvega sina sem od malega obiskovala operne predstave. Pa leta 1970 je moj maturantski ples bil zelo podoben Dunajskemu opernemi plesu, edino pač v manjšem obsegu.
Za konec:
Eni smo pač široko splošno izobraženi, tudi globokega duha... Upokojena liberalna intelektualka sem pač!
HOR
# 09.02.2018 ob 10:29
Život je maskenbal...
...ali www.youtube.com/watch?v=DCiUP9gumqo&
list=RDDCiUP9gumqo&t=11
kopibrejk
# 09.02.2018 ob 17:07
Bila je odlična, točna, super.
Izjava, ki se nanaša na plačano žensko udeležbo. Kaj je mislil s 'točna'?
KovacevaKobila
# 09.02.2018 ob 15:34
pkorosec, popravite me, če se motim, toda spomnim se, da se je eminentni gost g. Van der Bellna, g. Potrošenko, znašel v manjši zagati ob objavi panamskih papirjev?

Dovolite, da vam še jaz zastavim eno vprašanje: je izogibanje davkom dejanje domoljuba in človeka, ki spoštuje pravni red svoje države?

PS: kot razvojnik v tujini bolj tezko zivim na plecih drugih

Ne spomnim se, da bi vas česarkoli obtožil. Človek se nehote vpraša, zakaj ste - sami od sebe - začutili potrebo po zatrjevanju, da ne živite na plečih drugih?
zeuss-zeng
# 09.02.2018 ob 15:23
kovačevakobila
Ker, če nimate sočutje za revne (saj so ljudje kot vi), pomeni da je vaše sočutje za bogate le poskus prepričati sebe ali druge "saj sam dober človek."
---------
niti do bogatih in tudi ne do revnih nimam poaebnega sočutja imam pa občutek za pravico . Kraja bogatunov ki si sami pišejo zakone , kradejo zemljo , tiskarjo denar , izkoriščajo ljudi itd. seveda ni nekaj kar bi uničilo planet ampak je nakaj takega kar bo bo uničilo človeka . Me prav zanima kako se bo svet vrtel ko bodo kapitalisti producirali le za same sebe ....
Bivši uporabnik
# 09.02.2018 ob 14:39
Kobila verjetno veste vec kot jaz in mi lahko konkretno poveste KDO od teh udelezencev dunajskega plesa zivi na plecih drugih ljudi, in KDO od teh ne placuje davkov. A je vase moraliziranje slucajno bolj abstraktne narave?
Udelezenci so placali vstop, drzava verjetno s tem ni imela stroskov in glede na slike so se fajn imeli. A oni niso ljudje, da bi se lahko zabavali na svoje stroske?? Verjetno so demoni za vas zavistneze.
PS: kot razvojnik v tujini bolj tezko zivim na plecih drugih, ampak od svojega dela. Svetujem, da poskusite.
VKokielov
# 09.02.2018 ob 13:52
Vse kar naj kdorkoli pove ste že rekli.

Zato dodam le. Vsak ima svoje mesto in svojo vlogo na svetu. Tako tudi bogati kot revni. Prava revnost ni, ko nimaš denarja, ampak ko želiš več pa čeprav imaš dovolj. Po temu smo danes večji del hudi revneži. In če človek napada druge, ker imajo več, z tem pokaže, da je prav revnež.

Če želite pokazati bogatstvo in duhovno silo, naučite radi biti za vse ljudje, ter njihov denar sploh zanemarjati če ga imajo več. Če pa ga imajo manj, pomagajte jim na vse načine ki so v vaši moči

To je krščanstvo.
oliva
# 09.02.2018 ob 11:39
Zavist? :)

...
hepan
# 09.02.2018 ob 11:37
To kar smo hoteli, to imamo. Bezsramne ultra bogate kapitaliste.
rubin
# 09.02.2018 ob 10:54
Denar ne dela zaenkrat še. Drugi delajo za njihove riti
KovacevaKobila
# 09.02.2018 ob 10:53
Če mislite, da vsi bogati skrivajo denar v banke-oaze

Ne mislim, da to počnejo vsi, jih je pa presunljivo veliko.

Zakaj je toliko shem in svetovalcev za sistemsko utajo ... se opravičujem, za 'davčno optimizacijo'? Ponudba je vezana na povpraševanje, mar ne?

Praksa je tako splošna in razširjena, da se nekateri superbogataši celo javno hvalijo, da so se s prevaro za celih 18 let izognili plačevanju davkov ... in nato - za nagrado - postanejo predsedniki.

Super duper, mar ne?
galoper
# 09.02.2018 ob 08:52
Napihnjenost?
VKokielov
# 09.02.2018 ob 16:42
@KovacevaKobila

Farizej je molil, "hvala ti moj Bog da nisem podoben temule zbiralcu davkov." Zbiralec davkov pa, "Bože, odpusti mi, grešen sem."

Če si kot ta farizej proti pohlepnim ljudem, če obsojaš in ugrožavaš njihovo premoženje, bodo njihova srca le še bolj trda. Bodo mislili da si grožnja njihovi družini in otrokom, da si želiš zastonj prilastiti njihov zasluženi denar (ali je "pošteno" ali ni ne pomeni nič, ker vsak misli da je zaslužil svoj denar pošteno.) In tako ti z žalitvijo in nasiljem želiš zrihtat nasilje drugega in njegovo dušo, ampak na koncu boš lahko le pokvaril njegovo dušo več.

Zakaj je komunistični projekt propadel? Ker je želel nasiljem umakniti nepravičnost. To raja le še večje nasilje v svetu.
oliva
# 09.02.2018 ob 11:39
Kako malo imam jaz s tem svetom...
Kot da bi bili 'vesoljci'....

... in uboga M. Griffith... :(
Zlobni genij
# 09.02.2018 ob 10:30
Enkrat sem bral, da ima doma odraslega leva za domačega ljubljenčka. Ne vem, če to drži ali ne, ampak če drži, je Melanie zelo pogumna ženska. :)
rubin
# 09.02.2018 ob 10:29
Demosthenes, če bi bla naša vlada komunistična, bi pobirala davke na premoženje, dediščine itd, tako se pa obesi na "bogate" ki si z delom zaslužijo za življenje.. Tipična kvazi kavjar levica.
rubin
# 09.02.2018 ob 10:22
In kaj je kulturnega v tem dogodku?
KovacevaKobila
# 09.02.2018 ob 10:07
Na Dunaju je potekal znameniti operni ples avstrijske politične, gospodarske in družabne elite. Za vstopnico je bilo treba odšteti 290 evrov, za ložo pa kar med 10.000 in 25.000 evrov.

Ah, koliko plastičnih nasmeškov! Kičasto guzenje davčno 'preobremenjene' elite, ki zgleda kot letno srečanje Bondovih negativcev.

Seveda pa bomo pri tem 'kulturnem' dogodku zaman čakali na očitke o rahli 'izrojenosti' udeležencev s strani lokalnih 'domoljubov'.
TinTin
# 10.02.2018 ob 08:30
Palpatine...Tudi v Sloveniji ni nic zastonj! O tem lahko sanjas...
smartass2011
# 09.02.2018 ob 21:10
"Bila je odlična. Točna, prijazna. Super," je dejal Lugner.

Iščem točno žensko. Ponudbe pod "bolje točna kot tečna".
Bivši uporabnik
# 09.02.2018 ob 16:13
Kovaceva kobila, pojasnil sem moj vir dohodka, zato ker je nekdo takoj sugeriral, da sem med tistimi, ki zivijo na plecih ljudi. Pac nisem hotel pisat novega komentarja. Glede porosenka ne vem, ker me odkrito receno ne zanima, saj je to potrata mojega casa in nasploh je porosenko en sam gost na dunajskem plesu, povabljen s strani sicer zelenega levicarja van der belna.. Glede korelacije med domoljubjem in davki, pa mislim, da gre precej za kompleksno vprasanje, ki bi moralo vkljucevat dodatna vprasanja
- ali je legalno izogibanje enako kot utaja?
- zakaj narodni nasprotniki ne predlagajo kar popolne ukinitve davcnih olajsav in dviga prispevkov?
- ce menim, da drzava pobere mojega denarja prevec, glede na to kako v drzavi zadeve stojijo, ali sem potem kriminalec? Ce imam zeljo po enotni davcni stopnji, kot je to predlagal pokojni Bajuk, sem zato vam kaj vzel, kar je vasega?
- ce vemo da kot izredno majhna drzava lahko prezivimo le, ce izvazamo visoko kakovostne produkte, ali bi potem razbremenitev plac za motivirane delavce res bilo tako grozno dejanje? Zaenkrat vidim beg mozganov in preprican sem, da bo drzava porabla vsaj 2x zneska za subvencije, kot pa bi bil izpad zaradi davcne razbremenitve plac.

Dodatni PS: tezko se oznacujem za domoljuba, potem ko sem spoznal, da domovine Slovenije ni vec. Sem prej slovenostalgik, kot pa domoljub.
Bivši uporabnik
# 09.02.2018 ob 10:57
Kobila, zavist ni vrlina. Noben od teh ni tebi cisto nic dolzen in tudi ti njem ne. Ce nisi zadovoljen s svojim zivljenjem, da se moras zmrdovati nad drugimi, potem si ga porihtaj. Poskusi s delom.
Lep pozdrav in se enkrat ZAVIST ni vrlina.
demosthenes
# 09.02.2018 ob 10:07
Kakšne nesmisle zopet berem. Poberi jim denar! Kaj če bi nam nekdo začel denar pobirat, aja, saj se že dogaja. Naša komunistična vlada nam pobere največ v zgodovini Slovenije. Javna uprava je največa v zgodovini, plače javnih služb so za skoraj 400 € višje kot v zasebnem sektorju, ki nekaj ustvarja.
Bivši uporabnik
# 09.02.2018 ob 18:45
V gnili Avstriji je prestiž odšteti 25k za karto, pri nas je znamenje ugleda poznati nekoga, ki ti jo ZRIHTA. Seveda zastonj.
VKokielov
# 09.02.2018 ob 16:54
@KovacevaKobila, ta fraza mi je znana, ampak Jezus ni jo namenil kristjanom da jo izkoriščajo za obsojanje in sovraštvo (torej direktno kršijo Jezusova pravila o milosti in sočutju prav za te, ki so največi grešniki. Namenil jo je tistim škrtnežem, ki živijo le za sebe. Ja, vem, izkrivljavanje vere ni nič novo. Ampak v naše čase ko imamo možgane in tudi občutek, bi človek lahko razumel resnico celotnega nauka.

Predvsem pa opozorenje kako obsojajoća misel potegne žalitvene besede, besede potegnijo sovraštvo in sodišče, sodišče pa potegni vojno in smrt.
evaevi
# 09.02.2018 ob 09:23
ne moreš verjet, kaj vse obstaja :D
smartass2011
# 09.02.2018 ob 21:13
@KovacevaKobila

Gre se za to, da se kam pride.

V slovenščini se ne reče bilijon, ampak milijarda.
VKokielov
# 09.02.2018 ob 13:57
Ker, če nimate sočutje za bogate (saj so ljudje kot vi), pomeni da je vaśe sočutje za revne le poskus prepričati sebe ali druge "saj sam dober človek." Točno tisto, kar so delali farizeji (elita) v Judeji 2000 let nazaj.
KovacevaKobila
# 09.02.2018 ob 10:31
Naša komunistična vlada nam pobere največ v zgodovini Slovenije. Javna uprava je največa v zgodovini, plače javnih služb so za skoraj 400 € višje kot v zasebnem sektorju, ki nekaj ustvarja.

Naša 'komunistična' vlada je verjetno kriva tudi za to, da je zahodna elita pospravila nekaj bilijonov evrov v davčne oaze, mar ne?

Tisti rahlo ironični trenutek, ko stokaš nad 'preobremenjenostjo', hkrati pa lahko plačaš 25.000 evrov za sedež v loži.
demosthenes
# 09.02.2018 ob 10:40
@Kobila
Hvala bogu da lahko nekdo plača 25.000 za sedež, vsaj denar kroži, da še to ni odšlo v oaze.
Če mislite, da vsi bogati skrivajo denar v banke-oaze, potem ne poznate kako slabi naložbeni donosi so v bankah. Vsi najbolj bogati ljudje, katerih net worth je nekaj miljard, nimajo tega denarja na banki oz oazi, ampak ta denar dela za njih. Teoretično so toliko vredni.
seven7
# 09.02.2018 ob 09:20
Denar jim je treba pobrat in jih dat delat v henkel na tekoči trak.
Kazalo