Trg Tahrir, simbol upora proti Mubaraku, se spreminja v prizorišče protestov proti njegovemu nasledniku Mursiju. Foto: EPA
Trg Tahrir, simbol upora proti Mubaraku, se spreminja v prizorišče protestov proti njegovemu nasledniku Mursiju. Foto: EPA
Tahrir
Protestniki so petkovo molitev skupaj opravili na Tahrirju. Foto: EPA
Egipčani hočejo nazaj ukradeno revolucijo

Protesti sekularne opozicije so potekali tudi v drugih egiptovskih mestih, med drugim v Aleksandriji, Suezu in Port Saidu.

V Suezu so bili ubiti štirje ljudje. Po vsej državi je bilo skupno ranjenih 186 civilistov in 45 pripadnikov varnostnih sil.

V Ismailiji na zahodnem bregu Sueškega prekopa so nasprotniki predsednika zažgali urad Muslimanske bratovščine, iz katere prihaja tudi Mursi. Po pripovedovanju očividcev so mladi protestniki najprej vdrli v urad Stranke svoboda in pravičnost, političnega krila Muslimanske bratovščine, in ga nato še razdejali.

Več sto protestnikov se je pozneje v Ismailiji spravilo še na poslopja krajevnih oblasti in skušalo vdreti v urad guvernerja. Da bi jih razgnala, je policija uporabila solzivec.

Največja množica protestnikov se je zbrala v Kairu na osrednjem trgu Tahrir, kjer so ponavljali zahteve revolucije, za katero so prepričani, da so jo izdali islamisti.

"Naša revolucija se nadaljuje. Zavračamo dominacijo katere koli stranke v državi. Pravimo ne državi Bratovščine," je dejal priljubljeni levičarski voditelj Hamdin Sabahij.

Policija se je spopadla s pretežno mladimi protestniki, ki so varuhe reda obmetavali s kamenjem, molotovkami in petardami, ko so se skušali prebiti do vladnih poslopij v bližini Tahrirja.

Spopadi so se nato preselili na bližnje ulice, policija pa je proti protestnikom uporabila solzivec.

Bratovščina dobrodelna na obletnico
Predsednik Mursi je v četrtkovem govoru ob obletnici rojstva preroka Mohameda govoril o protirevoluciji in rojake pozval, naj obletnico spremembe režima počastijo "civilizirano, miroljubno in na način, ki bo obvaroval naš narod, naše institucije in naša življenja". Po njegovih besedah proteste vodijo "ostanki Mubarakovega režima".

Egiptovska revolucija, ki je dobila navdih v ljudski vstaji v Tuniziji, se je z množičnimi protesti začela 25. januarja leta 2011 in 17 dni pozneje privedla do Mubarakovega sestopa z oblasti.

Prizivno sodišče je pred kratkim ugodilo pritožbi na dosmrtni zapor za nekdanjega predsednika Mubaraka zaradi smrti protestnikov med množičnimi protesti pred dvema letoma in odredilo ponovno sojenje. 84-letni nekdanji samodržec, ki je najbolj poseljeni arabski državi vladal tri desetletja, je trenutno v priporu v vojaški bolnišnici.

Muslimanska bratovščina je obletnico počastila z dobrodelno akcijo po vsej državi, v kateri nameravajo milijon ljudem razdeliti medicinsko pomoč in osnovna živila.

Vrhovni vodja Bratovščine Mohamed Badi je v vodilnem državnem časopisu Al Ahram zapisal, da država potrebuje "praktično in resno konkurenco", da bi lahko reformirala skorumpirano državo, ki je ostala po Mubarakovem obdobju.

"Različnost mnenj in vizij, skozi katere gre Egipt, je karakteristična za tranzicijo od diktature do demokracije ter jasno izraža pestrost egipčanske kulture," je dejal Badi.

Mursiju nasprotniki očitajo, da se hočeta sam in njegova stranka dokopati do prevlade v Egiptu. Obtožujejo ga avtokratskih potez njegovega predhodnika, še posebej na primeru ustave, ki so jo po hitrem postopku sprejeli decembra lani, čeprav so jo številni kritizirali, da omejuje verske in politične svoboščine, tepta pravice žensk in klerikom dovoljuje vmešavanje v zakonodajne procese.

Egipčani hočejo nazaj ukradeno revolucijo