Prelet nad Parizom. Foto: Reuters
Prelet nad Parizom. Foto: Reuters
Hollande z življenjsko sopotnico Valérie Trierweiler. Foto: EPA

Čete je pregledal tudi predsednik države Francois Hollande, ki je pozneje posredovanje Francije in drugih držav v Maliju označil za zmago.

Vojaška letala so najprej na pariškem nebu izrisala francosko zastavo v modri, beli in rdeči barvi ter preletela tudi tribuno, kjer so ob Hollandu med drugim sedeli generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, začasni malijski predsednik Dioncounda Traore in ministri za obrambo 13 afriških držav, ki so sodelovale v vojaški operaciji v Maliju.

Sledila je parada po Elizejskih poljanah, na čelu katere je bilo okoli 60 malijskih vojakov, sledil pa je odred stabilizacijske misije ZN-a v Maliju (Minusma), ki je na začetku julija prevzela nadzor nad zagotavljanjem varnosti in stabilnosti v Maliju. Za njimi je zakorakala enota francoske vojske, ki je v posredovanju proti islamistom v Maliju na začetku leta odigrala osrednjo vlogo.

V državi je trenutno še vedno okoli 3.200 francoskih vojakov, katerih naloga je olajšati izvedbo predsedniških volitev, katerih prvi krog je predviden za 28. julij.

Častni gost Ivo Josipović
Častni povabljenec na vojaški paradi je bil dva tedna po vstopu njegove države v Evropsko unijo tudi hrvaški predsednik Ivo Josipović.

Na paradi je letos nastopilo okoli 4.800 vojakov, kar je približno toliko kot lani, medtem ko je bilo število vojaških vozil, letal in helikopterjev zaradi varčevanja nekoliko manjše, je pojasnilo francosko ministrstvo za obrambo.

Predsednik Hollande je o Maliju spregovoril tudi v današnjem pogovoru za francosko televizijo, v ospredju katerega so bile sicer predvsem gospodarske razmere v državi. Izrazil je prepričanje, da je vojna proti islamističnim upornikom v Maliju dobljena. "To je zmaga za Afriko, zmaga nad terorizmom," je dejal Hollande glede vojaške operacije v Maliju. Francija je lahko po mnenju Hollanda nanjo ponosna.