Živina je pogost spremljevalec protestov francoskih kmetov v prestolnici. Foto: Reuters
Živina je pogost spremljevalec protestov francoskih kmetov v prestolnici. Foto: Reuters

V skladu z mednarodno konvencijo o divjadi so v Franciji volkove znova začeli naseljevati v 90. letih prejšnjega stoletja. Trenutno naj bi jih bilo okoli 300 in njihovo število se vsako leto povečuje.

A če so okoljevarstveniki zadovoljni s povečevanjem populacije, so po drugi strani kmetje toliko bolj jezni, saj se je s tem povečalo tudi število ubite živine.

Po podatkih francoskega združenja ovčerejcev je število pobitih živali od leta 2011 naraslo za skoraj dve tretjini in naj bi letos doseglo število 8.000.

Ne denar, ampak preselitev volkov
"Zahtevamo preselitev volkov z ovčerejskih območij, saj onemogočajo naše delo,"
je dejala generalna sekretarka francoskih ovčerejcev Michele Boudoin in pri tem poudarila, da je vladni program, ki je namenjen za plačilo odškodnin kmetom in preventivne ukrepe, leta 2012 stal državo skoraj 15 milijonov evrov.

"Nočemo denarja, ampak le možnost opravljanja svojega dela v normalnih razmerah," je pojasnila Boudoinova.

Mladi ovčerejec Luc Bourgeois z jugovzhoda Francije je povedal, da ima na svoji kmetiji 3.000 ovc in samo letos jih je izgubil že 150. Deset so jih ubili volkovi, medtem ko so druge ovce umrle, ko so pred njimi bežale in nato padle v prepad.

Kmetje zahtevajo pravico do streljanja na volkove v trenutku, ko napadejo njihovo čredo. Poleg tega menijo, da je treba povečati kvoto ustreljenih volkov, ki je trenutno 24 letno, kar je po njihovem mnenju daleč premalo.