Eden izmed osumljencev, ki naj bi v ponedeljek poslal pakete z bombo. Foto: EPA
Eden izmed osumljencev, ki naj bi v ponedeljek poslal pakete z bombo. Foto: EPA
Atene
Oba osumljenca naj bi pripadala skrajni levičarski skupini. Foto: EPA
Bombni paketi na veleposlaništva

Grško prestolnico že drugi dan pretresajo bombne pošiljke, ki so naslovljene na tuja veleposlaništva v mestu.

"Na vhodu v veleposlaništvo Švice smo sprejeli paket. Pregled je razkril, da paket vsebuje sledi kovin. Ko smo odprli zunanjo embalažo, je vsebina zagorela," je sporočil tiskovni predstavnik šivarskega zunanjega ministrstva in pojasnil, da v incidentu ni bil nihče ranjen.

Nato je grška policija sporočila, da je pod nadzorom detonirala bombo, podtaknjeno na bolgarskem veleposlaništvu v Atenah.

Policisti so sumljiv paket našli tudi na čilskem veleposlaništvu, pred grškim parlamentom pa je policija detonirala bombo, ki je bila prav tako naslovljena na čilsko veleposlaništvo. Paket bombo je policiji predal uslužbenec podjetja za dostavo, saj se mu je zdel sumljiv. "Zdelo se mu je, da je nekaj narobe, zato je paket predal policiji pred parlamentom," so sporočili s policije.

Ena bomba, ki so jo našli v enem izmed podjetij za dostavljanje v Atenah, pa je bila namenjena nemškemu veleposlaništvu. "Paket je sicer prišel na nemško veleposlaništvo, a so ga poslali nazaj na podjetje, ker tam ni bilo nikogar," je povedal eden izmed policistov.

Bombna paketa na letališču
Pozneje so na tovornem terminalu atenskega letališča Eleftherios Venizelos odkrili dva sumljiva paketa, ki so jih nadzorovano razstrelili in v njih odkrili eksplozivna sredstva. Eden izmed paketov je bil namenjen Europolu, drugi pa na sedež Evropskega sodišča.

Štirje paketi že v ponedeljek
Že v ponedeljek je v Atenah razneslo paket bombo, ki je bil naslovljen na mehiško veleposlaništvo, ranil pa je uslužbenko zasebnega podjetja za dostavljanje. Poleg tega so policisti odkrili še tri pakete bombe, ki so bili namenjeni belgijskemu in nizozemskemu veleposlaništvu ter francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju.

Eden izmed osumljencev za nastavljene ponedeljkove pakete je domnevni pripadnik skrajne grške levičarske skupine Ognjene zarotniške celice. Policija je že sprožila preiskavo in sporočila, da bombe verjetno niso povezane s teroristično mrežo Al Kaida, ampak z domačimi levičarskimi skupinami. Dva osumljenca so v ponedeljek že aretirali.

Bombni paketi na veleposlaništva