Parlament je sprejel nove ukrepe zategovanja pasu, pred njim pa so potekali novi množični protesti. Foto: Reuters
Parlament je sprejel nove ukrepe zategovanja pasu, pred njim pa so potekali novi množični protesti. Foto: Reuters
Grčija
Del protestnikov se je spopadel s policijo. Foto: Reuters
Grčija: Nove reforme, novi protesti

Kot je za Radio Slovenija poročal Boštjan Anžin, se je pred parlamentom zbralo okoli 10.000 ljudi, ogorčenih nad nadaljnjimi varčevalnimi ukrepi, pri čemer so številni ljudje tako kot država že zdaj na robu preživetja. Manjša skupina zamaskiranih protestnikov je začela v policiste metati kamenje, steklenice in eksplozivna telesa ter zažigalne steklenice, gorele so tudi lesene stražarnice, razbitih je več izložb, avtomobilov.

Policija je odgovorila s solzivcem in gumijastimi naboji ter izgrednike razgnala, pobegnili pa so tudi številni sicer mirni protestniki. Pozneje so se v manj dramatični obliki takšni prizori ponavljali. Prav v času, ko so potekali največji izgredi, je v parlamentu nastopal premier Aleksis Cipras in branil predlagano zakonodajo, po kateri bodo novi ukrepi, predvsem nižanje pokojnin in višanje davkov, začeli veljati leta 2019 in 2020, čeprav je ob prevzemu oblasti obljubljal konec nenehnega zategovanja pasu.

Parlament je sicer sprejel tudi nekaj ukrepov, ki bi prebivalce razbremenili, a le če bo finančno stanje to omogočalo. Morda se vam zdijo podpora socialno ogroženih skupin in drugi protiukrepi kot nekakšna krinka, politična odločitev, a za tisoče sodržavljanov bodo, ko bo prišel čas, pomenili veliko pomoč in olajšanje, je sporočal Cipras.

Poslanci, ki so novo zakonodajo potrdili, zdaj upajo, da bodo v ponedeljek finančni ministri evrskega območja v Bruslju sprostili tretji sveženj posojil, nujen, da bi Grčija julija lahko poravnala več kot sedemmilijardni obrok dolga Evropski centralni banki in Mednarodnemu denarnemu skladu, ter odobrili delni odpis dolgov.

Grčija: Nove reforme, novi protesti