Grške upokojence in vse, ki so od njih odvisni, čakajo še težji časi. Foto: Reuters
Grške upokojence in vse, ki so od njih odvisni, čakajo še težji časi. Foto: Reuters
Grčija
Grčija ima za več kot 300 milijard evrov dolgov, za odplačevanje katerih potrebuje nova posojila, posojilodajalci pa v zameno za njih zahtevajo drastične ukrepe, ki močno bremenijo grške državljane in državljanke. Foto: Reuters

Večdnevna pogajanja so se končala danes zjutraj ob pol šesti uri po grškem času, je poročala nemška tiskovna agencija DPA. Dogovor je sporočil grški finančni minister Euklid Tsakalotos, uradno pa so ga potrdili tudi posojilodajalci. "Ekipe Evropske komisije, evropskega reševalnega sklada ESM, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada so z grškimi oblastmi dosegle načelni dogovor o svežnju ukrepov za pomoč pri okrevanju Grčije," so zapisali v sporočilu za javnost.

Grčija ima za več kot 300 milijard evrov dolgov in je že od leta 2010 deležna pomoči drugih članic evrskega območja v obliki novih posojil. Na začetku aprila je načelno privolila v sveženj novih ukrepov in reform v zameno za novo finančno injekcijo pred julijem, ko mora poplačati naslednji velik obrok dolga. Odprtih pa je ostalo še kar nekaj vprašanj, predvsem v povezavi z ukrepi na trgu dela, v pokojninskem sistemu in glede t. i. primarnega presežka v letih po izteku programa t. i. pomoči.

Tsakalotos je za grško televizijo ERT pojasnil, da bodo evropski pogajalci zdaj svoje poročilo predstavili finančnim ministrom držav z evrom. To naj bi se zgodilo v prihodnjih dneh, zasedanje finančnih ministrov pa je predvideno 22. maja. Tsakalotos je izrazil željo, da bodo tedaj sprejeti ukrepi, ki bodo omogočili zmanjšanje grškega dolga za blizu 180 milijard evrov.

Pred tem pa mora novi varčevalni program odobriti grški parlament. "Parlamentu ga bomo predstavili prihodnji teden," je dejal Tsakalotos, ki potrditev pričakuje sredi meseca. Grški sindikati so medtem za dan, ko bodo novi strogi varčevalni ukrepi sprejeti, že napovedali splošno stavko.

Pokojnine nižje za do 18 odstotkov
Vlada namerava sprejeti ukrepe, ki naj bi omogočili prihranke v znesku od 3,6 do 3,8 milijarde evrov, je sporočilo finančno ministrstvo v Atenah. Najpomembnejša med njimi sta znižanje pokojnin za do 18 odstotkov s 1. januarjem 2019 in znižanje letne davčne olajšave z 8.636 evrov na 5.681 evrov s 1. januarjem 2020. Poleg tega naj bi sledile spremembe v delovni zakonodaji, ki bodo omogočile lažje odpuščanje delavcev, predvidene pa so tudi nove privatizacije državnega premoženja.

Oblasti naj bi revnejšim družinam sicer pomagale z državno pomočjo. Ta bo med drugim obsegala subvencioniranje najemnin, je poročal DPA.

Moscovici: Zelo pozitiven razvoj
Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Pierre Moscovici je o dogovoru dejal, da gre za "zelo pozitiven razvoj po večmesečnih zapletenih pogajanjih". Nova prizadevanja, ki jih je obljubila grška vlada, odpirajo pot do hitrega konca drugega pregleda grških javnih financ. Hitro sprejetje teh zavez bo finančnim ministrom evrskega območja omogočilo, da dogovor potrdijo že na naslednjem srečanju.

Zdaj je po komisarjevih besedah čas, da se obrne nov list po dolgotrajnem in težkem varčevalnem poglavju za grške ljudi. "S tem dogovorom moramo napisati novo zgodbo o stabilnosti, delovnih mestih in rasti tako Grčije kot območja evra v celoti," je dodal Moscovici.

Strokovnjaki Evropske centralne banke (ECB), Evropske komisije, evropskega reševalnega sklada ESM in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) bodo zdaj poročilo predstavili finančnim ministrom držav z evrom. Šele z njihovim soglasjem bo mogoče Grčiji izplačati nov obrok iz do 86 milijard evrov vrednega svežnja posojil. Poleg tega mora svoje sodelovanje obljubiti tudi IMF.

Gre za tretji program posojil, o katerem se je Grčija po zahtevnih pogajanjih z mednarodnimi posojilodajalci dogovorila julija 2015. Sveža sredstva bo nujno potrebovala v juliju, ko mora odplačati za več kot sedem milijard evrov posojil.