Popolnoma uničen Haiderjev avto. Po nesreči so se pojavili namigi, da je imelo vozilo tehnične napake, vendar se je izkazalo, da ni tako. Foto: EPA
Popolnoma uničen Haiderjev avto. Po nesreči so se pojavili namigi, da je imelo vozilo tehnične napake, vendar se je izkazalo, da ni tako. Foto: EPA
Jörg Haider
Na dan prihajajo podrobnosti o zadnjih urah njegovega življenja. Foto: MMC RTV SLO
Stefan Petzner in Jörg Haider
Petzner in Haider sta bila po besedah prvega več kot le sodelavca. Foto: EPA
Jorg Haider
Haider je bil znan po svojih skrajno desničarskih nazorih. Foto: EPA
Haiderjev kult osebnosti

Pred natanko letom dni je svet obšla novica, da je v avtomobilski nesreči umrl predsednik skrajne desničarske stranke Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZö). Koroška je obstala.

Dörfler vztraja pri 25-odstotnem deležu glede dvojezičnih napisov
Tudi po smrti pa je Haiderjevo ime oz. njegova politična dediščina še vedno močno prisotno v avstrijski politiki. Koroški deželni glavar Gerhard Dörfler namreč nadaljuje politiko svojega predhodnika, ki je med drugim ostro nasprotoval postavitvi dvojezičnih napisov na Koroškem. Kot je ob nedavni 89. letnici koroškega plebiscita, na katerem se je leta 1920 večina Korošcev izrekla za pripadnost Avstriji in proti predhodnici Jugoslavije, ki je nastala po prvi svetovni vojni, dejal Dörfler, bi moral biti pogoj za postavitev dvojezičnih krajevnih napisov 25-odstotni delež manjšinskega prebivalstva. Dvojezične krajevne tabele na avstrijskem Koroškem so najodmevnejša težava slovenske manjšine v Avstriji in burijo duhove že od podpisa Avstrijske državne pogodbe leta 1955.

Haiderjev naslednik Gerhard Dörfler bo ob obletnici na mestu nesreče odkril manjši spomenik.

Prav tako kot je še živa politična dediščina, pa so tudi dvomi o tem, kaj se je dogajalo za javno podobo Haiderja, sicer zelo karizmatičnega politika, ki je vedel, kako vse dvome o sebi pospraviti pod preprogo.

V javnosti en obrat, v zasebnosti drug
Le nekaj dni po Haiderjevi smrti je njegov nesojeni naslednik in najtesnejši sodelavec Stefan Petzner razkril, da sta imela z mentorjem "poseben odnos, ki je šel mnogo dlje od prijateljstva". Intervju Petznerja, ki je po smrti glavarja formalno prevzel vodenje stranke Zavezništvo za prihodnost Avstrije, je tako ogorčil funkcionarje stranke, da so ga še isti dan odstavili.

O Haiderjevi spolni usmerjenosti se je šušljalo že leta, zdaj, leto dni po smrti, razburjenje dviga tudi intervju v nemškem Bildu. V njem 31-letni Rene N. razkriva, da je bil osem let glavarjev ljubimec, z njim pa je preživel tudi zadnje ure pred njegovo smrtjo, pri čemer sta imela dvakrat spolni odnos. Ob tem dodaja, da si ne more odpustiti, da ni hotel v Haiderjevo celovško hišo še tretjič tisto usodno noč, kar je imelo za posledico Haiderjevo zadnjo vožnjo proti družinskemu domu.

Razstava, ki številna dejstva "prilagaja"
O tej plati Haiderjevega življenja pa zagotovo ni nič prikazanega na razstavah, ki jih te dni pripravljajo o njegovem življenju. V muzeju rudarstva so dva dni pred obletnico smrti odprli o njegovem delu in življenju, ki je požela mnogo medijske pozornosti. Odprtja razstave, razdeljene v tri sklope - Družina, Deželni glavar in Smrt, so se udeležili številni Haiderjevi svojci in politiki. Koroški deželni glavar Dörfler, celovški župan Christian Scheider in njegov namestnik Albert Gunzer, so ob odprtju razlagali, da so razstavo pripravili na "tisočkratne želje" ljudi.

Haider je na avstrijskem Koroškem očitno postal pravi mit, saj je med drugim vzpostavljena tudi spletna stran, na kateri zahtevajo njegovo beatifikacijo.

Avtor razstave Gerhard Finding je na pripombo, da je nacistična preteklosti Haiderjevega očeta na razstavi prikazana na svojstven način, njegovo članstvo v nacionalsocialistični delavski stranki pa je popolnoma zamolčano, dejal: "Zapisano je, da sta bila oba Haiderjeva starša nacionalsocialista." Stavek o starših se sicer glasi: "Dejstvo je, da so bili starši Jörga Haiderja v nacističnih časih, tako kot milijoni drugih, nacionalsocialisti, vse svoje življenje pa sta bila, tudi kot starša najuspešnejšega politika druge republike, preganjana in poniževana."

Za Haiderja usodna visoka hitrost in alkohol
Haiderjevo življenje se je končalo v naselju Ilovje blizu Celovca. Čeprav za naselje velja omejitev hitrosti 70 kilometrov na uro, je divjal s hitrostjo 142 kilometrov in se zaletel, možnosti za preživetje ni bilo. Začela so se številna ugibanja o okoliščinah smrti, omenjal se je celo teroristični napad, a kot kaže, je bila za Haiderja usodna kombinacija velike hitrosti in alkohola. Kot so pokazali nedavno objavljeni podatki, je preiskava pokazala, da je bil Haider med nesrečo močno vinjen. V žilah v zgornjem delu telesa je imel 2,08 promila alkohola, 1,88 promila v žilah v nogah, v želodcu pa kar 7,59 promila alkohola. Zdravil ali mamil niso našli.

Na žalni slovesnosti v središču Celovca, ki je potekala 18. oktobra lani in je trajala več ur, se je zbralo nekaj manj kot 30.000 ljudi. Udeležili so se je številni ugledni gosti tako iz domovine kot tujine, med njimi tudi avstrijski predsednik Heinz Fischer, ob kanclerju Gusenbauerju pa so v Celovec prišli še njegov namestnik Wilhelm Molterer in številni ministri odhajajoče vlade ter nekateri predsedniki avstrijskih parlamentarnih strank. Slovesnosti sta se udeležila predsednika italijanskih dežel Furlanije - Julijske krajine in Veneta, Renzo Tondo in Gianfranco Galan, prišel pa je tudi sin libijskega voditelja, Seif Gadafi, ki je bil Haiderjev prijatelj.

Haiderjev kult osebnosti