Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rim
Nekateri protestniki so se dobro pripravili na shod. Foto: EPA

Udeleženci protesta so vzklikali gesla proti brezposelnosti in socialnemu izključevanju. "Imamo pravico do prihodnosti," je pisalo na transparentu skupine študentov.

Že v petek je ulice italijanske prestolnice preplavilo več tisoč ljudi, ki so se zbrali na poziv največjih sindikatov in izražali svoje nestrinjanje z varčevalnimi ukrepi vlade.

Zaradi protestov so bili v mestu poostreni varnostni ukrepi, za varnost pa je skrbelo več kot 3.000 policistov. Nedaleč od ministrstva za gospodarstvo so prijeli devet anarhistov, med katerimi so bili tudi tuji državljani. Že v petek je bilo aretiranih pet francoskih anarhistov, ki so se morali vrniti v domovino. V nekaterih avtomobilih je policija odkrila palice in verige.

Protestom so se pridružili tudi okoljevarstveniki, ki nasprotujejo gradnji hitre železniške proge med Torinom in Lyonom. Poleg skrbi za okolje opozarjajo tudi na stroške gradnje, saj bi po njihovem mnenju ta denar bolje porabili za revne in nezaposlene.

Organizatorji so sporočili, da se je na Trgu svetega Janeza v južnem delu mesta zbralo kar 70.000 ljudi, ki so se nato podali na pohod po središču.

Proračun razjezil sindikate
Protesti so številne trgovce prisilili, da so v strahu pred nemiri zaprli vrata. Po nekaterih navedbah naj bi protestniki nameravali zasesti različne stavbe, tudi hotele, da bi tako protestirali proti pomanjkanju stanovanj za nižje sloje, ki jih sta jih kriza in recesija najbolj prizadeli.

V torek je italijanska vlada potrdila predlog proračuna za prihodnje leto, s katerim naj bi gospodarstvo spravili na pot postopnega okrevanja, ki ga vlada pričakuje že konec letošnjega leta.

Sindikate je najbolj zmotila napovedana zamrznitev plač javnih uslužbencev in, kot sami trdijo, premalo davčne razbremenitve za delavce.