Kenijcem je dovolj kulture nekaznovanja nasilja nad ženskami. Foto: EPA
Kenijcem je dovolj kulture nekaznovanja nasilja nad ženskami. Foto: EPA

Kenijski protestniki so policiji predali peticijo z 1,2 milijona podpisi, ki so jih zbrali po vsem svetu. S peticijo zahtevajo pravico za najstnico, znano le pod vzdevkom Liz, ki je bila žrtev skupnega posilstva.

Zbiranje podpisov se je začelo, potem ko je junija letos šesterica moških večkrat brutalno posilila dekle, ko se je na zahodu Kenije vračalo domov s pogreba dedka. Dekle je bilo v nezavesti, ko so jo napadalci vrgli v več kot šest metrov globoko jamo suhega stranišča, pri čemer si je hudo poškodovala hrbet in je zdaj na invalidskem vozičku.

Policija je prijela tri moške, ki jih je žrtev identificirala kot napadalce, vendar je kazen, ki jih je doletela, šokirala ves svet. Napadalci so morali namreč samo pokositi travo pred policijsko postajo, nato pa so jih izpustili.

Podpisani pod peticijo zahtevajo takojšnjo aretacijo in sojenje domnevnim posiljevalcem.

Posilstvo kot prva spolna izkušnja
Tako kot v številnih drugih afriških državah tudi v Keniji obstaja kultura nekaznovanja nasilja nad ženskami in po nekaterih ocenah naj bi bila v svojem življenju posiljena vsaka tretja Kenijka.

Stanje pa se še slabša in glede na podatke kenijske policije ter Svetovne zdravstvene organizacije je bilo v zadnjem letu opaženih 15 odstotkov več posilstev. Za vsako peto Kenijko je posilstvo tudi prva spolna izkušnja, kažejo raziskave.