Letošnje monsunsko deževje je še posebej obilno. Foto: Reuters
Letošnje monsunsko deževje je še posebej obilno. Foto: Reuters
Malezija
Številne vasi so povsem poplavljene. Foto: Reuters

Reševalci se še vedno skušajo prebiti do številnih od sveta odrezanih območij, medtem ko so prebivalci vse bolj besni zaradi po njihovem mnenju prepočasnega odziva oblasti. S petka na soboto se je število evakuiranih povečalo s 100.000 na 160.000. Do zdaj je zaradi poplav umrlo pet ljudi. Vremenska napoved za prihodnje dni ostaja neugodna.

Veliko kritik leti na premierja Najiba Razaka, saj so se v javnosti pojavile fotografije, na katerih je skupaj z ameriškim predsednikom Barackom Obamo ob igranju golfa. Dvojica naj bi se na zelenicah sproščala ravno v času uničujočih monsunskih neurij.

Najib je sicer pozneje skrajšal svoje počitnice na Havajih in je že prispel v Kelantan, da bi osebno vodil odziv na poplave. Kmalu naj bi se tudi srečal z žrtvami. Razmere za reševanje so sicer zelo zahtevne. Marsikje namreč ni elektrike, številne ceste pa je deževje enostavno odneslo.

"Priznam, da je situacija za reševalce zahtevna. Trudimo se storiti vse, da bi zagotovili dobavo hrane žrtvam," je poudaril namestnik premierja Muhjidin Jasin

Monsunsko deževje je na severovzhodu Malezije nekaj povsem običajnega, vendar pa so letošnja neurja še posebej huda.

Preglavice tudi drugod po Aziji
Monsunska neurja so številne težave povzročila tudi drugod. Na jugu Tajske je v poplavah umrlo najmanj osem ljudi, dva pogrešajo. Poplave so tam prizadele več kot 1.400 vasi, prizadeto območje pa je obiskal premier Prajuth Čhanoča, ki je v štirih najbolj prizadetih provincah razglasil izredne razmere.

V Šrilanki je bilo deževje vzrok za sprožitev številnih zemeljskih plazov, v katerih je umrlo najmanj 14 ljudi. Poplave in plazovi so v državi skupno prizadeli okoli 700.000 ljudi. Približno 80.000 se jih je zateklo v začasna zatočišča, ki jih je vzpostavila vlada, preostali so pri sorodnikih ali prijateljih.