Pred parlamentom se je zbrala množica protestnikov. Foto: EPA
Pred parlamentom se je zbrala množica protestnikov. Foto: EPA

Poslanci so predlog proračuna potrdili v prvem branju, dokončno pa naj bi bil potrjen 27. novembra. Zanj so glasovali skoraj vsi poslanci desnosredinske koalicije premierja Pedra Passsosa Coelha. Proti so se izrekli v največji opozicijski socialistični stranki in v manjših levo usmerjenih strankah.

Z ukrepi namerava vlada v Lizboni zmanjšati proračunski primanjkljaj za 5,3 milijarde evrov, pri čemer naj bi štiri petine tega znižanja dosegli z višanjem davkov. Med drugim se bo povprečna stopnja davka na dohodek zvišala z 9,8 na 13,2 odstotka.

Portugalci lahko pričakujejo še višje davke na tobačne izdelke, nepremičnine, motorna vozila in fosilna goriva. Pokojnine se bodo znižale za deset odstotkov, pomoč za brezposelne in bolne pa bo nižja za šest oziroma pet odstotkov. Za zdravstveni sektor bo namenjenih kar 17 odstotkov manj sredstev.

Ob prvem branju v sredo zvečer se je pred parlamentom zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti varčevalnim ukrepom. Nov protest je napovedan za 12. november, ko bo državo obiskala nemška kanclerka Angela Merkel.

Mnogi kritiki menijo, da bodo novi varčevalni ukrepi le še poglobili recesijo v državi, kjer se spopadajo z rekordno 15,9-odstotno brezposelnostjo.

Močno zadolžena Portugalska je maja lani morala zaprositi za mednarodno finančno pomoč v vrednosti 78 milijard evrov.

Portugalski poslanci niso uslišali protestnikov
Portugalski poslanci niso uslišali protestnikov