Na obeh straneh je bilo ranjenih več ljudi. Foto: Reuters
Na obeh straneh je bilo ranjenih več ljudi. Foto: Reuters
Volen Siderov
Volen Siderov je napovedal, da bo prihodnje leto kandidiral na predsedniških volitvah. Foto: Reuters

Privrženci skrajno nacionalistične bolgarske stranke Ataka so pred sofijsko mošejo Banja Baši organizirali shod, na katerem so izražali nasprotovanje glasnemu petju, ki odmeva iz zvočnikov na minaretu, ko se vabi na molitev.

Iskrica v napetem ozračju je preskočila, ko je eden izmed protestnikov skušal odstraniti molitveno preprogo izpred mošeje in je izbruhnil spopad med obema skupinama, poročajo bolgarski mediji.

Skrajneži so muslimanske vernike tudi žalili in jih obmetavali z jajci. Iz njihovih ust je bilo slišati vzklike: "Bolgarija" in "Turki, odidite". Policija je sporočila, da je bilo ranjenih devet ljudi, od tega pet policistov.

Vodja Atake Volen Siderov je obsodil policijsko posredovanje in zagrozil z umikom podpore vladajoči desnosredinski stranki GERB, če policija ne bo izpustila privržencev stranke.

Siderov je policijo obtožil, da je po njegovih besedah prijela "bolgarske patriote" in niti enega islamista s turbanom, ki se norčujejo iz Bolgarije, pridigajo džihad in pozivajo k smrti kristjanov.

Ataka je parlamentarna zaveznica GERB-a. Namestnik predsednika bolgarskega parlamenta Anastas Anastasov, ki prihaja iz GERB-a, se je na drugi strani postavil v bran policiji pri posredovanju proti skrajnežem.

Udarec "trikotniku strpnosti"
Bolgarski Helsinški odbor za človekove pravice je incident označil za "grdo naraščanje ksenofobije in verskega sovraštva" ter glavnega bolgarskega tožilca pozval, naj razišče, kakšno vlogo je v incidentu odigrala Ataka. Ob njeni morebitni odgovornosti za dogodek so se v odboru zavzeli, da se stranko prepove.

Mošeja Banja Baši skupaj s cerkvijo Svete nedelje in sinagogo, med katerimi je le nekaj metrov razlike, tvori enkraten "trikotnik strpnosti" v samem središču bolgarske prestolnice.

Bolgarski zunanji minister Nikolaj Mladenov je dejal, da je Bolgarija ena izmed redkih držav v Evropi, ki je bila več kot 50 let vzor strpnosti - etnične, verske in drugih oblik, zato tega po njegovih besedah ne sme nihče uničiti.