Svet
(6)

Poudarki

  • Gasilsko intervencijo dovolili šele dve uri po izbruhu požara
Zapor
Ujeti zaporniki so bili nemočni pred ognjenimi zublji. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: Na desetine mrtvih v požaru v čilskem zaporu

Zagorelo med zaporniškim pretepom
8. december 2010 ob 14:47,
zadnji poseg: 8. december 2010 ob 16:17
Santiago - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Požar v zaporu v čilski prestolnici je zahteval najmanj 83 smrtnih žrtev, številni so ranjeni. Gre za najhujšo nesrečo v čilskih zaporih do zdaj.

Po besedah uradnih predstavnikov je požar izbruhnil med jutranjim pretepom med zaporniki v enem izmed petih prenatrpanih zaporniških stolpov.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi gasilcem dovolili intervencijo šele dve uri po izbruhu požara.

V zaporu, kjer je prostora za okoli 700 zapornikov, naj bi bilo med požarom zaprtih 1.900 in po nekaterih navedbah celo skoraj 3.000 ljudi. Okoli 200 zapornikov je bilo uspešno evakuiranih. Prenatrpanost je sicer stalna spremljevalka južnoameriških zaporov, čeprav naj bi bil San Miguel relativno nov zapor.

Jeza svojcev
Pred zaporom so se poleg številnih policistov zbrali tudi sorodniki zapornikov, ki so čakali na vesti o svojih bližnjih in kričali ter moledovali policijo, da jih spusti v zapor, da bi rešili ujete svojce.

Nekateri svojci so iz jeze in obupa policiste obmetavali s kamenjem, medtem ko so drugi hoteli preplezati zaporniško obzidje.

"Gre za zelo bolečo tragedijo," je v odzivu na požar v prestolnici dejal čilski predsednik Sebastian Pinera in dodal, da trenutne razmere v čilskih zaporih ne morejo več tako naprej, pri čemer je poudaril kronično prenatrpanost v zaporih po državi.

G. V.
Santiago
Prijavi napako
Komentarji
komsomolec
# 08.12.2010 ob 16:48
Spet mitraljezci v akciji, pol pa kriv požar.
el CARTEL
# 08.12.2010 ob 23:46
kaj hudiča jih je pa v zapor gnalo?to je tako al tako samo potrata denarja...kdor ni človek naj gre na ono stran ne pa na zemlji...kriminal se nikoli ne izplača..

vau, še en zagovornik "državnih zakonov".. 1. kdo postavlja zakone? vodilni politiki, mi se o tem nič ne vprašamo.. res želiš dati moč nad življenjem in smrtjo politiku? ne, res?
2. kdo bo ubijal kaznjence? ti? "država"? kako bo nekdo pametoval kriminalcu, da so huda kazniva dejanja nemoralna, medtem pa bo pripravljal iglo s strupom ali pa strelski vod?
3. okrutne kazni ne zmanjšajo kriminala.. kdor bo kriminalec, ga ne skrbi za kazen.. bi pa zmanjšalo "izbiro" kriminalcem, ker potem to, da te dobijo ni opcija (raje umreš pod streli).. in bi v zaporih končali le tisti, ki niso uspeli vzeti par policistov in civilistov s seboj..

in če ne bi bila tako pozna ura, bi ti našel še vsaj 10 razlogov za tvojo neumno izjavo..
Orphy
# 08.12.2010 ob 18:27
ne američani, čilenci so se spomnili rešitve prenatrpanosti zaporov
kingreal
# 08.12.2010 ob 21:19
kaj hudiča jih je pa v zapor gnalo?to je tako al tako samo potrata denarja...kdor ni človek naj gre na ono stran ne pa na zemlji...kriminal se nikoli ne izplača...
fakdasystem
# 08.12.2010 ob 17:54
premal globoko so zabredl...700 metrov premal...
Bivši uporabnik
# 09.12.2010 ob 03:06
Te južnoameriške države so hecne. Po eni strani se jim kolca po socializmu, po drugi pa so čisto cu grunt sesute in je človeško življenje tako malo vredno. IGNORE
Kazalo