Ljudje dan in noč stojijo v vrsti, da bi se še zadnjič poslovili od svojega dolgoletnega voditelja. Foto: EPA
Ljudje dan in noč stojijo v vrsti, da bi se še zadnjič poslovili od svojega dolgoletnega voditelja. Foto: EPA

Po Jezusu Kristusu je bil tu Hugo Chavez. Pred njim vladi ni bilo mar za nas, zdaj imajo naši otroci vse.

Chavezova podpornica Maria Alexandra
Venezuela žaluje za Chavezom

Chavezova odprta krsta, zavita v venezuelsko zastavo, leži v vojaški akademiji v Caracasu, mimo nje pa se dan in noč zgrinja na tisoče Venezuelcev, ki se želijo še zadnjič pokloniti svojemu dolgoletnemu voditelju in se mu zahvaliti za vse, kar je za Venezuelo naredil v 14 letih. Chaveza bodo na državniškem pogrebu pokopali v petek, venezuelska vlada pa še ni sporočila, kje bo nekdanji predsednik tudi pokopan.

Številni politiki in vojaški predstavniki so podprli idejo, da bi spremenili ustavo in Chaveza pokopali v nacionalni grobnici v prestolnici, kjer poleg 144 slavnih venezuelskih osebnosti leži tudi junak južnoameriške neodvisnosti Simon Bolivar, ki ga je Chavez označil za svojega ideološkega očeta. Zdaj velja, da lahko pomembne osebnosti tam pokopljejo šele 25 let po njihovi smrti.

Zadnje slovo Chavezu s številnimi voditelji
V sredo so se od Chaveza, ob njegovi krsti, poslovili njegova družina, podpredsednik Nicolas Maduro in Chavezovi politični prijatelji, pa tudi argentinska predsednica Cristina Fernandez de Kirchner, bolivijski predsednik Evo Morales in urugvajski predsednik Jose Mujica.

Na pogrebu v petek pričakujejo še voditelje Peruja, Ekvadorja, Nikaragve, Brazilije in druge. Špansko delegacijo bo na pogrebu vodil princ Filip, na pot v Caracas pa se je že odpravil tudi iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, ki se je Chavezu že poklonil kot človeku, ki je služil Venezuelcem ter branil človeške in revolucionarne vrednote.

Številne latinskoameriške države so razglasile nacionalna žalovanja za nekdanjim voditeljem, ki je precej spremenil politično in družbeno življenje v Venezueli ter pomembno vplival na dogajanje v vsej Latinski Ameriki. Dan žalovanja so razglasili tudi v Iranu.

"Nočem umreti, ne pustite me umreti"
Chavez je po dveletnem boju z rakom v torek umrl v vojaški bolnišnici v Caracasu, star 58 let. Kot je povedal Jose Ornella, vodja predsedniške straže, ki je bil v zadnjih trenutkih ob Chavezu, je umrl zaradi infarkta. Tik pred slovesom je zašepetal: "Nočem umreti, ne pustite me umreti."

V skladu z ustavo morajo predčasne volitve v Venezueli izpeljati v 30 dneh po smrti Chaveza. Vsi pričakujejo, da bo na volitvah slavil dosedanji podpredsednik Nicolas Maduro, ki je v času Chavezove bolezni tudi vodil državo in ki ga je kot svojega naslednika izbral tudi sam Chavez. Njegov najverjetnejši nasprotnik bo voditelj opozicije Henrique Caprilles, ki se je tudi oktobra postavil nasproti Chavezu, a izgubil.

Po Jezusu Kristusu je bil tu Hugo Chavez. Pred njim vladi ni bilo mar za nas, zdaj imajo naši otroci vse.

Chavezova podpornica Maria Alexandra
Venezuela žaluje za Chavezom