Orkan je uvrščen v 4. kategorijo in je najmočnejši v zadnjem desetletju na tem območju. Foto: EPA
Orkan je uvrščen v 4. kategorijo in je najmočnejši v zadnjem desetletju na tem območju. Foto: EPA
Haiti
Večina prebivalcev na prizadetih območjih se je zatekla v zasilna zatočišča. Foto: Reuters
Haiti prizadel orkan Matthew

Središče orkana je prešlo zahodni del najrevnejše države in nadaljevalo pot proti Kubi in Bahamom. Opozorila so izdali tudi za dele jugovzhodne Floride, ki naj bi jih orkan dosegel pozno v četrtek. Orkan četrte kategorije spremljajo močni vetrovi, nalivi in visoki valovi.

Po zadnjih podatkih so umrli trije ljudje. Neki moški v obalnem mestu Port Salut zaradi bolezni ni mogel zapustiti svojega doma in se zateči v zaklonišče, zaradi česar je v viharju izgubil življenje. Neki ribič je umrl konec tedna na nemirnem morju, ko se je orkan šele približeval.

Na prizadetih območjih so številne vasi pod vodo, hiše pa so v besnenju orkana ostala brez strehe. Začasni predsednik Jocelerme Privert je povedal, da so nekateri ljudje na morju, ki niso upoštevali opozoril, najverjetneje utonili.

Številni v zasilnih bivališčih
Haiti je orkan prizadel, ko država še vedno okreva po katastrofalnem potresu leta 2010, v katerem je umrlo več kot 200.000 ljudi. Tako še vedno na tisoče ljudi živi v šotorih in zasilnih bivališčih, kjer so ranljivi ob takih nalivih in vetrovih.

Tudi sicer veliko od 11 milijonov prebivalcev živi na območjih, kjer je velika nevarnost poplav in plazov, še bolj pa so ljudje ogroženi zaradi slabo zgrajenih bivališč.

Na Haitiju so za 9. oktober napovedane že večkrat prestavljene predsedniške volitve in iz kabineta začasnega predsednika so sporočili, da te niso ogrožene in bodo potekale po načrtih.

Kubanci se že pripravljajo
Na Kubi, proti kateri potuje orkan, so oblasti že več dni v pripravljenosti in so organizirale skupine prostovoljcev, ki pomagajo prebivalcem na varno in pri zaščiti lastnine. Orkan naj bi najbolj prizadel pokrajino Guantanamo, kjer je tudi ameriško vojaško oporišče, od koder so že evakuirali 700 svojcev vojaškega osebja.

Guantanamo je tudi po Santiagu drugo največje območje pridelovanja kave, zaradi česar je močno ogrožen pridelek.

Župan prizadetega mesta Les Cayes je na svojem twitterju objavil posnetek posledic divjanja orkana:

Haiti prizadel orkan Matthew