Ob koncu slovesnosti so v zrak, kot simbol miru, izpustili bele golobe. Foto: Reuters
Ob koncu slovesnosti so v zrak, kot simbol miru, izpustili bele golobe. Foto: Reuters

Slovesnosti v japonskem mestu se je udeležilo več kot 10.000 ljudi. Med udeleženci so bili tudi preživeli v napadu in njihovi potomci, pa tudi številni visoki gostje, med njimi japonski premier Šinzo Abe in ameriška veleposlanica na Japonskem Caroline Kennedy, ki je bila deležna veliko pozornosti. Žrtev tragedije so se najprej spomnili z minuto molka, na kip miru so položili bele in rumene krizanteme, nato pa so v zrak izpustili bele golobe.

Bomba popolnoma uničila mesto
Nagasaki je bil tarča ameriške bombe z imenom Fat man oz. Debelinko, ki je nad severnim delom mesta eksplodirala 9. avgusta 1945 dve minuti čez 11. uro. Severni del Nagasakija je bil popolnoma uničen, eksplozija je zahtevala 73.844 smrtnih žrtev, približno 75.000 ljudi pa je bilo ranjenih. Zaradi sevanja in jedrskega onesnaženja okolja je čutilo posledice še več sto tisoč ljudi.

ZDA so atomsko bombo na Nagasaki odvrgle tri dni po tem, ko so to storili v Hirošimi. To je pripomoglo h koncu 2. svetovne vojne, saj sta bombi Japonsko prisilili v brezpogojno kapitulacijo, ki se je zgodila šest dni pozneje. 15. avgusta 1945 se je tako druga svetovna vojna, po kapitulaciji Nemčije v Evropi, končala tudi na območju Tihega oceana.

Za svet brez jedrske energije
Popolno uničenje obeh mest je še danes velik opomin človeštvu, da se grozote atomske bombe ne smejo nikoli ponoviti. Na to in hkrati na posebno odgovornost Japonske v boju za svet brez jedrskega orožja so letos znova opozorili tako na nedavni slovesnosti v Hirošimi kot danes v Nagasakiju, kjer so spet pozvali k boju proti jedrskemu orožju in proti uporabi jedrske energije na splošno.