Obama si je privoščil še turistični oddih. Foto: Reuters
Obama si je privoščil še turistični oddih. Foto: Reuters

Po obisku Izraela in palestinskih ozemelj se je ameriški predsednik odpravil v Jordanijo, kjer je v petek po srečanju z jordanskim kraljem Abdulahom II. naznanil, da bo kongres zaprosil za zagotovitev sredstev, ki bodo predstavljala "proračunsko pomoč" Jordaniji, kamor se je do zdaj zateklo že več kot 460.000 beguncev iz sosednje Sirije, kjer že dve leti traja državljanska vojna.

Z ameriško pomočjo naj bi Jordanija pomagala zagotoviti potrebno humanitarno pomoč beguncem. Obama je sam dejal, da je trpljenje sirskih otrok "srce parajoče". Ameriškega predsednika sicer skrbi, da bi lahko Sirija predstavljala okolje za razcvet ekstremizma.

"Skrajnežem uspeva v kaosu, uspeva jim v padlih državah, uspeva jim tam, kjer vlada vakuum oblasti," je posvaril.

Obisk zaveznice
Obama je v sredo prispel na svoj prvi obisk v Izrael, odkar je leta 2009 prevzel predsedniški položaj. V četrtek je nato obiskal Ramalo na Zahodnem bregu, v soboto pa je med drugim obiskal Betlehem ter odpotoval v Jordanijo, od tu pa se bo v soboto vrnil v domovino.

Jordanija je bila v program obiska vključena zaradi zavezništva kralja Abdulaha z ZDA in med drugim tudi zato, ker je soseda Sirije. Vojna v Siriji je tako poleg napredovanja demokratičnih reform v Jordaniji glavna tema pogovora v Amanu.

Zadnji dan obiska se je Obama odpravil na ogled ruševin zgodovinskega mesta Petra na jugu Jordanije, ki je največja turistična znamenitost v državi.