Požar sicer še ni dosegel naselij. Foto: Reuters
Požar sicer še ni dosegel naselij. Foto: Reuters
Valparaiso je že lani doživel velik požar, v katerem je umrlo 15 ljudi. Foto: Reuters

Radio Bio Bio, ki se sklicuje na podatke gasilcev, je poročal, da je zaradi srčnega napada kot posledice požara umrla 67-letna ženska. Poškodovanih je sicer 15 ljudi, med njimi deset gasilcev. Oblasti so razglasile izredne razmere in ukazale evakuacijo približno 16.000 ljudi.

Razlog za nastanek požara še ni znan, izbruhnil pa je v petek na nezakonitem odlagališču smeti v bližini glavne prometnice, ki povezuje Valparaiso, od glavnega mesta Santiago de Chile oddaljenega 120 kilometrov, z več kraji. Ogenj se je po poročanju BBC-ja zaradi močnih vetrov hitro razširil. Pozno v petek so oblasti ocenile, da je požar zajel okoli 300 hektarjev površine.

S požarom se bojuje na stotine gasilcev, vojakov in prostovoljcev, a jim ga tudi ob pomoči helikopterjev in letal za zdaj še ni uspelo obvladati. Požar sicer še ni dosegel naselij. Po podatkih, ki so jih na Twitterju objavili gasilci, so na varno prepeljali več kot 4.500 ljudi. "Kar je zdaj pomembno, je zaščita človeških življenj," je dejal namestnik čilskega notranjega ministra Mahmud Aleuy.

Požar ogroža tudi mesto Vina del Mar, za katerega je civilna zaščita prav tako razglasila izredne razmere, še poroča dpa.

"Dragulj Pacifika"
Valparaiso je bil uvrščen na seznam Unescove svetovne dediščine in je bil nekoč poimenovan za "dragulj Pacifika", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Aprila lani je v podobnem požaru, ki je zajel mesto, umrlo 15 ljudi, 3.000 stavb pa je bilo uničenih. Požar sicer velja za najhujšega v zgodovini Čila. Kot poroča BBC, so bili najbolj na udaru najrevnejši predeli mesta, kjer ljudje pogosto živijo v lesenih barakah.