Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 22 glasov Ocenite to novico!
Papež Benedikt XVI.
Za papeža so zaplesali otroci, oblečeni v tradicionalna bavarska oblačila. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto - Papež ob svojem 85. rojstnem dnevu: Molite zame

Kljub starosti in utrujenosti papež zavrača ugibanja o odstopu
16. april 2012 ob 16:10
Vatikan - MMC RTV SLO, STA

Papež Benedikt XVI. je svoj 85. rojstni dan preživel z bratom, škofom Georgom Ratzingerjem, in z obiskovalci iz njegove rodne nemške zvezne dežele Bavarske.

Sveti oče je svoj praznik začel z mašo v Pavlinski kapeli v vatikanski Apostolski palači, ki se je je udeležil tudi njegov brat, 88-letni Georg Ratzinger, ki je papežev najtesnejši še živeči sorodnik. Nemški poglavar Rimskokatoliške cerkve je svojim najtesnejšim sodelavcem dejal, da si ne želi velikih praznovanj, temveč bi imel raje "družinsko praznovanje".

Benedikt XVI. je zdaj najstarejši papež po Leonu XIII., ki je umrl leta 1903 v starosti 93 let po 25 letih na čelu Rimskokatoliške cerkve. Kljub starosti in vse očitnejši šibkosti je Benedikt XVI. doslej zavračal vsakršna ugibanja o morebitnem odstopu.

Vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi je sporočil, da je Benedikt XVI. utrujen toliko kot vsak moški njegove starosti. "Star sem, a še lahko opravljam svoje dolžnosti," je med nedavnim obiskom na Kubi dejal nekdanjemu dolgoletnemu kubanskemu voditelju Fidelu Castru.

Sedem let od izvolitve in začetka pontifikata
Papež je ob rojstnem dnevu prejel številne čestitke z vsega sveta. Med drugim so mu lepe želje izrekli nemška kanclerka Angela Merkel, britanska kraljica Elizabeta II. in italijanski predsednik Giorgio Napolitano.

Poglavar Rimskokatoliške cerkve je prejel tudi posebno darilo, zbirko 20 esejev znanih Nemcev. Med njimi je tudi prispevek legendarnega nogometaša Franza Beckenbauerja, ki se spominja srečanja s papežem nekaj mesecev, preden je Nemčija leta 2006 gostila svetovno nogometno prvenstvo.

V prihodnjih dneh bo Benedikt XVI. zaznamoval še dva dogodka. V četrtek bo minilo sedem let od njegove izvolitve za papeža, 24. aprila pa bo obletnica začetka njegovega pontifikata. "V četrtek ob sedmi obletnici izvolitve na Sveti sedež molite zame, da bi mi Bog dal moč za nadaljevanje misije, ki mi jo je zaupal," je v nedeljo pozval vernike.

T. V.
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI.
Prijavi napako
Komentarji
Optimus
# 16.04.2012 ob 16:45
V četrtek ob sedmi obletnici izvolitve na Sveti sedež molite zame, da bi mi Bog dal moč za nadaljevanje misije, ki mi jo je zaupal

Kdaj in kje je evidentirano, da je to mitološko bitje katerega ostoj ni moč zanikati, zanj pa tudi ni niti enega samega dokaza, zaupalo kakšno "misijo" Ratzingerju?
Poleg tega pa deluje malo sebično s to izjavo. Če mu je Bog zaupal, potem bo že Bog poskrbel zanj, molitev ni potrebna, razen če se boji smrti; ampak nevem zakaj bi se je bal če verjame v nebesa. Bo njegovo božjo misijo pač prevzel drug.
Ramus
# 16.04.2012 ob 18:09
"V četrtek ob sedmi obletnici izvolitve na Sveti sedež molite zame, da bi mi Bog dal moč za nadaljevanje misije, ki mi jo je zaupal," je v nedeljo pozval vernike."

Molil bom za vas iz vsega srca, bom prosil Gospoda Jezusa Kristusa, da vam Svetega Duha, da bi Rimsko cerkev popeljali nazaj k Svetemu Pismu in Krščanstvu.
Borg
# 16.04.2012 ob 18:04
Ne, Verkev ni kriva, če ima pedofile, je pa kriva, če jih skriva in ščiti pred legalnim postopkom. To pa Cerkev dokazano dela še danes. Kljub drugačnim zatrjevanjem.
praka11
# 16.04.2012 ob 17:23
#ultimojan

Moraš se naučiti, da preteklost ni enaka sedanjosti, in seveda ima Cerkev veliko temnih plati v svoji zgodovini, vendar se je za svoje napake opravičila in tudi marsikaj spremenila!

Zanimivo je, da veliko ljudi, ki tako veselo napadajo Cerkev in njene člane v Cerkev ni stopilo že leta ali pa nikoli. Cerkev ima napake, ima jih veliko samo napadat vsevprek je malo neumno. In pripisovati Cerkvi grehe, ki jih sama priznava in skuša preprečiti, zraven pa biti slep za vse dobro, ki ga taista Cerkev stori ni ravno pošteno.

#MIRNČAN

Kaj pa bi bil napreden papež? Tak, ki bi pozabil na srž Kristusovega nauka zato, ker je sedaj moderno nekaj drugega? Napreden si lahko tudi na način, da ostaneš zvest svojemu bistvu (kar Cerkev v zgodovini ni vedno bila, tudi sedaj ni vedno (!), večji del pa še vedno je)
schmied
# 16.04.2012 ob 17:13
Cerkve ne moreš premagati.
Kadar gre Cerkvi dobro, ji gre slabo in kadar ji gre slabo, ji gre dobro.
praka11
# 16.04.2012 ob 17:06
Papež praznuje rojstni dan. To ni nič grdega. Mislilm, da bi tisti, ki ga napadajo (na zelo nizkoten in nekulturen način), lahko ohranili vsaj malo dostojnosti.
dr.slo
# 16.04.2012 ob 20:52
Zero-Sen
# 16.04.2012 ob 23:49
Tam ko sedi pride naprej ko gargamel...s to razliko da gargamel je kljub vsemu simpaticen.

Bom kr kopiral komentar Koun-a - "Vesel bom, ko bodo zadnjega Kralja obesili za čreva zadnjega Papeža" - prosto po Garibaldiju.

To bi pa bil razlog za praznovanje!
Socialniradikal
# 16.04.2012 ob 20:34
Tako kot ti zame moliš, bom jaz zate ! ;)
kanalija
# 16.04.2012 ob 19:36
V določenih naukih se bo cerkev pač morala modernizirat.

Določenih=skoraj vseh
Konec despotizmu
# 16.04.2012 ob 17:37
Papež ob svojem 85. rojstnem dnevu: Molite zame, ok, bomo, naj ti čim prej z ramen pade vse to zlato breme...

Vsaj smisel za humor ga še ne zapušča :)
praka11
# 16.04.2012 ob 17:35
#ultimojan

Ne rabi ti jih spoštovat, lahko pa ohraniš dostojen nivo govora.
Raven tvojega govora namreč veliko več pove o tebi kot o tistih o katerih govoriš.

Hinavci v Cerkvi seveda so (tako kot povsod), niso pa vsi taki.
ultimojan
# 16.04.2012 ob 17:10
ok, mi smo nekulturni in nizkotni
nismo pa pedofili, morilci, hinavci, nismo tisti, ki so nasilno pokristjanjevali, prodajali odpustke, bogateli na račun revnih in "neumnih", inkvizitorji, kolaboranti.........kot on in njegovi pajadaši
Borg
# 17.04.2012 ob 04:29
@kras
Borg, brez skrbi. Cerkev svoj nauk naslavlja na vernike, se pravi na tiste, ki se sami odločijo za katoliško vero, v vaše stanovanje in spalnico pa ne vstopa, v kolikor tega sami ne želite.

Tole pa pač ne drži. Cerkev ves čas posega tudi v posvetno sfero, v civilni del prava in skozi nekakšna kvazi izražanja svojega mnenja (velikokrat tudi čiste laži) navija in uzurpira javno menenje, da bi dosegla tako ali drugačno odločitev v civilnem pravu. Zadnji tak primer je družinski zakonik, sicer pa je lep primer tudi nasprotovanje splavu, ki naj bi se prav tako vneslo v pravni red države (celo v ustavo) - to pa pomeni, da si Cerkev s tem lasti pravico ukazovati vsem, ne le svojim vernikom. Da kar takoj razčistimo tudi okoli splava: Cerkev v resnici splava niti sama ne gleda kot umor človeka, saj tudi sama zarodku ne priznava statusa človeka, saj zarodka ni mogoče krstiti - ga torej niti Jezus ne sprejme v svojo knjigo življenja. Splav Cerkev samo zlorablja v čisto politične namene - da dela zdrahe med ljudmi. Tole sta samo dva primera, ki pa sta dovolj ilustrativna. Z nekaj poštenja, boš ostale našel sam.
sybelmyne
# 16.04.2012 ob 17:32
papi vse najboljše, da bi se čim več ubadal s sabo in svojimi prijatelji. ostale pa nas le pusti v miru
Borg
# 16.04.2012 ob 18:02
@praka11 in ostali, ki menite, da tisti, ki v cerkev ne stopimo, ne moremo komentirati njenega početja (po vaše napadati):

V cerkev ne vstopamo, ker tam ni ničesar za nas. Saj prav zares ni za nikogar, ampak nekateri pač ne prenesejo odprtega, svobodnega prostora, ne prenesejo, da nad njimi ni nikogar s palico, ki bi jih tiščal k tlom. Tudi prav, nimam nič proti, le malce smešno mi je kdaj pa kdaj.

Kar pa ni smešno, je pa to, da pa Cerkev poskuša vstopati v moje življenje, v moje stanovanje, v mojo spalnico. Tega pa si ne sme dovoliti in to je tisto, proti čemur protestiramo in, ker Cerkev to zelo rada počne, saj šteje to za svoje poslanstvo, je zadeva vedno na tapeti. Iniciator težav je vedno Cerkev, kritika je vedno le reakcija na nenehne neprimerne poskuse vsiljevanja v naša življenja.

V cerkev torej ni treba vstopati, saj se to kar kritiziramo ne dogaja v cerkvi, ampak Cerkev sega izven svoje sfere. Tukaj pa smo kompetentni komentirat (pa tudi napadat, če bo treba).
rjaklic
# 16.04.2012 ob 17:41
Farsa...
ultimojan
# 16.04.2012 ob 17:01
tako se jaz oblečem enkrat na leto, februarja :)
recimo, da molim, da vsi ti hinavci končajo v peklu....je to tudi molitev:)
Providence
# 17.04.2012 ob 03:32
Pod zemljo so dolgi
oranžni zidovi.
Molčeče galerije.
Molčijo, ker so trudne.
Nad njimi je toliko
zemlje, toliko slik
in šumov in sveta.
Spodaj pa je tiho.
Tiho.

A. Kocmut
so what!
# 16.04.2012 ob 19:38
Vse najboljše, papež!
kanalija
# 16.04.2012 ob 19:35
povsod se najdejo izjeme... to bi moralo bit še tebi jasno

Da, ko pa se te "izjeme" začnejo ponavljati in ob sumu da jih je vsaj pol zamolčanih.. pa temu težko še rečemo izjeme.
Frapancipi
# 16.04.2012 ob 17:49
Vse najboljše za rojstni dan.
ultimojan
# 16.04.2012 ob 17:41
praka11
povedal sem, kar si v bistvu želim .reciva temu realizem
želim si pravice. če pravica obstaja, veš kje bojo končali :)
sema
# 16.04.2012 ob 16:40
aja pa vsem komunistom ki se bodo tle usuli vska hip: človek samo praznuje rojstni dan, tko kot ga vsi, zatto bi blo res fajn, če se mal zadržite :)

Računaš na kulturne ljudi, ki se tu oglašajo.
kras
# 17.04.2012 ob 00:26
poglej si Janeza Pavla pa boš vidla kaj je sodoben papaž. V določenih naukih se bo cerkev pač morala modernizirat.

Mirnčan, se priporočam za pet do deset primerov, v katerih je bil JP II. sodobnejši od Benedikta. JP II. se mi je zdel morda bolj karizmatičen, znal je vzpostavljati stik z množicami, v samem bistvu pa se mi ni zdel toliko drugačen od sedanjega papeža. In da ne bo pomote, spoštujem oba, vsak ima svoje kvalitete.
moxie
# 16.04.2012 ob 19:08
a franza pa ni povabil
bcrazed
# 16.04.2012 ob 18:13
važn da otroc plešejo.
asnl99
# 16.04.2012 ob 16:24
aja pa vsem komunistom ki se bodo tle usuli vska hip: človek samo praznuje rojstni dan, tko kot ga vsi, zatto bi blo res fajn, če se mal zadržite :)
sybelmyne
# 16.04.2012 ob 19:33
MIRČAN

moje mnenje je da je JPII bil konzervativnejši od sedanjega. je pa Benedikt mogoče mal bolj antipatičen ampak ponavadi so vsi dogmatiki taki.

lp
simona semenič
# 16.04.2012 ob 19:25
SLEHERNIK

Poglej nazaj in mi povej
čisto odkrito:
Si hodil vselej ravno pot,
nikdar zavito?

Ravnih poti ni in zato
jih nisi hodil,
in tudi takih, ki na njih
ne bi pohodil

kakšen kos sebe in tako
dokončno,
da nisi mogel nikdar več
povsem pokončno

hoditi – ne pred drugimi,
pred lastno dušo,
in da te sram za marsikaj
bo še pod rušo.

Vladimir Pavšič – Matej Bor
ultimojan
# 16.04.2012 ob 17:30
opravičila....waaaaaaaaaaaaaau
je tudi kakšno odškodnino plačala, vrnila nakradeno bogatstvo, je morda obdavčena.......
in potem, naj jaz spoštujeme te hinavce....
MIRNČAN
# 16.04.2012 ob 17:12
Vse najboljše, sam bi si želel malo bolj naprednega papeža.
MIRNČAN
# 16.04.2012 ob 21:00
kanalija v vseh glih ne. Zanimivo bi bilo vprašanje če je pretirana raba facebooka greh? pa še kr nekaj stvari je.
kras
# 17.04.2012 ob 00:32
Borg, brez skrbi. Cerkev svoj nauk naslavlja na vernike, se pravi na tiste, ki se sami odločijo za katoliško vero, v vaše stanovanje in spalnico pa ne vstopa, v kolikor tega sami ne želite.
asnl99
# 16.04.2012 ob 18:02
ultimojan: cerkev ni kriva, če ma v svojih vrstah pedofile... povsod se najdejo izjeme... to bi moralo bit še tebi jasno
ultimojan
# 16.04.2012 ob 17:43
opranoglavcem pa ne zamerim nič, saj ne vedo kaj delajo
MIRNČAN
# 16.04.2012 ob 18:20
praka11 poglej si Janeza Pavla pa boš vidla kaj je sodoben papaž. V določenih naukih se bo cerkev pač morala modernizirat.
zalka gk
# 16.04.2012 ob 16:53
Na neskončnih hodnikih z nekaterimi vrati
so tvoja zaprta.
Praskam jih z naoljenimi nohti,
po strugicah odteka znoju podobna kri.
Utrujene čevlje sem premazala z novim globinom.
Zehala bi pa ne morem.
Raje se mi obraz kremži v nenadzorovano spako.
Možgani brbotajo svojo molitev.
Brezova voda je za lepe lase in zdrave ledvice.
Glog je za srce
Glog je za vampirje. To sem se naučila iz filmov.
V vampirje ne verjamem. Nisem verjela.
Ne bi jih smela spustiti noter.
Nisem bolna, ko skrivoma drgnem sekalce ob steno.
Rada bi zagrizla pa ne morem. Stena je prevelika in pretrda.
Rabim nekaj
Rabim
Rabi
Ra
Raa ne pride na ta hodnik, da bi prežgal vrata.
Da bi jih prežgal.
Zehala bi pa ne morem.
Možgani brbotajo svojo molitev.
Glog je za srce.
asnl99
# 16.04.2012 ob 16:22
bomo!
dule5
# 16.04.2012 ob 17:17
da bi se stegnil.
Kazalo