Za papeža so zaplesali otroci, oblečeni v tradicionalna bavarska oblačila. Foto: Reuters
Za papeža so zaplesali otroci, oblečeni v tradicionalna bavarska oblačila. Foto: Reuters

Sveti oče je svoj praznik začel z mašo v Pavlinski kapeli v vatikanski Apostolski palači, ki se je je udeležil tudi njegov brat, 88-letni Georg Ratzinger, ki je papežev najtesnejši še živeči sorodnik. Nemški poglavar Rimskokatoliške cerkve je svojim najtesnejšim sodelavcem dejal, da si ne želi velikih praznovanj, temveč bi imel raje "družinsko praznovanje".

Benedikt XVI. je zdaj najstarejši papež po Leonu XIII., ki je umrl leta 1903 v starosti 93 let po 25 letih na čelu Rimskokatoliške cerkve. Kljub starosti in vse očitnejši šibkosti je Benedikt XVI. doslej zavračal vsakršna ugibanja o morebitnem odstopu.

Vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi je sporočil, da je Benedikt XVI. utrujen toliko kot vsak moški njegove starosti. "Star sem, a še lahko opravljam svoje dolžnosti," je med nedavnim obiskom na Kubi dejal nekdanjemu dolgoletnemu kubanskemu voditelju Fidelu Castru.

Sedem let od izvolitve in začetka pontifikata
Papež je ob rojstnem dnevu prejel številne čestitke z vsega sveta. Med drugim so mu lepe želje izrekli nemška kanclerka Angela Merkel, britanska kraljica Elizabeta II. in italijanski predsednik Giorgio Napolitano.

Poglavar Rimskokatoliške cerkve je prejel tudi posebno darilo, zbirko 20 esejev znanih Nemcev. Med njimi je tudi prispevek legendarnega nogometaša Franza Beckenbauerja, ki se spominja srečanja s papežem nekaj mesecev, preden je Nemčija leta 2006 gostila svetovno nogometno prvenstvo.

V prihodnjih dneh bo Benedikt XVI. zaznamoval še dva dogodka. V četrtek bo minilo sedem let od njegove izvolitve za papeža, 24. aprila pa bo obletnica začetka njegovega pontifikata. "V četrtek ob sedmi obletnici izvolitve na Sveti sedež molite zame, da bi mi Bog dal moč za nadaljevanje misije, ki mi jo je zaupal," je v nedeljo pozval vernike.