Apokaliptični prizori na vrhu ognjenika. Foto: EPA
Apokaliptični prizori na vrhu ognjenika. Foto: EPA
Ognjenik je priljubljena točka izletnikov - še posebej v jesenskih mesecih, ko se gozdovi obarvajo. Foto: EPA

V času izbruha naj bi bilo na ognjeniku od 200 do 250 pohodnikov. Večini se je uspelo umakniti v dolino, več deset pa jih je ostalo ujetih, potem ko je 3067 metrov visoki ognjenik - po Fudžiju drugi najvišji na Japonskem - začel brez opozorila bruhati pepel, kamenje in paro.

Dim se še vedno dviga z vrha ognjenika tudi danes, ko so helikopterji in reševalne ekipe nadaljevali iskanje preživelih in trupel umrlih, potem ko so morali akcijo v nedeljo prekiniti zaradi visoke stopnje strupenega plina v zraku, zaradi katerega je bila reševalna akcija preveč nevarna.

Še vedno ni jasno, koliko ljudi je obtičalo na gori, ki je od Tokia oddaljena približno 200 kilometrov in je jeseni sicer zelo priljubljena pohodniška destinacija. Trupla štirih žrtev so že prepeljali v dolino v nedeljo, oblasti pa pričakujejo, da se bodo kmalu dokopali tudi do preostalih 27. Nekaj trupel so našli v koči blizu vrha, druga so zakopana do pol metra globoko v pepel.

Srhljive izpovedi preživelih
V reševalni akciji sodeluje več kot 1.100 gasilcev, policistov in vojakov.

Pohodniki, ki se jim je uspelo rešiti, pripovedujejo o grozljivem oblaku ognjeniškega pepela in kamenja, ki se je naglo spuščal z vrha in pri tem dušil vse pod sabo. "Nekateri ljudje so bili zakopani v pepel vse do kolen, dva pred mano pa sta se zdela mrtva," je za japonske medije povedala neka pohodnica.

Spet druga je povedala, kako je slišala zadnje krike žrtve, preden je to pokopal plaz kamenja. Tretji očividec pa pravi, da je blizu vrha slišal dečka, kako kriči, da je vroče in da ne more dihati, preden je pepelni oblak vse zadušil.

Svojci pogrešanih čakajo na novice v bližnji osnovni šoli, japonska agencija za okolje pa napoveduje nove izbruhe.
Ontake je zadnjič resneje izbruhnil leta 1979, izbruh je takrat trajal več mesecev, ognjenik pa je izbljuval 200.000 ton pepela.