Sarkozyja do zdaj protestniki niso prepričali, da odstopi od reforme pokojninskega sistema. Foto: EPA
Sarkozyja do zdaj protestniki niso prepričali, da odstopi od reforme pokojninskega sistema. Foto: EPA
Francozi na ulicah

Po podatkih francoskega notranjega ministrstva se je ob poldnevu na ulicah francoskih mest zbralo 380.000 protestnikov, sindikati pa so napovedali več kot 300 protestnih shodov po vsej državi. Da bi privabili tudi študente, družine in delavce v zasebnem sektorju, so proteste organizirali med koncem tedna.

To so v zadnjem mesecu dni že tretji protesti proti reformi pokojninskega sistema, ki jo je predlagala vlada francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja in po njegovih zagotovilih ne bo odstopila od začrtane poti, saj lahko drugače nastane zelo velik primanjkljaj v pokojninski blagajni.

Javnost podpira proteste
Na septembrskih protestih se je po trditvah organizatorjev vsakič zbralo okoli tri milijone udeležencev, čeprav oblasti trdijo, da je bilo protestnikov le milijon.

Protestniki imajo vse večjo podporo javnosti, saj po podatkih javnomnenjske raziskave dnevnika L'Humanite kar 71 odstotkov vprašanih podpira proteste, medtem ko jim nasprotuje le 12 odstotkov.

Pokojninsko reformo je že potrdil spodnji dom francoskega parlamenta, po pričakovanjih pa s potrditvijo ne bi smelo biti težav tudi v senatu, ki bo razpravo začel ta teden. Ena izmed glavnih sprememb, ki jih prinaša reforma, je dvig upokojitvene starosti na 62 let, čeprav bo Francija še vedno med evropskimi državami z najnižjo starostno mejo.

Francozi na ulicah