Skupno bo na Kosovo prišlo 550 nemških vojakov. Foto: EPA
Skupno bo na Kosovo prišlo 550 nemških vojakov. Foto: EPA

Na Kosovo je že prišlo 250 nemških vojakov, skupno pa bo do ponedeljka zveza Nato tja poslala 550 nemških in 125 avstrijskih vojakov.

Tiskovni predstavnik Kforja Marc Stummler je povedal, da je okrepitve zahteval poveljnik sil Kforja, nemški general Erhard Drews. Odločitev o napotitvi dodatnih vojakov sta v preteklem tednu že potrdili vladi v Berlinu in na Dunaju.

Mednarodna skupnost je napovedala, da bo na severu Kosova, kjer je večinsko srbsko prebivalstvo, pred srbskimi volitvami 6. maja okrepila varnostne ukrepe, da se ne bi razmere poslabšale.

Misija EU-ja na Kosovu (Eulex) je sporočila, da bo okrepila premične policijske patrulje v vaseh okoli Kosovske Mitrovice in tudi v severnem delu mesta. Patrulje je okrepil tudi Kfor.

Tiskovna predstavnica Nata Oana Lungescu je potrdila, da je odločitev o okrepitvi sil posledica ocene varnostnih razmer in da "želijo biti pripravljeni na morebiten porast napetosti". Ob tem je vse v regiji pozvala, naj se vzdržijo podžigajočih izjav.

V Srbiji bodo 6. maja potekale predsedniške, parlamentarne in lokalne volitve. Najprej je Beograd lokalne volitve razpisal tudi za območje Kosova, a je nato po pritisku Prištine in mednarodne skupnosti sporočil, da jih v nekdanji srbski pokrajini ne bo izvedel.

Kljub temu so kosovski Srbi v občinah Zvečani in Zubin Potok na severu Kosova sporočili, da bodo izvedli lokalne volitve.

Ta mesec so na Kosovu zabeležili več incidentov med kosovskimi Albanci in Srbi. Nove vojake bo Kfor namestil v Kosovski Mitrovici in v albanskih vaseh v omenjenih občinah Zvečani in Zubin Potok.