Zaradi nemirov so oblasti razglasile policijsko uro. Foto: Reuters
Zaradi nemirov so oblasti razglasile policijsko uro. Foto: Reuters

Protestnike so skušali ustaviti varnostniki v premierjevem uradu, a je delu demonstrantov uspelo vdreti v prostore predsednika vlade. Kje je bil v tem času Abadi, ni znano. Iraške oblasti so zaradi vdora v urad premierja do nadaljnjega razglasile policijsko uro. Zaprli so tudi vse vpadnice v iraško prestolnico, da bi protestnikom iz drugih delov države onemogočili vstop v mesto.

Demonstranti so se odpravili tudi proti zgradbi parlamenta, a so jih iraške varnostne sile ustavile s solzivcem in streli. Po neuradnih podatkih so bili ubiti najmanj trije protestniki, 22 jih je bilo ranjenih. Med demonstranti so bili tudi privrženci šiitskega klerika Moktade Al Sadra ter člani drugih skupin, ki so nezadovoljni zaradi neuspeha vlade pri sprejemanju reform v zvezi z bojem proti korupciji in zagotavljanjem varnosti za Iračane.

Aprila vdrli v parlament
Protestniki so v zeleno cono, kjer so poleg urada premierja še parlament ter številna ministrstva in veleposlaništva, vdrli že konec aprila. Tedaj so vdrli v parlament, ki so ga kasneje zapustili. Irak je že več mesecev prizorišče številnih protestov proti korupciji v državi in neučinkoviti javni upravi.

Šiitski premier je kot odgovor na to predlagal sveženj reform, vključno z imenovanjem tehnokratske vlade, a politične stranke v parlamentu to onemogočajo. Abadi je tudi posvaril, da sedanja politična kriza hromi boj Iraka ob pomoči ZDA proti skrajni skupini Islamska država, ki nadzira ključna sunitska območja v Iraku.