Ena izmed pobudnic
Ena izmed pobudnic "prstana miru" je bila tudi 17-letna Hajrah Asrhad, Norvežanka in muslimanka. Foto: Reuters

Akcijo v znak solidarnosti z judovsko skupnostjo so pripravili mladi muslimani teden dni po dvojnem napadu, ki je pretresel sosednjo Dansko in v katerem je bil ubit tudi Jud. V soboto so sklenili večinoma mladi muslimani in Judje. Po podatkih policije se jih je zbralo okoli 1.300.

"Ne antisemitizmu, ne islamofobiji!" je vzklikala množica. "Edinstveno je, da muslimani v takšni meri nastopijo proti antisemitizmu, in to nam vliva upanje (...) še posebej, ker gre za gibanje, ki so ga začeli mladi muslimani," je povedal vodja organizacije judovske skupnosti na Norveškem Ervin Kohn.

Eden od organizatorjev Zeeshan Abdullah je poudaril, da so želeli na ta način pokazati, da "je humanost ena". "Tistih, ki pozivajo k miru, je veliko več kot tistih, ki hujskajo k vojni," je poudaril. Zbrane je nagovorilo več muslimanov, ki so predvsem poudarjali, da je islam vera miru in nima nič skupnega s terorizmom.

Shod so posvetili žrtvama 22-letnega Omarja Abdela Hamida Husseina, Danca palestinskih korenin, ki je prejšnji teden v Koebenhavnu napadel najprej kavarno, ravno ko so tam govorili o svobodi govora, nato pa še sinagogo.