Avtomobili so ležali vsepovsod. Foto: Reuters
Avtomobili so ležali vsepovsod. Foto: Reuters

V mestu Ciudad Acuna je bilo v ponedeljek zjutraj kot na sodni dan. "Nismo vajeni takega razdejanja," je povedal župan Evaristo Lenin Perez in pojasnil, da v 110-letni zgodovini mesta ne pomnijo enega samega tornada.

Tornado je trajal le kratek čas, a je uničeval vse pred seboj na 1,8 kilometra dolgi poti skozi mesto z okoli 130.000 prebivalci, ki leži ob reki Rio Grande na meji z ZDA. Uničenih je okoli 750 domov, ki niso zdržali sunkov vetra, ti so dosegli hitrost do 200 kilometrov na uro.

Večino žrtev je sicer tornado zahteval med ljudmi, ki so se zadrževali zunaj, in ne med tistimi, ki so bili v svojih domovih. Poškodovanih je kar 290 ljudi. Tornado je udaril v času jutranje prometne konice, ko so bili mnogi prebivalci na poti v službo s svojimi avtomobili ali z javnim prevozom.

"Avtomobili so na strehah hiš, žrtve ležijo na cesti, totalni kaos," je povedala domačinka Marida del Rosario Ramirez. Domačini so navajeni zgodbe o tornadih spremljati z druge strani meje, kjer leži ameriška zvezna država Teksas, ki je vsako leto priča tem vremenskim pojavom.

Po podatkih nacionalnega meteorološkega urada gre za najhujši tornado na mehiških tleh v zadnjih 15 letih. Pri iskanju pogrešanih in morebitnih novih žrtev sodeluje tudi vojska.

Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto si je prizadeto območje že ogledal tudi iz zraka. Oblasti so pripravile zatočišča za tiste, ki so v divjanju narave ostali brez strehe nad glavo.